Secţiuni » Interviuri
Interviuri
Women in Law

REMEMBER Radu Sora: Dacă matematica a fost prima mea iubire, pot să spun că Dreptul este marea mea iubire


02.10.2015 | Alina MATEI
Secţiuni: Arbitraj, Construcții, Drept comercial, Interviuri, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Alina Matei: Multumesc, domnule avocat, pentru ca ati acceptat sa acordati un interviu pentru utilizatorii JURIDICE.ro. De ce ati ales sa urmati cursurile unei facultati de drept? Si de ce avocat?

Radu Sora: Eu va multumesc pentru initiativa dumneavoastra. Bineinteles ca fiecare inceput are o poveste. Tatal meu isi dorea ca eu sa devin inginer. Nu stiu daca era doar o ambitie a lui sau isi dorea tot ce e mai bun pentru mine conform vremurilor pe care le traiam. Drept urmare, am fost tot timpul indrumat spre domeniu si, in consecinta, am devenit si un “olimpic” la matematica. Am mii de pagini completate cu rezolvari de probleme matematice. De altfel, am fost la sectia de “Real” in cadrul liceului pe care l-am urmat. Insa, trebuie sa recunosc ca asta s-a intamplat, poate, si pentru ca, in acele timpuri, la “Uman”nu prea se inghesuiau elevii care doreau sa “invete carte”.

Momentul in care mi-am manifestat optiunea, in mod public, dar fara ca tatal meu sa stie, a fost imediat dupa ’89. Totul s-a schimbat in acele momente. Adica, daca nu ar fi existat momentul ‘89 probabil ca as fi fost inginer sau arhitect. Insa, lumea a innebunit atunci. Am trait o mare perioada de haos social, in care fiecare incerca sa invete, in felul lui, ABC-ul democratiei. Se vorbea foarte mult de drepturi si de limitele lor. Atunci am sesizat ca societatea, care, practic, se remodela, avea nevoie de dialog, de oameni care sa ii reprezinte interesele, atat in mod colectiv, cat si in mod individual.

Am uitat imediat matematica, si am decis ca Dreptul este mijlocul prin care pot sa ma implic in societate, care ma poate ajuta sa o imbunatatesc si care sa imi ofere si mie satisfactiile pe care le cauta orice om. Daca matematica a fost prima mea iubire, pot sa spun ca Dreptul este marea mea iubire. Pana aici cred ca v-am raspuns la prima intrebare.

Cat despre cum am ajuns sa aleg profesia de avocat, aici a fost partea usoara. S-a intamplat in mod natural. Dintotdeauna m-am batut pentru mine si pentru colegii mei, si am facut-o si cand am ajuns la facultate. Recunosc ca mi-a placut mereu sa ajut lumea. Dupa prima sesiune, am avut media a doua si, in consecinta, dupa regulile de atunci, am fost inscris automat ca si candidat pentru a deveni sef de an.

Pe scurt, colegii m-au votat si am devenit sef de an.

De aici, lumea a inceput sa ma considere un fel de avocat.

In cercurile sociale, de asemenea, mi se spunea “avocatul”. Este foarte adevarat ca “civilii”considerau avocat orice persoana care urmeaza sau a terminat Dreptul si poate si asta a contribuit la aliasul meu. Si cand niste oameni te investesc cu o anumita putere si te respecta, tu faci totul ca sa fii demn de respectul lor.

Alina Matei: Cum v-ati inceput cariera juridica? Care au fost oamenii care v-au marcat?

Radu Sora: Am lucrat mai intai in firma POPOVICI SI ASOCIATII, unde Avocatul Coordonator, domnul Ernest Virgil Popovici mi-a dat sansa unui inceput in aceasta cariera fara sa fiu recomandat de cineva anume si fara sa imi ceara ceva in schimb (conform obiceiurilor vremii), ba chiar fiind platit din prima zi, ii multumesc enorm pentru acest lucru. Acolo l-am cunoscut si pe domnul Avocat Virgil Popovici sau Popovici Senior cum ii se spunea. Era genul de avocat de moda veche care studiase si aplica materii care acum nu mai stiu sa se predea la facultate, cum ar fi Retorica. Am avut sansa, pentru scurt timp, sa fiu indrumat de acesta in domeniul litigiilor. Va ramane in amintirea mea ca un model al adevaratului avocat de instanta.

De asemenea, dintre colegii, sau mai degraba, indrumatorii de la Popovici pot sa ii enumar cu placere pe Mihail Romeo Nicolescu, Flavia Teodosiu si pe Irena Tudorie.

Ulterior, MUSAT SI ASOCIATII a fost locul unde am invatat enorm si unde l-am cunoscut pe domnul Avocat George Musat care era si este un avocat de o vitalitate si tenacitate extraordinara. L-am admirat si il voi admira intotdeauna. In aceeasi masura, trebuie sa declar ca domnii Avocati Florentin Tuca si Gabriel Zbarcea sunt, de asemenea, printre colegii mei preferati.

Mai tarziu, un loc special in inima mea il va avea intotdeauna domnul Avocat Liviu Traian Poenaru de la care am invatat prea multe lucruri pentru a putea sa le descriu.

Alina Matei: Vorbind de inceputuri, care au fost domeniile in care ati lucrat cu precadere?

Radu Sora: Inceputurile mele, din punct de vedere al domeniilor de activitate, s-au regasit in aria dreptului comercial, dreptului concurentei, dreptului muncii, fuziuni si achizitii, litigii. Am participat la redactarea de rapoarte due diligence necesare anumitor privatizari, am lucrat pentru unul din cei mai mari producatori de tigari din lume, pentru societati de telefonie mobila, pentru producatori de cauciucuri, pentru distribuitori de diverse produse, majoritatea corporatii cu nume mari, asta in perioada de la cele doua mari societati. Ulterior, am lucrat si pentru persoane fizice pe care de multe ori le-am ajutat pro bono.

Alina Matei: Coordonati firma de avocatura SORA & ASOCIATII. Ce v-ati propus cand ati infiintat-o? Cum sa fie receptata in piata si de clienti?

Radu Sora: In primul rand, ne-am dorit sa lucram intr-un mediu placut. Unde sa venim cu satisfactie in fiecare zi, si in care sa avem oameni pasionati de Drept care sa se completeze si sa se respecte.

Pentru a atinge acest scop, ne-am amenajat un sediu superb in centrul capitalei langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. Cu riscul de a fi acuzat de lipsa de modestie, trebuie sa va spun ca oamenii care intra la noi ne admira interiorul si ne fac tot felul de complimente. Ultima oara cineva a spus ca se simte ca intr-un mic muzeu de arta din Paris.

Am dorit sa fim ocupati, dar sa putem sa ne traim si viata. La momentul de fata, eu sunt cel care imi iau cel mai putin timp pentru concediu, tocmai pentru a putea atinge acest deziderat pentru toti colegii mei.

Cat despre a doua intrebare, ne dorim sa fim receptati ca fiind avocati de business, pentru care fiecare caz este important, si in care, pe langa munca noastra, se adauga si mult suflet si pasiune.

In acelasi timp, datorita faptului ca de aproape 5 ani lucram pentru societati de proiectare in constructii sau pentru societati de constructii de drumuri si poduri, am capatat o importanta experienta in domeniul contractelor FIDIC, al achizitiilor publice si al arbitrajului international.

Prin urmare, suntem avocati care lucram, cu precadere, in domeniul dreptului comercial.

Alina Matei: Ati avut calitatea de arbitru al Curtii de Arbitraj Comercial International de pe langa Camera de Comert si Industrie a Romaniei. In prezent, sunteti unul dintre arbitrii romani inscrisi pe lista arbitrilor de la Viena Arbitration Center. Va sfatuiti clientii sa recurga la arbitraj, datorita numeroaselor valente benefice ale procedurii, asa cum spunea doamna profesor Brânduşa Stefanescu?

Radu Sora: Dupa cum spunea o somitate in domeniul arbitrajului din Romania… Doamna profesor Crenguta Leaua, raspunsul corect este: Depinde!!!.

In opinia mea, Arbitrajul iti poate fi cel mai bun prieten sau cel mai mare dusman.

Este evident ca celeritatea arbitrajului recomanda recurgerea la aceasta procedura.

Este recomandabil sa alegi arbitrajul cand doresti ca o anumita disputa sa nu fie publica.

Este clar ca este de preferat sa iti alegi proprii arbitri, calificati intr-un anumit domeniu, in locul unei judecati statale nespecializate intr-un domeniu foarte tehnic.

Dar trebuie sa recunosc ca in anumite conditii este foarte greu sa te aperi impotriva unei hotarari date in arbitraj, atunci cand iti este nefavorabila si cand exista erori de judecata.

Practic, actiunea in anulare nu iti mai permite corectarea unei astfel de hotarari. Dar este un avantaj la care renunti cand ai recurs la arbitraj.

Alina Matei: Ce diferente sunt intre Curtea de Arbitraj de la noi si Viena Arbitration Center? Este mai evoluat arbitrajul la Viena decat la Bucuresti?

Radu Sora: Viena Arbitration Center are si proceduri rapide. Un fel de procedura a ordonantei de plata. Si poate regulile de acolo sunt mai acordate cu spiritul european al arbitrajului.

Cu toate acestea, eu cred mult in arbitrajul din Romania si in dezvoltarea lui viitoare.

Personal, anul trecut am obtinut titlul de Master in Arbitraj International la Universitatea din Bucuresti, Facultatea de Drept, master predat in limba engleza, unde am avut ca profesori atat arbitri de renume din Romania, cat si personalitati ale Arbitrajului Intern si  International. Si aici pot sa enumar pe Profesor Crenguta Leaua, Profesor Cristiana Stoica, Profesor Simina Tanasescu, Profesor Veijo Heiskanen, Profesor Luigi Fumagalli. De asemenea, o personalitate a lumii arbitrajului, domnul Profesor Julian Lew, participa la pregatirea masteranzilor de la Facultatea de Drept.

Existenta acestui master, interesul manifestat de colegi cu experienta pentru acest master, dar, mai ales, interesul manifestat de colegii mai tineri, care abia terminasera facultatea de drept, ma face sa cred ca arbitrajul va avea un viitor frumos in Romania, in acord cu practicile europene si internationale.

Alina Matei: Cand ati fost ultima data la Viena in scop profesional?

Radu Sora: Ultima oara am fost chiar luna trecuta, insa scopul a fost de a imi ajuta un client in negocierea unei achizitii internationale. Nu a avut legatura cu arbitrajul.

Alina Matei: V-ati specializat in domeniul achizitiilor publice si al contractelor FIDIC, litigii si consultanta. Cat de raspandite sunt aceste contracte FIDIC si cum au evoluat acestea?

Radu Sora: Contractele FIDIC formeaza un standard contractual care se aplica, in general, in proiecte de mare anvergura din domeniul constructiilor. Ele reprezinta practic o colectie de contracte prin care s-au standardizat multitudinea de relatii necesare intre cei care coopereaza in scopul construirii unui obiectiv important.

La nivel international, contractele au aparut dupa 1915, anul in care a fost fondata organizatia denumita Federatia internationala a Inginerilor Consultanti, FIDIC fiind practic acronimul denumirii organizatiei in limba franceza.

In Romania, aceste modele de contracte au fost folosite in domeniul privat, iar din 1999, acesta fiind momentul infiintari Asociatiei Romane a Inginerilor Consultanti (ARIC), au fost promovate in foarte multe proiecte importante.

De exemplu, in domeniul constructiilor efectuate din fonduri publice, din anul 2008 si pana in prezent, e adevarat, cu cateva sincope, si intre niste limite de valoare stabilite de lege, contractele FIDIC au devenit regula. Sunt de mentionat in acest domeniu:
– Ordinul nr. 915 din iulie 2008 care a avut o viata destul de scurta, fiind abrogat in mai 2009 de Ordinul nr. 306/2009;
– Hotararea de Guvern nr. 1405/2010, in vigoare din 20 ianuarie 2011, in baza careia au fost emis Ordinul nr. 1034/2011, abrogat de Ordinul nr. 774/2013, care a fost la randul lui abrogat de Ordinul nr. 1317/2014, act care este in vigoare la momentul prezentului interviu.

Ceea ce lipseste, din punctul meu de vedere, este existenta unei forme de pregatire, la nivel de invatamant superior, in domeniul contractelor FIDIC. Garantez ca exista interes pentru acest domeniu.

Alina Matei: Ce proiecte aveti in lucru?

Radu Sora: Suntem implicati in proceduri de achizitie publica unde valoarea achizitiei depaseste 100 de milioane de euro, in dosare de arbitraj derulate atat in fata ICC Paris, cat si in fata Curtii de Arbitraj Comercial International de la Bucuresti.

Suntem consultanti in dosare de notificare de concentrare economica la Consiliul Concurentei. Reprezentam clienti si in proceduri care vizeaza contestarea unor masuri aplicate de Consiliul Concurentei.

Lucram pentru societati care activeaza in domeniul constructiilor, atat in ramura proiectare, cat si in ramura constructiilor de drumuri si poduri si constructiilor civile.

Colaboram cu societati din domeniul vanzarii si distributiei de echipamente medicale pentru spitale, situatie in care suntem, din nou, implicati in proceduri de achizitie publica si in domeniul recuperarii de creante de la debitori.

Oferim consultanta unui grup de societati din domeniul transporturilor petroliere atat in domeniul achizitiilor publice, cat si pentru desfasurarea de zi cu zi a activitatii lor.

Suntem implicati in proiecte ale unei edituri de renume din Romania atat la nivel de consultanta sau in domeniul achizitiilor publice, litigii, cat si pentru derularea activitatii curente.

Nu in ultimul rand, suntem in continuare implicati in consilierea de clienti din domeniul publicitatii televizate, reprezentandu-i si in diverse litigii din fata instantelor romane.

Alina Matei: Un mesaj, va rog, pentru utilizatorii JURIDICE.ro.

Radu Sora: Cred ca cel mai important lucru este ca nu trebuie sa uite ca legea este facuta de oameni pentru oameni. Din ce in ce mai mult vad ca se privesc probleme de drept, in mod rigid, dandu-se importanta mai mult sensului literal al cuvintelor ce alcatuiesc o lege, decat spiritului ei. In acest fel, practic se pierde esenta legii! De asemenea, legea nu trebuie aplicata in afara contextului social sau economic al vremurilor. E adevarat ca se poate spune ca, in felul acesta, se adauga o doza de subiectivism acolo unde nu ar trebui sa fie. Imi asum acest lucru!

In al doilea rand, dar in aceeasi idee enuntata mai sus, trebuie sa se realizeze ca Dreptul nu este matematica. Am auzit de multe ori aceasta comparatie si vreau sa ma disociez profund de ea.

In al treilea rand, oricine trebuie sa stie ca, indiferent de calitatea pe care si-a ales-o sau si-o va alege in domeniul practicarii dreptului, fie cea de avocat, consilier juridic, judecator sau procuror, va trebui sa munceasca permanent. Drumul nostru in aceste profesii nu este unul usor. Dar daca este parcurs cum trebuie, iti ofera satisfactii imense. Pe scurt, MERITA!

In cele din urma, dar nu in ultimul rand, consider ca profesionistii dreptului trebuie sa urmareasca comunicarile JURIDICE.ro si aici nu vorbesc doar de site, ci si de conferintele organizate periodic, caci ele reprezinta o posibilitate reala de instruire continua. Recomand urmarirea fiecarei transmisii si indemn toti profesionistii dreptului sa se alature dezbaterilor, care chiar daca nu rezolva toate problemele propuse ca tema, ele invita la reflectie si la gasirea de solutii la probleme dificile de drept.

Alina Matei: Multumesc pentru ca ati stat de vorba cu mine.

Radu Sora: Eu va multumesc pentru ca ati avut initiativa acestui interviu, urandu-va totodata sa continuati pe aceeasi linie profesionista pe care ati inceput.

Cuvinte cheie: , , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro