Secţiuni » Articole
Articole autoriRNSJESSENTIALSStudiiOpiniiInterviuriPovestim cărţi
Opinii
Print Friendly, PDF & Email

Cum s-a lansat Constitutia Europei in Romania
10.05.2009 | JURIDICE.ro, Andrei Savescu

Lansarea cartii Constitutia Europei (editia romaneasca a lucrarii a fost ingrijita de prof. univ. dr. Iulia Motoc) a fost un eveniment de succes. Cca. 40 de participanti, intr-o sala un pic neincapatoare. Moderator lansare: Gabriela Dragan, Director General IER.

Cateva dintre ideile cartii, mentionate de autor, JHH Weiler:

1. Nu este nevoie de o Constitutie a Europei, avem deja un cadrul constitutional.

2. Exista in Europa o puternica integrare institutionala, daca cu mentionerea unei puternice identitati nationale, mai cu seama in ceea ce priveste tari ca Franta, Germania si Marea Britanie.

3. Visul european nu este, ca in SUA, integrarea, ci o confederatie. Europa nu vrea un popor european, ci o uniune de popoare.

4. Uneori Comisia Europeana reactioneaza ca Kremlinul: califica drept „euroscepticism” orice critca la adresa modului in care se realizeaza constructia europeana.

5. Uneori Europa face rabat de la democratie in favoarea intreprinderilor. Exista un deficit de democratie in Europa, asta este „fata intunecata a lunii”.

6. Cartea Constitutia Europei nu este o lucrare „for dummies”, ci Weiler a depus mult efort in paginie ei, pentru a o face accesibila.

Au urmat intrebari din public, printre care:

– Cum se explica faptul ca nu exista personalitati la nivel european? Raspuns Weiler: Care ar fi diferenta daca ar exista? Nu trebuie formalizate personalitati la nivel european.

– Cum vedeti viitorul constructiei europene? Raspunzand, Weiler trimite la anecdota: „Este ca o bicicleta: daca se opreste cade”. Dar Weiler crede ca este gresit sa consideram asa. Tratatele constitutionale functioneaza. Daca merge nu trebuie sa repari.

– Din public: Un sfat pentru Romania, ca tara nou-intrata in UE? Raspuns Weiler: Romania nu este Malta sau Finlanda, are o relatie speciala cu SUA. Romania are o importanta strategica in Europa, are resurse umane si resurse energetice. Romania poate fi la fel de importanta ca Spania, dar nu ca Germania, Franta, Italia… Conducatorii Romaniei trebuie sa promoveze interesele romanesti in Europa.

Impresii generale: Cartea este foarte interesanta. Autorul este absolut remarcabil, atat in scris cat si in ce priveste carisma. Evenimentul a fost excelent organizat.


Aflaţi mai mult despre

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!


JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.