Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Procedură civilă
Procedură civilă
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
Banner BA-01
Servicii JURIDICE.ro
Banner BA-02
Procedură civilă Revista revistelor juridice

Ion Deleanu: Convențiile judiciare în ambianța noului Cod de procedură civilă

6 octombrie 2015 | Ioana-Bianca TOFAN

Prof. univ. emerit. dr. Ion Deleanu a publicat, în Revista Română de Drept Privat nr. 6/2014, articolul intitulat „Convențiile judiciare în ambianța noului Cod de procedură civilă”.

Sintagma „convenție judiciară” cuprinde, într-o sferă mai largă, toate formele de „convenții” care pot interveni între părțile din proces, indiferent dacă chestiunea asupra căreia se convine are sau nu un caracter litigios, atât convențiile pentru buna administrarea a justiției, având ca obiect exclusiv procedura de judecată, cât și convențiile care au ca obiect rezolvarea amiabilă a unei chestiuni litigioase, de regulă, rezolvarea a însuși fondului litigiului.

Convenția judiciară este un acord admis părților, în cursul unui proces și în fața judecătorului. Este o înțelegere „judiciară” prin obiect și „convențională” prin sursă. Judecătorul, după caz, „constată”, „încuviințează” sau „verifică” acordul părților privind desfășurarea procesului în scopul soluționării litigiului sau acordul lor pentru soluționarea unei chestiuni litigioase ori virtual litigioase ivite în cursul procesului ori pentru a pune capăt procesului, în tot sau în parte.

Din punct de vedere al trăsăturilor convenției judiciare se disting următoarele: a) reprezintă produsul voințelor concordante ale părților într-un proces, b) are ca obiect adaptarea unora dintre regulile de desfășurare și/sau finalizare a procesului ori tranzacționarea unei probleme litigioase, c) părțile derogă de la normele legale privind desfășurarea procesului civil și finalizarea lui, d) părțile pot să deroge numai cu respectarea limitelor impuse de lege, de ordinea publică și de bunele moravuri, e) este admisă în acele materii în legătură cu care părțile pot tranzacționa, f) aceasta își produce efectele dacă, după caz, este încuviințată sau verificată și admisă de judecător, g) instanța care încuviințează, verifică și admite trebuie să fie competentă să judece ea însăși diferendul, h) între obiectul acțiunii și obiectul convenției judiciare trebuie să fie un raport de dependență sau chiar de conținut, i) actul instanței prin care acesta constată convenția este o „hotărâre”, un act jurisdicțional, susceptibil de atac în condițiile legii, dar și susceptibil de înzestrare cu autoritatea lucrului judecat, j) de regulă, convenția și „contractul judiciar” își produc efectele numai între părțile care le-au convenit, k) prin constatarea convenției de către instanță, aceasta dobândește semnificația unui act judiciar, cu toate consecințele ce decurg din această calificare, l) ofertantul și acceptantul pentru o convenție judiciară nu se suprapun, în mod necesar, cu reclamantul și pârâtul din procesul civil, oricare putând fi ofertant sau acceptant, m) convențiile judiciare, ca segment al convențiilor în general trebuie să îndeplinească condițiile de valabilitate ale acestora.

În principiu, convenția judiciară poate avea ca obiect orice problemă procedurală sau litigioasă, în cursul procesului, fără însă a se încălca normele imperative, ordinea publică și bunele moravuri.

În ceea ce privește categoriile de convenții judiciare, acestea se referă la convenții judiciare cu privire la procedura de judecată și contracte judiciare cu privire la fondul litigiului.

Ioana-Bianca Tofan

Citeşte mai mult despre , , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Poezii
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership