Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Recuperare creanţe
Recuperare creanţe
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Eugenia Florescu: Legea insolvenței persoanei fizice incompatibilă cu dreptul UE și contrară jurisprudenței CJUE. O lege care încalcă dreptul


07.10.2015 | Alexandra-Adriana DOBRIȘAN
Secţiuni: Insolvență, Recuperare creanțe, Revista revistelor juridice
JURIDICE - In Law We Trust

A se vedea și dezbaterea A(m) scăpat! Se deschide insolvența persoanei fizice! din 8 iunie 2015 [DEZBATERI.JURIDICE]


Conf. univ. dr. Eugenia Florescu a publicat, în Revista de Drept al Afacerilor nr. 5/2015, articolul intitulat „Legea insolvenței persoanei fizice incompatibilă cu dreptul Uniunii Europene și contrară jurisprudenței Curții de Justiție a Uniunii Europene. O lege care încalcă dreptul”.

Insolvența persoanelor fizice sau juridice comercianți, mai nou, profesioniștii, este o operațiune cu o tradiție de câteva decenii deja în dreptul românesc. În legislația la care am făcut referire nu s-a făcut, însă, și nu se face nicio referire cu privire la deschiderea procedurii insolvenței pentru simplii cetățeni, care nu nu desfășoară vreo activitate economică. Tocmai de aceea, în lumina ultimelor probleme apărute în ceea ce privește executarea silită a persoanelor fizice care au contractat diverse credite, se pune pune problema dacă introducerea unei astfel de proceduri în acest caz ar fi sau nu oportună. Adoptarea Legii nr. 151/2015 privind insolvența persoanelor fizice a generat o serie de controverse. Acesta constituie motivul pentru care autoarea articolului citat își propune să prezinte o parte dintre neajunsurile actualei legi, prin comparație cu dreptul Uniunii Europene și jurisprudența aferentă, precum și comparativ cu deciziile pronunțate de Curtea Europeană a Drepturilor Omului, în această materie.

Așa cum reiese din ansamblul articolului, în esență, se realizează o trecere în revistă a principalelor neregularități existente în recenta Lege privind insolvența persoanelor fizice. O primă parte a argumentației vizează neclaritatea și lipsa de coerență a anumitor termeni utilizați. O astfel de situație este evident indezirabilă, având în vedere caracterul previzibil și clar al normelor juridice, în general, dar, mai ales, al celor care reglementează într-un domeniu atât de important, cum este cel al protecției simplilor cetățeni în fața abuzurilor care pot fi exercitate de către proprii lor creditori. Astfel, se remarcă faptul că se realizează o confuzie între două instituții de drept cu aplicabilitate diferită – insolvabilitatea civilă și insolvența comercială. Cele două noțiuni nu au nici măcar aceeași sferă de subiecți vizați, întrucât prima se referă la persoanele fizice neimplicate în vreo activitate economică, în timp ce a doua obișnuia să fie aplicabită exclusiv profesioniștilor (Legea nr. 85/2014). In concreto, insolvența civilă presupune o lipsă a lichidităților, prezente și potențiale în viitor, ceea ce echivalează cu o imposibilitate de continuare a activității în aceleași condiții. În contrapartidă, insolvabilitatea nu poate să însemne lipsa lichidităților, deoarece, în viața simplilor cetățeni, pot interveni o serie de evenimente neprevăzute, care determină o imposibilitate de plată a datoriilor (șomaj, îmbolnăviri ș.a.).

Tot referitor la inadvertența terminologiei utilizate, autorul aduce în discuție noutatea noțiunii de „profesionist”, care diferă cea de „comerciant”, din reglementarea anterioară. Cu toate acestea, nu se poate deduce cu precizie care este sensul exact al acestui termen nou introdus, deoarece, în definirea acestuia, Codul civil (art. 3) întrebuințează alte noțiuni – de pildă, cea de „întreprindere”, care nu au neapărat legătură cu dreptul comercial, ci cu dreptul concurenței sau dreptul fiscal. Prin urmare, acestea au un sens diferit față de cel cu care au fost preluate în ceea ce privește procedura insolvenței.

Dincolo de aceste neajunsuri evidente, poate una dintre cele mai mari probleme identificate în cadrul articolului a constat în încălcarea drepturilor fundamentale ale omului, precum și a preceptelor existente în dreptul Uniunii Europene și principiilor fundamentale ale dreptului. În acest sens, este de presupus că executarea silită a persoanelor fizice trebuie să respecte principiile proporționalității și echității. Mai mult, în spațiul european, este interzisă includerea debitorilor simpli cetățeni în proceduri care au la bază executarea concursuală, aplicabilă în cazul actualilor profesioniști, persoane fizice sau juridice. De ce este deosebit de semnificativ acest aspect? Tocmai din considerente ce țin de calitatea debitorului, care are dreptul la locuință, precum și dreptul de a îi fi conservate cel puțin mijloace minime de subzistență. Or, această cerință nu este îndeplinită în lumina noilor dispoziții în vigoare. În plus, această lege face, practic, imposibilă invocarea caracterului abuziv al unei clauze contractuale din contractul încheiat între cetățenii consumatori și profesioniști.

Având în vedere cele expuse pe tot parcursul articolului menționat, autorul propune o serie de soluții viabile, menite să redea simplilor cetățeni drepturile pierdute aparent, în urma adoptării Legii privind insolvența persoanelor fizice. Se recomandă, astfel, abrogarea în întregime a acestei legi, precum și punerea în acord cu legislația comunitară a diverselor noțiuni utilizate în mod necorespunzător.

Alexandra-Adriana Dobrișan

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro