Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

DIICOT. Trafic ilicit de droguri de risc. Reținere
07.10.2015 | Georgiana-Camelia LUCIU, Camelia ENACHE

Secţiuni: Comunicate parchete, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust

DIICOT. Trafic ilicit de droguri de risc. Reținere.

La data de 5 octombrie 2015, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpaţilor C. V. şi C. D., iar faţă de inculpatul E. G. D. măsura obligării de a nu părăsi localitatea pe o perioadă de 60 zile, sub aspectul complicităţii la infracţiunea de trafic ilicit de droguri de risc în formă continuată.

În cauză există suspiciunea rezonabilă că, în baza aceleiaşi rezoluţiuni infracţionale, inculpaţii au sprijinit cultivatorii fără drept de plante de canabis de pe raza întregii ţări, prin vânzarea, prin intermediul unui site de profil, de seminţe de canabis, apte să producă plante cu concentraţie de THC.
În urma cercetărilor efectuate în cauză a rezultat că inculpatul E. G. D. a asigurat buna funcţionare a respectivului site, în timp ce inculpaţii C. V. şi C. D. s-au implicat în comercializarea seminţelor de canabis, prin preluarea comenzilor telefonice şi prin internet, de la potenţialii cultivatori ai planelor de canabis, iar ulterior livrarea seminţelor de canabis, prin intermediul unei firme de curierat, către cumpărători din întreaga ţară.
S-a constatat că site-ul era foarte bine structurat oferind informaţii detaliate privind soiurile de seminţe de canabis vândute, preţ, caracteristicile plantelor dezvoltate din respectivele seminţe (fiind menţionate: mirosul, talia, aroma, efectul: cerebral şi concentraţia THC), modalitatea de cultivare, randamentul seminţelor în funcţie de soi, întrebuinţările canabisului, etc.
De asemenea, site-ul conţinea un „Ghid al cultivatorului” în care se ofereau indicaţii concrete pentru dezvoltarea plantelor de canabis „de la sămânţă la recoltă în mai puţin de 70 zile”, ghid care era livrat şi cumpărătorilor de seminţe.
S-a reţinut că sprijinul oferit persoanelor care dezvoltau plantele de canabis era asigurat de către inculpaţi şi prin informaţii şi sfaturi foarte detaliate referitoare la toate stadiile de dezvoltare a plantelor, de la cultivare (crearea unui spaţiu pentru cultivare în interior, dimensiuni ale ghivecelor în care se sădesc, tip de îngrăşământ, aer, udare, iluminare: tipul de lămpi ce poate fi folosit, dimensiuni ale acestora, consum de curent electric), până la recoltarea planelor, uscare (ustensile necesare pentru uscare) şi depozitarea plantelor de canabis.
Un exemplu privind sfaturile detaliate oferite prin intermediul site-ului erau cele prezentate de link-ul: „despre-creştere/măsuri-generale-de-siguranţă” în care cei care urmau să cultive fără drept plantele de canabis erau sfătuiţi inclusiv să utilizeze ochelari de protecţie UV în apropierea lămpilor care asigurau iluminarea plantelor şi să şteargă lămpile de praf.
Respectivul site-ul conţinea inclusiv un forum în care cultivatorii de plante de canabis îşi expuneau experienţele ca şi cultivatori de plante de canabis sau solicitau sfaturi din partea membrilor forumului.
S-a constatat că site-ul era actualizat periodic cu informaţii noi despre cultivarea şi consumul canabis-ului, dar şi soiurile de seminţe oferite spre vânzare. Această preocupare de a aduce informaţii noi pe site le-a permis inculpaţilor să-şi menţină un număr mare de clienţi fideli în achiziţionarea de seminţe de canabis şi dezvoltarea plantelor.

Cu ocazia percheziţiilor domiciliare efectuate pe raza judeţului Mureş şi a municipiului Bucureşti au fost găsite şi ridicate cantităţi mari de seminţe de cannabis, calculatoare şi medii de stocare a datelor folosite în activitatea infracțională.

Inculpaţii urmeaza să fie prezentaţi Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă.

Acţiunea a fost efectuată împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate –Serviciul Antidrog.

Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul ofiţerilor de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Târgu Mureş și ofiţerilor de poliţie din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Mureş.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române.

Pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

:: sursa: www.diicot.ro

Georgiana-Camelia Luciu
Camelia Enache

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti