Secţiuni » Arii de practică » Business » Concurenţă
Concurenţă
DezbateriCărţiProfesionişti

Anamaria Toma-Bianov: Forum Shopping Revisited: un scenariu încă posibil în acțiunile în despăgubire pentru prejudiciile generate de cartelurile transfrontaliere


02.10.2015 | Alexandra-Adriana DOBRIȘAN
Secţiuni: Concurență, Revista revistelor juridice
JURIDICE - In Law We Trust

Dr. Anamaria Toma-Bianov a publicat, în Revista Română de Drept al Afacerilor nr. 5/2015, articolul intitulat „Forum Shopping Revisited: un scenariu încă posibil în acțiunile în despăgubire pentru prejudiciile generate de cartelurile transfrontaliere”.

Încălcări în materie de legislație a dreptului concurenței se pot manifesta oriunde și oricând. În aceste condiții, către ce instanță se presupune că ar trebui să se îndrepte entitățile care au suferit unele prejudicii în urma unor astfel de comportamente anticoncurențiale? Fenomenul de forum shopping pare să ofere răspunsul în acest sens, reclamantul fiind cel chemat să decidă care dintre diversele instanțe judecătorești posibil competente este cea favorabilă cauzei sale. Este, oare, această așa-zisă alegere una în favoarea persoanelor prejudiciate sau doar se creează o astfel de aparență, această oportunitate trebuind să fie interzisă pe viitor? Această dilemă este dezbătută în cadrul articolului citat, autorul încercând să combată părerea, conform căreia forum shopping ar aduce atingere însuși dreptului european la despăgubiri, așa cum pare să reiasă din preambulul Directivei nr. 2014/104/UE.

Chiar de la începutul articolului, sunt precizate condițiile care trebuie îndeplinite, în mod simultan, pentru a se putea recurge la practica forum shopping. Așadar, se impune ca, în soluționarea cauzei respective, să aibă, în principiu, jurisdicție mai multe instanțe de judecată. Mai mult, trebuie ca reclamantul aflat în ipostaza de a alege să se confrunte cu o serie de legislații potențial aplicabile, cu caracter eterogen. Tiularul dreptului european la despăgubiri, deci, cel care ar putea uza de forum shopping, este reprezentat, în speță, de persoanele fizice sau juridice lezate, într-un fel sau altul, prin comportamentul anticoncurențial al întreprinderilor implicate în cartelurile transnaționale. În continuare, se trece la clarificarea noțiunii de forum favorabil, de unde și denumirea acestei proceduri. În esență, acesta semnifică opțiunea reclamantului de a se orienta către instanța de judecată din acel stat care îi poate garanta, cel puțin în teorie, admisibilitatea cererii, precum și o valoare cât mai mare a prejudiciului ce poate fi recuperat. Încrederea reclamantului într-un anumit for național, în detrimentul altuia, nu depinde de realizarea unor calcule probabilistice strategice, ci de soluțiile pronunțate, până în momentul respectiv, de instanța în cauză. Ținând cont de ambiguitatea reglementărilor în acest domeniu, s-a concluzionat că este admisă și soluționarea pretențiilor entității prejudiciate pe cale amiabilă, inclusiv prin recurgerea la arbitrajul internațional.

În vederea alegerii forului favorabil, se ține cont de unul dintre următoarele două criterii: criteriul de competență ce rezultă din domiciliul pârâtului și criteriul ratione materiae. Această situație apare ca urmare a faptului că Regulamentul Bruxelles I bis privind competența instanțelor de judecată din statele membre ale Uniunii nu prevede o anumită competență jurisdicțională exclusivă pentru această categorie de litigii. Cum reglementările europene nu specifică nimic în acest context, legislațiile naționale sunt chemate să stabilească definiția noțiunii de „domiciliu”. În cazul cartelurilor transfrontaliere, se vorbește despre acțiunile cu mai mulți pârâți, ceea ce presupune stabilirea așa-numitului „pârât de fixare”. Acesta are rolul de a face legătura între multiplele întreprinderi implicate, cu sediile în multiple state membre. Pentru consolidarea acțiunilor de acest gen, este necesar să existe o legătură de conexitate între diversele cereri introduse de reclamant împotriva pluralității de pârâți și, nu în ultimul rând, să existe un interes de a judeca împreună aceste cereri, în caz contrar, ajungându-se la soluții ireconciliabile. În legătură cu criteriul ratione materiae, acesta face referire fie la instanța de la locul unde s-a produs fapta ilicită, fie la cea de la locul producerii prejudiciului. Normele procedurale aplicabile de această dată sunt cele stabilite de fiecare stat în parte (lex fori), iar cele privitoare la dreptul material urmează a fi preluate de la locul în care prejudiciul a avut loc sau este posibil să aibă loc (lex loci damni).

În privința dreptului propriu-zis la despăgubiri, este de discutat cuantumul în care acestea pot fi acordate. Astfel, potrivit Directivei, vor putea fi acoperite atât damnum emergens, cât și lucrum cessans, precum și eventualele dobânzi pe care reclamantul ar mai avea vocația să le solicite. De asemenea, în privința probelor care trebuie administrate, este instituită o prezumție relativă, potrivit căreia încălcările de dreptul concurenței, sub forma cartelurilor, sunt de natură să producă un prejudiciu. Sarcina reclamantului de a proba existența unei asemenea înțelegeri este ușurată în mod semnificativ, în cazul în care legiuitorul național optează pentru conferirea caracterului de probă irefutabilă deciziilor anterioare ale autorităților de concurență sau chiar și a efectului de probă prima facie. Această măsură este utilă mai ales în cazul acțiunilor în despăgubire de tip follow-on.

În concluzie, autorul articolului aduce în prim plan suficiente argumente pentru care practica forum shopping nu numai că nu reprezintă un dezavantaj considerabil pentru persoanele prejudiciate prin formarea unui cartel transnațional, dar reușește să demonstreze și faptul că Directiva nr. 2014/104/UE nu instituie o interzicere a acesteia.

Alexandra-Adriana Dobrișan

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti