Mihnea Stoica: Semnarea Cartei este un start bun
7 octombrie 2015 | Alina MATEI, Ioana LIVESCU
Interviu acordat în cadrul conferinței Dialogul interprofesional între judecători, procurori şi avocaţi – necesitate în consolidarea Justiţiei în societatea democratică în România / 23 septembrie 2015, București
Alina Matei: Bună ziua, domnule Prodecan!
Mihnea Stoica: Bună ziua!
Alina Matei: Domnule Prodecan, care este relația judecătorilor, procurorilor și avocaților, la nivelul Baroului București? Există plângeri ale avocaților împotriva judecătorilor sau invers, sesizări ale magistraților față de atitudini ale avocaților, în sălile de judecată și parchete?
Mihnea Stoica: Treburile acestea sunt constante. În general, înregistrăm mai puține plângeri ale avocaților sau solicitări de apărare a reputației profesionale; în schimb, este o afluență, în continuă creștere, din partea magistraților, fie ei judecători, fie procurori, cu privire la conduita unor avocați. Ca toate plângerile, unele sunt întemeiate, altele nu. În ceea ce privește canalele de comunicare între cele trei profesii, cred că semnarea Cartei este un start bun, e un început bun, pentru că, într-adevăr, premiza acestei Carte este constatarea că aceste canale au anchilozat, cumva, au devenit prea rigide, nu mai permiteau, în ultima vreme, o comunicare cu adevărat eficientă.
Alina Matei: Care să fie cauza?
Mihnea Stoica: Nu pot să identific o cauză, probabil este un concurs de cauze, însă, așa cum toți practicienii au observat, contactul cu magistratul a devenit din ce în ce mai anevoios. Dau un exemplu: accesul la procuror. El e condiționat în timpul unui program de public, nici măcar nu ajungi la procurorul de serviciu; este drept, urmărirea penală este o fază în care contradictorialitatea nu își găsește locul, însă sistemul ăsta rigid împiedică, efectiv, buna desfășurare a actului de justiție. Carta este un debut excelent, probabil că va genera niște canale de comunicare eficiente care, ulterior, se vor dezvolta de la nivelul reprezentanților fiecărei profesii până la nivelul practicianului obișnuit, magistratului de scaun ș.a.m.d. Nu cred suspiciunile acestea, trăim într-un stat în care suspiciunile acestea sunt exagerate, nu cred că vreun avocat serios sau vreun magistrat serios – dacă ar avea lesne contact unul cu altul – nu cred că ar proceda la chestiuni care contravin deontologiei profesionale sau altor chestiuni. Sunt profesii ale dialogului. Obturarea dialogului de către guvernanți, în înțelepciunea lor, – că dacă mă întrebați de cauza răului, acolo o identific, în principial – trebuie, cumva, oprită. Carta e un început, „Pe aici nu se trece”.
Alina Matei: Colega mea, Ioana Livescu, care vrea să devină judecător, și nu avocat, – îi urez succes – vrea să vă adreseze o întrebare.
Ioana Livescu: Bună ziua! În ceea ce privește comunicarea interprofesională între judecători, procurori și avocați, se insistă acum, în pregătirea profesională a avocaților, pe această temă?
Mihnea Stoica: Cu siguranță se va pune accent, după această chestiune. În acest moment, nu există un program în derulare pe chestiunea asta. Sunt programe disparate. Doamna director a Institutului Național al Magistraturii a dat exemplul practicii auditorilor, în rândul formelor de exercitare a profesiei. Programul acesta sunt convins că a înregistrat un succes; eu, cel puțin, așa l-am apreciat, am făcut parte din acest program și chiar îl cotez ca pe un succes, sunt convins că va continua și pot să vă spun că experiențele reciproce, pe care le-au dobândit participanții, în acest proiect, probabil că vor produce efecte în timp. Acum, în ceea ce privește concret planul de pregătire profesională a avocaților, sigur că va cuprinde teme vizând acest dialog interprofesional, însă, la momentul acesta, cred că este prematur, nu pot să anunț vreo conferință sau nu pot să anunț vreun atelier care are ca obiect exact acest lucru; oricum, în primul și primul rând, coordonarea activității de pregătire continuă revine Institutului Național pentru Pregătirea și Perfecționarea Avocaților.
Ioana Livescu: Mulțumesc!
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro