DNA-Constanţa. Luare de mită, trafic de influență. Trimitere în judecată
30 septembrie 2015 | Georgiana-Camelia LUCIU, Mădălina MIHALCEA

DNA-Constanţa. Luare de mită, trafic de influență. Trimitere în judecată.
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată,
în stare de arest preventiv, a inculpatului P. D. A., inspector antifraudă în cadrul Direcției Generale Antifraudă Fiscală – Direcția regională Antifraudă Fiscală 2 Constanța, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de:
– luare de mită (patru infracțiuni),
– trafic de influență;
în stare de libertate, a inculpatului Z. F., sub aspectul săvârșirii infracțiunii de complicitate la luare de mită.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada iulie-septembrie 2015, inculpatul P. D. A., în calitate de inspector antifraudă în cadrul Direcției Generale Antifraudă Fiscală – Direcția regională Antifraudă Fiscală 2 Constanța, a pretins și a primit de la mai mulți oameni de afaceri suma totală de 13.000 lei, în legătură cu neîndeplinirea atribuțiilor de serviciu care decurgeau din funcția deținută, privind rezultatele unor controale efectuate la firmele acestora.
De asemenea, în aceeași calitate și în aceleași circumstanțe, inculpatul P. D. A. a pretins, prin intermediul inculpatului Z. F., de la administratorul unei alte societăți comerciale suma de 3.000 euro.
La data de 3 septembrie 2015, inculpatul a primit de la omul de afaceri, prin același intermediar, suma de 3.000 euro pretinsă anterior, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante.
Suma de bani remisă inițial de omul de afaceri inculpatului Z. F., care a negociat cuantumul mitei pretinse de P. D. A. și condițiile de loc și timp în care avea să fie plătită, a fost de 5.000 euro. Ulterior, Z. F. și-a oprit 2.000 euro, iar restul i-a predat inspectorului antifraudă.
La data de 3 septembrie 2015, dar și anterior acestui moment, inculpatul P. D. A. a pretins de la un om de afaceri mai multe sume de bani, pentru ca, uzând de influența pe care o avea asupra funcționarilor ANAF, să îi determine să adopte o soluție favorabilă într-un dosar privind insolvența unei firme administrată de omul de afaceri, deschis din cauza unei datorii de peste 500.000 lei pe care societatea o avea față de bugetul de stat.
În cauză, procurorii au beneficiat de sprijinul de specialitate al Departamentului de Informații și Protecție Internă.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Constanța, cu propunere de a se menține măsura preventivă dispuse în cauză.
Această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
:: sursa: www.pna.ro
Georgiana-Camelia Luciu
Mădălina Mihalcea