Secţiuni » JURIDICE NEXT » Universitaria
Universitaria
GrileDezbateriCărţiStudenţi

Mesajul ministrului Educației cu prilejul deschiderii noului an universitar
29.09.2015 | JURIDICE.ro

Secţiuni: UNIVERSITARIA
JURIDICE - In Law We Trust

Ministerul Educației și Cercetării Științifice a dat publicității luni, 28 septembrie 2015, mesajul ministrului Sorin Mihai Cîmpeanu, cu prilejul deschiderii noului an universitar.

Mesajul integral:

„Distinși membri ai comunității academice,
Dragi studenţi,
Stimați colegi,

Deschiderea anului universitar este un moment simbolic, care, an de an, ne determină să reflectăm asupra a ceea ce am făcut bine, dar mai ales, ne dă un imbold către a fi mai buni, astfel încât universitatea să își consolideze menirea în societatea românească, acela de reper pentru valorile morale, pentru spiritul de inovare, sursă de bunăstare și progres. Libertatea dialogului, a dezbaterilor, spiritul critic fac din universităţi un spațiu al gândirii libere și neîngrădite, dar, mai ales, așa cum spunea marele nostru istoric Nicolae Iorga, şcoala trebuie sa ne învețe să fim proprii noştri dascăli, cei mai buni și cei mai aspri.
Atenţia noastră se îndreaptă și astăzi mai ales spre studenţi, care sunt raţiunea de a fi a oricărei universităţi, iar atenţia aceasta specială va ţine seama deopotrivă de actul de învăţare, cât şi de cercetare. Avem misiunea să producem nu doar absolvenţi cu anumite abilităţi, ci să generăm cunoaştere, cultură umanistă şi tehnică, dar mai ales un spirit care umanizează, dă sens şi direcţie unei națiuni.
Trebuie să formăm specialişti buni, caractere puternice, personalităţi armonioase şi oameni liberi, astfel universitatea se constituie într-un loc al colaborării, al muncii în echipă, al înlănţuirii experienţei tuturor generaţiilor.

Deschiderea anului universitar îmi oferă prilejul de a vă felicita pentru rezultatele obţinute în procesul de educaţie și cercetare la nivelul sistemul de învăţământ superior din România. Datele statistice, rapoartele agenţiilor şi organismelor cu atribuţii în evaluarea calităţii educaţiei, dar mai ales performanțele absolvenților noștrii, atât în țară, cât și peste hotare, ne permit să afirmăm că universitățile şi-au calibrat actul educaţional și rezultatele în domeniul cercetării în acord cu aria europeană a învățământului superior și cercetării, şi se racordează la necesităţile pieţei muncii. Desigur, mai sunt multe de făcut. Ne-am propus ca până în 2020 să creștem rata de participare la educație terțiară la 26,7%, asigurând în același timp creșterea calității și a relevanței, consolidarea guvernanței, finanțării, monitorizării și evaluării, și dezvoltarea angajamentelor față de economie, în special legătura cu piața muncii și inovarea/antreprenoriatul. Cred că împreună putem atinge aceste obiective, și doresc să profit de această ocazie pentru a vă asigura de sprijinul întregii echipe de conducere a Ministerului Educației și Cercetării Științifice. Veți găsi aici întotdeauna parteneri deschiși pentru dialog, astfel încât să identificăm cele mai bune soluții pentru provocările pe care societatea de astăzi le pune în fața noastră. Cunoașterea a căpătat un rol major în abordarea problemelor lumii contemporane, tehnologia deschide noi posibilități, dar în același timp determină schimbări nebănuite, domeniile tradiționale ale cunoașterii se modifică și converg, iar așteptările publice pentru învățământul superior se intensifică.

Dragi studenți,
Stimați dascăli,

Nu există o rețetă sigură pentru succes, atât la nivel individual, dar mai ales la nivelul unei generații. Cu ceea ce știm astăzi este greu să decidem cu siguranță ce este bine pentru mâine. Oamenii care fac diferența sunt cei conectați cu lumea din jurul lor. Sunt activi, alerți și implicați.
Îndrăzniţi şi, în egală măsură, fiţi caracterizaţi în actele dumneavoastră de o înaltă responsabilitate!

Vă doresc să aveți un nou an academic plin de realizări și satisfacții, în plan profesional, dar și personal!

Vivat Academia, vivant professores!

Sorin Mihai Cîmpeanu
Ministrul Educației și Cercetării Științifice”

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti