Andrea Annamaria Chiș: Încercăm să creăm un climat de lucru în care lumea să zâmbească
6 octombrie 2015 | Alina MATEI, Ioana LIVESCUInterviu acordat în cadrul conferinței Dialogul interprofesional între judecători, procurori şi avocaţi – necesitate în consolidarea Justiţiei în societatea democratică în România / 23 septembrie 2015, București.
Alina Matei: Bună ziua, Andrea!
Andrea Annamaria Chiș: Bună ziua, Alina!
Alina Matei: Andreea, dacă mâine te vor opri colegii pe coridor să te întrebe cum a fost la București, la semnarea Cartei, ce o să le spui?
Andrea Annamaria Chiș: Pot să spun că sunt destul de entuziastă pentru că am văzut că, în sfârșit, s-au reunit cele trei profesii și chiar vor să facă ceva deoarece, până acum, ce am constatat eu era că toată lumea stătea frumos în turnul ei de fildeș și spunea „Lucrurile merg foarte bine între noi și uneori trebuie să se acutizeze, ca să iasă la iveală adevăratele probleme și să ajungem la concluzia că, de fapt, avem nevoie de comunicare în continuare și avem nevoie de niște reguli în comunicare, pentru că lucrurile, în comunicare, nu merg întotdeauna de la sine.” Exact ca și într-o familie, adică tot timpul trebuie să lucrezi, ori acolo îți cunoști soțul sau soția foarte bine. Păi cu atât mai mult noi, care suntem trei profesii atât de diferite, trebuie să facem mult mai mult ca să ne cunoaștem, să identificăm problemele pe care le avem în comunicare și mijloacele prin care putem să le depășim. Cred că astăzi, aici, s-a făcut un mare pas în această direcție.
Alina Matei: Ca și judecător de scaun, ai simțit, în ultimul timp, o îmbunatățire a relațiilor între judecători, procurori și avocați? Simți că se mișcă lucrurile? Simți că, și de o parte, și de alta, lucrurile merg în direcția care trebuie?
Andrea Annamaria Chiș: Acum eu o să am o poziție subiectivă, pentru că noi, la Cluj, am pornit niște seminarii de comunicare în urmă cu mulți ani, Asociația Profesională a Judecătorilor și a Procurorilor împreună cu Baroul, am reluat aceste seminarii anul trecut, în urma unui nefericit incident, din păcate, și cred că aceste seminarii au avut rolul de a îmbunătăți mediul de lucru, pentru că toți am conștientizat că, până la urmă, ne petrecem o mare parte din viață acolo, în sala de judecată sau chiar și în afara sălii de judecată, dar lucrând pentru profesie, și un climat bun de lucru este important pentru toată lumea, și pentru judecători, și pentru procurori, și pentru avocați, iar ceea ce încercăm să facem este asta: să ne creăm un climat în care lumea să zâmbească.
NOU! Despre bani în profesii juridice: avocați, executori, notari, consilieri juridici și alți profesioniști ai dreptului
16 septembrie ⁞ Accidentul de muncă în toate formele de răspundere juridică
18 septembrie ⁞ Școala Superioară de Cadre
19 septembrie ⁞ Impactul legii 243/2024 asupra creditorilor IFN/cesionari de creanțe
23 septembrie ⁞ Fraudarea creditorilor – eficacitatea mijloacelor actuale pentru combaterea ei
25 septembrie ⁞ Noutățile Legii nr. 214/2024 – ce efecte poate avea semnătura electronică
26 septembrie ⁞ JURIDICE by Night. Golden Season edition
30 septembrie ⁞ Avocatura: onorariu orar vs. onorariu global
5 octombrie ⁞ Start Curs INGENIO de pregătire pentru Barou, INM & Magistratură, Notariat și Licență
7 octombrie ⁞ Dacă UIT, 100.000 de lei amendă! (RO E-TRANSPORT)
14 octombrie ⁞ Impactul sancțiunilor impuse de Consiliul Concurenței asupra pieței editoriale din România: între protecția concurenței și drepturile de autor
21 octombrie ⁞ Abilitățile de negociere: un moft sau o necesitate?
31 octombrie ⁞ JURIDICE by Night. Mystic Night. Halloween edition
11 noiembrie ⁞ Fraudarea fondurilor europene: infracțiune de 1 Euro? (Necesitatea stabilirii unui prag valoric minim pentru infracțiunea de fraudare a fondurilor europene)
18 noiembrie ⁞ Social Media. Răspunderea juridică în caz de Share și Repost care deranjează
23 noiembrie ⁞ Start Curs Admitere INM/ Magistratură & Avocatură 2025
28 noiembrie ⁞ JURIDICE by Night. Autumn Allure edition
2025 ⁞ The Congress / The biggest legal event
Alina Matei: Colega mea, Ioana Livescu, studentă în anul IV la Facultatea de Drept a Universității din București, vrea să-ți adreseze o întrebare.
Ioana Livescu: Bună ziua! Cum ar fi dacă, în rândul studenților, s-ar insista pe explicarea relației între judecător, procuror și avocat?
Andrea Annamaria Chiș: Eu predau drept procesual civil la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, la Facultatea de Drept a acestei Universități, și eu chiar explic această problemă studenților și ceea ce insist eu să înțeleagă – pentru că ei vor ocupa diverse profesii juridice – este că nu există o ruptură între noi, noi poate suntem foști colegi de facultate, noi putem fi în continuare prieteni, în afara relației profesionale, și cred că trebuie să ne concentrăm eforturile mai mult spre a explica oamenilor că relația personală – sigur, nu vorbesc de acea relație de concubin sau de soț -, relația de prietenie dintre un avocat și un judecător, ca regulă, nu afectează relația profesională pentru că, în procesul civil, fiecare își joacă propriul rol și o face cu profesionalism, deși eu cred că nu trebuie să ne ferim să ne salutăm cu avocații pe holul tribunalului, chiar și atunci când avem cauze în aceeași sală de judecată, nu trebuie să ne ferim, atunci când mergem pe stradă, să spunem „Mergem separat pentru că ai un proces pe rol.” E, cumva, un fariseism din partea noastră să facem acest lucru. Mai degrabă, cred că trebuie să ne concentrăm eforturile, toate categoriile profesionale, să explicăm oamenilor că acest lucru este unul normal.
Ioana Livescu: Mulțumesc!
Homepage J JURIDICE Cariere Evenimente Dezbateri Profesionişti Lawyers Week Video |