Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

DNA-Constanţa. Luare de mită, trafic de influență. Trimitere în judecată


30 septembrie 2015 | Georgiana-Camelia LUCIU, Mădălina MIHALCEA
Secţiuni: Activitate parchete, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

DNA-Constanţa. Luare de mită, trafic de influență. Trimitere în judecată.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată,
în stare de arest preventiv, a inculpatului P. D. A., inspector antifraudă în cadrul Direcției Generale Antifraudă Fiscală – Direcția regională Antifraudă Fiscală 2 Constanța, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de:
luare de mită (patru infracțiuni),
trafic de influență;
în stare de libertate, a inculpatului Z. F., sub aspectul săvârșirii infracțiunii de complicitate la luare de mită.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada iulie-septembrie 2015, inculpatul P. D. A., în calitate de inspector antifraudă în cadrul Direcției Generale Antifraudă Fiscală – Direcția regională Antifraudă Fiscală 2 Constanța, a pretins și a primit de la mai mulți oameni de afaceri suma totală de 13.000 lei, în legătură cu neîndeplinirea atribuțiilor de serviciu care decurgeau din funcția deținută, privind rezultatele unor controale efectuate la firmele acestora.
De asemenea, în aceeași calitate și în aceleași circumstanțe, inculpatul P. D. A. a pretins, prin intermediul inculpatului Z. F., de la administratorul unei alte societăți comerciale suma de 3.000 euro.
La data de 3 septembrie 2015, inculpatul a primit de la omul de afaceri, prin același intermediar, suma de 3.000 euro pretinsă anterior, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante.
Suma de bani remisă inițial de omul de afaceri inculpatului Z. F., care a negociat cuantumul mitei pretinse de P. D. A. și condițiile de loc și timp în care avea să fie plătită, a fost de 5.000 euro. Ulterior, Z. F. și-a oprit 2.000 euro, iar restul i-a predat inspectorului antifraudă.
La data de 3 septembrie 2015, dar și anterior acestui moment, inculpatul P. D. A. a pretins de la un om de afaceri mai multe sume de bani, pentru ca, uzând de influența pe care o avea asupra funcționarilor ANAF, să îi determine să adopte o soluție favorabilă într-un dosar privind insolvența unei firme administrată de omul de afaceri, deschis din cauza unei datorii de peste 500.000 lei pe care societatea o avea față de bugetul de stat.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijinul de specialitate al Departamentului de Informații și Protecție Internă.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Constanța, cu propunere de a se menține măsura preventivă dispuse în cauză.

Această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: sursa: www.pna.ro

Georgiana-Camelia Luciu
Mădălina Mihalcea

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
Privacy
Politica
Utilizare
Publicare
Despre noi
Secţiuni
Servicii
Contact
© 2003-2023 J JURIDICE.ro