Dreptul securităţii sociale

Avocatul Poporului ref. RIL admis privind drepturile de pensie și asigurări sociale cuvenite nevăzătorilor
29.09.2015 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Dreptul securitatii sociale
JURIDICE - In Law We Trust

Avocatul Poporului a dat publicității luni, 28 septembrie 2015, un comunicat, semnat de Matei Vîrtosu – Purtător de cuvânt, cu privire la RIL admis de ICCJ, formulat de Avocatul Poporului, referitor la termenul de „nevăzător”, utilizat în legislaţia din domeniul pensiilor.

Înalta Curte de Casaţie şi Jutiţie, prin Decizia nr. 16 (dosar nr. 11/2015) din 21 septembrie 2015, a admis Recursul în interesul legii formulat de către Avocatul Poporului în 11 mai 2015. În interpretarea şi aplicarea unitară a dispoziţiilor art. 47 alin. (2) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv a prevederilor art. 59 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, ICCJ a stabilit că noţiunea de nevăzător se referă exclusiv la cecitatea absolută.

Avocatul Poporului a promovat la Instanța supremă un RIL referitor la interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 59 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, respectiv ale art. 47 alin. (2) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, şi anume stabilirea înţelesului termenului de “nevăzător”. Avocatul Poporului a apreciat că dispoziţiile sus-menţionate se aplică şi persoanelor cu grad de handicap accentuat, nu numai celor cu grad de handicap vizual grav, astfel încât ambele categorii pot beneficia de pensie pentru limită de vârstă, în condiţiile legii.

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti