Secţiuni » Interviuri
Interviuri
WOMEN IN LAW

Andrea Annamaria Chiș: Încercăm să creăm un climat de lucru în care lumea să zâmbească
06.10.2015 | Alina MATEI, Ioana LIVESCU

Secţiuni: Interprofesional, Interviuri, Selected, Sistemul judiciar, VIDEO
JURIDICE - In Law We Trust

Interviu acordat în cadrul conferinței Dialogul interprofesional între judecători, procurori şi avocaţi – necesitate în consolidarea Justiţiei în societatea democratică în România / 23 septembrie 2015, București.


Alina Matei: Bună ziua, Andrea!

Andrea Annamaria Chiș: Bună ziua, Alina!

Alina Matei: Andreea, dacă mâine te vor opri colegii pe coridor să te întrebe cum a fost la București, la semnarea Cartei, ce o să le spui?

Andrea Annamaria Chiș: Pot să spun că sunt destul de entuziastă pentru că am văzut că, în sfârșit, s-au reunit cele trei profesii și chiar vor să facă ceva deoarece, până acum, ce am constatat eu era că toată lumea stătea frumos în turnul ei de fildeș și spunea „Lucrurile merg foarte bine între noi și uneori trebuie să se acutizeze, ca să iasă la iveală adevăratele probleme și să ajungem la concluzia că, de fapt, avem nevoie de comunicare în continuare și avem nevoie de niște reguli în comunicare, pentru că lucrurile, în comunicare, nu merg întotdeauna de la sine.” Exact ca și într-o familie, adică tot timpul trebuie să lucrezi, ori acolo îți cunoști soțul sau soția foarte bine. Păi cu atât mai mult noi, care suntem trei profesii atât de diferite, trebuie să facem mult mai mult ca să ne cunoaștem, să identificăm problemele pe care le avem în comunicare și mijloacele prin care putem să le depășim. Cred că astăzi, aici, s-a făcut un mare pas în această direcție.

Alina Matei: Ca și judecător de scaun, ai simțit, în ultimul timp, o îmbunatățire a relațiilor între judecători, procurori și avocați? Simți că se mișcă lucrurile? Simți că, și de o parte, și de alta, lucrurile merg în direcția care trebuie?

Andrea Annamaria Chiș: Acum eu o să am o poziție subiectivă, pentru că noi, la Cluj, am pornit niște seminarii de comunicare în urmă cu mulți ani, Asociația Profesională a Judecătorilor și a Procurorilor împreună cu Baroul, am reluat aceste seminarii anul trecut, în urma unui nefericit incident, din păcate, și cred că aceste seminarii au avut rolul de a îmbunătăți mediul de lucru, pentru că toți am conștientizat că, până la urmă, ne petrecem o mare parte din viață acolo, în sala de judecată sau chiar și în afara sălii de judecată, dar lucrând pentru profesie, și un climat bun de lucru este important pentru toată lumea, și pentru judecători, și pentru procurori, și pentru avocați, iar ceea ce încercăm să facem este asta: să ne creăm un climat în care lumea să zâmbească.

Alina Matei: Colega mea, Ioana Livescu, studentă în anul IV la Facultatea de Drept a Universității din București, vrea să-ți adreseze o întrebare.

Ioana Livescu: Bună ziua! Cum ar fi dacă, în rândul studenților, s-ar insista pe explicarea relației între judecător, procuror și avocat?

Andrea Annamaria Chiș: Eu predau drept procesual civil la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, la Facultatea de Drept a acestei Universități, și eu chiar explic această problemă studenților și ceea ce insist eu să înțeleagă – pentru că ei vor ocupa diverse profesii juridice – este că nu există o ruptură între noi, noi poate suntem foști colegi de facultate, noi putem fi în continuare prieteni, în afara relației profesionale, și cred că trebuie să ne concentrăm eforturile mai mult spre a explica oamenilor că relația personală – sigur, nu vorbesc de acea relație de concubin sau de soț -, relația de prietenie dintre un avocat și un judecător, ca regulă, nu afectează relația profesională pentru că, în procesul civil, fiecare își joacă propriul rol și o face cu profesionalism, deși eu cred că nu trebuie să ne ferim să ne salutăm cu avocații pe holul tribunalului, chiar și atunci când avem cauze în aceeași sală de judecată, nu trebuie să ne ferim, atunci când mergem pe stradă, să spunem „Mergem separat pentru că ai un proces pe rol.” E, cumva, un fariseism din partea noastră să facem acest lucru. Mai degrabă, cred că trebuie să ne concentrăm eforturile, toate categoriile profesionale, să explicăm oamenilor că acest lucru este unul normal.

Ioana Livescu: Mulțumesc!

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti