« Flux noutăţi
Proiecte speciale: Asigurări pentru avocaţiCariere juridiceCărţi juridiceConferinţe juridiceDezbateri juridiceEvenimente juridiceGrile juridiceLawyers WeekProfesioniştiBarouriCovid-19 Legal ReactInternaţionalJurisprudenţă inedită CITRLegal DaysLifeNotariatExecutoriReviste juridiceSistemul judiciarUniversitariaCitate juridiceJURIDICE MOLDOVALaw Flaws ProjectLegal Soft SkillsNoul Cod comercial român
Sistemul judiciar
Official partners: Consiliul Superior al Magistraturii, Ministerul Public şi Direcţia Naţională Anticorupţie
JURIDICE

Inspecția Judiciară ref. modalitatea de contestare a rezoluțiilor de clasare
05.10.2015 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Inspecția Judiciară a dat publicității joi, 1 octombrie 2015, un comunicat prin care oferă unele precizări referitoare la informații apărute în mass-media în legătură cu modalitatea de contestare a rezoluțiilor de clasare.

Comunicatul integral:

„Clasarea unei sesizări este o soluţie specifică procedurii verificărilor prealabile, competenţa Inspecţiei Judiciare fiind, potrivit prevederilor art. 45 alin. (3) şi (4) din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicată, „de a stabili dacă există indiciile săvârşirii de către magistraţi a unei abateri disciplinare şi de a se pronunţa după caz, în funcţie de rezultatul verificărilor”.

Prin decizia nr. 397/03.07.2014 pronunţată de Curtea Constituţională în dosarul nr. 729/D/2013, a fost admisă excepţia de neconstituţionalitate şi s-a constatat că sintagma „rezoluţia de clasare este definitivă” din cuprinsul art. 47 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii este neconstituţională în ipoteza prevăzută de art. 45 alin. (4) lit. b) din aceeaşi lege.

Inspecţia Judiciară a făcut demersuri în vederea clarificării aspectelor de ordin procedural privind contestarea soluţiilor de clasare dispuse de inspectorii judiciari, propunerile pentru modificarea Legii nr. 317/2004 fiind înaintate Consiliului Superior al Magistraturii prin adresa nr. 979/A/IJ/2014 din 21 august 2014.

Deşi până la această dată nu a fost operată nicio modificare legislativă în vederea reglementării unei proceduri de contestare a rezoluţiilor de clasare, persoanele nemulţumite de măsurile dispuse de Inspecţia Judiciară pot formula contestaţii la Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a VIII-a Contencios Administrativ şi Fiscal, potrivit Legii nr. 554/2004 a contenciosului administrativ, în acest sens fiind şi practica judiciară în materie.

Inspecţia Judiciară îşi reafirmă interesul pentru urgentarea demersurilor în vederea adoptării modificărilor legislative necesare pentru clarificarea aspectelor de ordin procedural privind contestarea soluţiilor de clasare dispuse de inspectorii judiciari, aceasta fiind o prioritate declarată a instituţiei.”

 
Secţiuni: Sistemul judiciar | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD