Secţiuni » Sistemul judiciar
Sistemul judiciar

Inspecția Judiciară ref. modalitatea de contestare a rezoluțiilor de clasare


5 octombrie 2015 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Sistemul judiciar

Inspecția Judiciară a dat publicității joi, 1 octombrie 2015, un comunicat prin care oferă unele precizări referitoare la informații apărute în mass-media în legătură cu modalitatea de contestare a rezoluțiilor de clasare.

Comunicatul integral:

„Clasarea unei sesizări este o soluţie specifică procedurii verificărilor prealabile, competenţa Inspecţiei Judiciare fiind, potrivit prevederilor art. 45 alin. (3) şi (4) din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicată, „de a stabili dacă există indiciile săvârşirii de către magistraţi a unei abateri disciplinare şi de a se pronunţa după caz, în funcţie de rezultatul verificărilor”.

Prin decizia nr. 397/03.07.2014 pronunţată de Curtea Constituţională în dosarul nr. 729/D/2013, a fost admisă excepţia de neconstituţionalitate şi s-a constatat că sintagma „rezoluţia de clasare este definitivă” din cuprinsul art. 47 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii este neconstituţională în ipoteza prevăzută de art. 45 alin. (4) lit. b) din aceeaşi lege.

Inspecţia Judiciară a făcut demersuri în vederea clarificării aspectelor de ordin procedural privind contestarea soluţiilor de clasare dispuse de inspectorii judiciari, propunerile pentru modificarea Legii nr. 317/2004 fiind înaintate Consiliului Superior al Magistraturii prin adresa nr. 979/A/IJ/2014 din 21 august 2014.

Deşi până la această dată nu a fost operată nicio modificare legislativă în vederea reglementării unei proceduri de contestare a rezoluţiilor de clasare, persoanele nemulţumite de măsurile dispuse de Inspecţia Judiciară pot formula contestaţii la Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a VIII-a Contencios Administrativ şi Fiscal, potrivit Legii nr. 554/2004 a contenciosului administrativ, în acest sens fiind şi practica judiciară în materie.

Inspecţia Judiciară îşi reafirmă interesul pentru urgentarea demersurilor în vederea adoptării modificărilor legislative necesare pentru clarificarea aspectelor de ordin procedural privind contestarea soluţiilor de clasare dispuse de inspectorii judiciari, aceasta fiind o prioritate declarată a instituţiei.”

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică