Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

DNA-Suceava. Trafic de influență, instigare la abuz în serviciu. Cercetări
03.10.2015 | Georgiana-Camelia LUCIU, Camelia ENACHE

Secţiuni: Comunicate parchete, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust

DNA-Suceava. Trafic de influență, instigare la abuz în serviciu. Cercetări.

Procurori din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Suceava efectuează cercetări față Ț. F., președinte al Consiliului Județean Botoșani în perioada 2012-2014, pentru comiterea următoarelor infracțiuni:
– două infracțiuni de trafic de influență, ambele în formă continuată;
instigare la infracțiunea de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

În perioada 2012-2014, în calitate de președinte al Consiliului Județean Botoșani, având influență asupra funcționarilor publici din cadrul Consiliului Județean Botoșani și a instituțiilor publice din subordinea CJ, suspectul Ț. F. i-a determinat să atribuie preferențial, prin încredințare directă sau prin încheierea de contracte, anumite activități de prestări servicii și de execuție lucrări, în favoarea unei anumite societăți comerciale.
Ca urmare a acestui fapt, societatea comercială favorizată a încheiat, în perioada 2012-2014, un număr de 15 contracte de prestări servicii, în valoare totală de 298.077 lei, plătite cu bani din bugetul unor instituțiilor publice subordonate Consiliului Județean Botoșani, precum și un contract încheiat în luna august 2013, beneficiar fiind Consiliul Județean Botoșani și având ca obiect execuția și montajul a 260 panouri publicitare la nivelul județului Botoșani, în care era inserat mesajul „cetățenii sunt sprijiniți de Președintele Consiliului Județean”, în valoare de 130.000 lei, sumă încasată în totalitate de societatea comercială respectivă în luna decembrie 2013.
În schimbul sprijinului acordat societății comerciale pentru încheierea contractelor mai sus-menționate, Ț. F. i-a solicitat expres administratorului să presteze anumite servicii pentru filiala teritorială a partidului politic condus de acesta, atât în cadrul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale din luna noiembrie 2014, cât și în alte împrejurări, valoarea serviciilor fiind suportată de reprezentantul firmei, din banii personali, în cuantum de circa 4.000 lei.
În decursul anului 2014, suspectul Ț. F., folosindu-se de ascendentul funcției de președinte în exercițiu al Consiliului Județean Botoșani și având influență asupra lui G. N., director executiv al SC Nova Apaserv SA, suspect în cauză, a intervenit asupra acestuia din urmă să întreprindă demersuri contrare îndatoririlor sale de serviciu, în scopul de a sprijini, facilita și determina încheierea unui contract de închiriere pentru un spațiu cu destinație de birouri dintre SC Nova Apa Serv SA Botoșani și o firmă din Botoșani, reprezentată prin asociatul unic și administrator P. V., suspect în cauză.
În schimbul sprijinului acordat, Ț. F. a primit de la P. V., prin intermediul lui G. N., un comision de 20% (1.180 euro lunar), din valoarea chiriei lunare de 5.900 euro (exclusiv TVA) plătită de SC Nova Apaserv SA. Plata comisionului către Ț. F. s-a efectuat după semnarea și executarea contractului, în condițiile în care, în luna iulie 2014, SC Nova Apaserv SA a plătit un avans de 60.000 lei către societatea comercială ce avea în proprietate spațiul închiriat.
În perioada august-septembrie 2013, în legătură cu organizarea Târgului Expozițional „Agro-Zoo” desfășurat în localitatea Popăuți, în calitate de președinte al Consiliului Județean Botoșani și ordonator principal de credite, Ț. F. l-a determinat pe M. A., suspect în cauză, funcționar public și manager al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Botoșani, să-și îndeplinească atribuțiunile de serviciu în mod necorespunzător, în scopul atribuirii, în condiții nelegale, a unui contract de prestări servicii în valoare de 40.000 lei, supraevaluat, în favoarea unei societăți comerciale aparținând unei rude a suspectului H. M., administrator de facto. Prin îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuțiunilor de serviciu de către suspectul M. A., societatea în cauză a obținut un folos necuvenit și totodată s-a cauzat o pagubă în cuantum de 17.500 lei, în dauna bugetului Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani și implicit în dauna Consiliului Județean Botoșani, autoritatea publică locală care asigură prin subvenții, finanțarea activității centrului.

La data de 1 octombrie 2015, suspectului Ț. F. i s-au adus la cunoștință faptele și încadrările juridice, drepturile și obligațiile procesuale în cauză, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

Efectuarea în continuare a urmăririi penale față de un suspect este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul beneficiul prezumției de nevinovăție.

:: sursa: www.pna.ro

Georgiana-Camelia Luciu
Camelia Enache

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti