Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

DNA. Buletin de presă – septembrie 2015
07.10.2015 | Georgiana-Camelia LUCIU, Camelia ENACHE

Secţiuni: Comunicate parchete, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust

Biroul de Informare și Relații Publice a întocmit o sinteză a cauzelor finalizate de procurorii anticorupție în luna septembrie 2015, altele decât cele deja mediatizate prin intermediul comunicatelor de presă:

1. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatei N. M., la data faptelor referent în cadrul Agenției Naționale pentru Locuințe (ANL), pentru săvârșirea a 6 infracțiuni de trafic de influență.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În cursul anului 2013, inculpata N. M. a promis unui om de afaceri că va interveni la patronul unei firme de construcții, care avea în derulare proiecte importante în colaborare cu Agenția Națională pentru Locuințe, pentru a-l determina pe acesta să cumpere de la societatea omului de afaceri o cantitate mare de materiale de construcții.
În acest context, inculpata a pretins și a primit de la administratorul acesteia din urmă suma de 12.000 euro.
În perioada 2011-2013, inculpata N. M., prezentându-se cu funcția de secretar al directorului Agenției Naționale pentru Locuințe, a pretins de la un număr cinci persoane suma totală de 8.200 euro și a primit efectiv sumele de 6.700 euro și 6.500 lei, în schimbul intervențiilor pe lângă funcționarii decidenți cu privire la aprobarea cererilor de atribuire locuințe în București.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București.

2. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Timișoara au dispus trimiterea în judecată, în stare de detenție în altă cauză, a inculpatului:
A. R. P., director al Agenției de Plăți și Intervenții pentru Agricultură (APIA) Caraș-Severin, la data faptei, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de luare de mită și trafic de influență;
și în stare de libertate a inculpatului:
B. E., administrator al SC Consiron SRL, la data faptelor, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de dare de mită și cumpărare de influență.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada februarie-aprilie 2012, inculpatul A. R. P., abuzând de prerogativele funcției sale de director al APIA Caraș-Severin, a pretins de la inculpatul B. E. suma de 20.000 de euro, pentru a-i influența pe primarul și consilierii comunei Sacu, jud. Caraș-Severin, determinându-i pe aceștia să-și încalce atribuțiile de serviciu, în sensul de a-i atribui firmei inculpatului B. E. contractul având ca obiect „Curățirea și întreținerea pășunilor pe raza comunei Sacu – 2012”. Suma de 20.000 de euro ar fi fost pretinsă de inculpatul A. R. P. pentru primarul comunei Sacu.
Totodată, inculpatul A. R. P. a promis inculpatului B. E. că, în calitatea pe care o deținea, de director executiv al APIA Caraș-Severin, va determina atribuirea către acesta a contractului de achiziție publică, prin emiterea unei adrese către autoritatea contractantă care să ducă la eliminarea competitorilor cu oferte situate sub cea propusă de el, iar pentru aceasta a pretins ca suma de 55.000 de euro rezultată din atribuirea acelui contract, să fie împărțită între acesta și B. E. în mod egal.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Caraș Severin.

Inculpatul A. R. P. a fost trimis în judecată de către procurorii D.N.A. și condamnat pentru săvârșirea mai multor fapte concurente, comise în aceeași perioadă de timp și prin același mod de operare cu faptele care fac obiectul prezentului comunicat. Acesta a fost condamnat definitiv la data de 28 ianuarie 2015 la o pedeapsă privativă de libertate, pentru fapte de corupție, într-un dosar instrumentat de procurorii Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Timișoara.

3. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Craiova au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
B. F. C., cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
fals în declarații (două infracțiuni),
înșelăciune (două infracțiuni),
folosire sau prezentare cu rea-credință de documente false, inexacte sau incomplete care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.
A. C. C., cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
instigare la înșelăciune (două infracțiuni),
instigare la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente false, inexacte sau incomplete care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene;
N. M., medic veterinar, la data faptelor, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
fals intelectual în formă continuată (patru acte materiale),
complicitate la înșelăciune (două infracțiuni),
complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente false, inexacte sau incomplete care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2010-2011, inculpatul B. F. C., la inițiativa inculpatului A. C. C. și cu sprijinul direct al inculpatului N. M., a întreprins demersurile necesare pentru a accesa fonduri europene și naționale, deși nu îndeplinea condițiile de eligibilitate pentru a beneficia de Măsura 112 – “Instalarea tinerilor fermieri” – din Programul Național de Dezvoltare Rurală al Agenției de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit (APDRP) – în prezent Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) și nici condițiile pentru a beneficia de plățile naționale directe complementare (PNDC) în sectorul zootehnic acordate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).
Concret, urmărind să devină beneficiarul final al unor fonduri nerambursabile, inculpatul A. C. C. – care deținea mai multe animale, în special capre, în gospodăria proprie, dar nu îndeplinea condițiile de studii pentru a accesa fonduri europene, a convenit cu inculpatul B. F. C. – care nu deținea animale, dar care avea studii liceale, ca acesta din urmă să solicite personal sprijinul financiar în calitate de fermier, scop în care A. C. C. urma să procedeze la un transfer fictiv de capre din proprietatea lui în cea a lui B. C. F. și să stabilească domiciliul acestuia din urmă în propria gospodărie, lucru care s-a și întâmplat.
Ulterior, inculpatul B. F. C., folosindu-se de documente justificative cu un conținut ce nu corespundea realității, semnate de el în calitate de titular al cererii, sau întocmite și semnate de inculpatul N. M., al cărui cabinet medical desfășura activități sanitar-veterinare publice pe raza comunei Oprișor, jud. Mehedinți, a reușit să inducă în eroare autoritățile statului care au aprobat în anul 2011 efectuarea următoarelor plăți către acesta:
– suma de 108.082 lei reprezentând echivalentul în lei al sumei de 15.000 euro finanțare nerambursabilă de la AFIR (fostă APDRP) – din care 86.465,6 lei fonduri europene și 21.616,40 lei fonduri naționale,

– suma de 13.960 lei fonduri naționale de la APIA (plăți complementare directe în sectorul zootehnic).

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) și Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, Centrul Județean Mehedinți s-au constituit parte civilă în procesul penal cu suma totală de 78.809 lei.

În cauză, a fost dispusă măsura sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri mobile și imobile ce aparțin inculpaților N. M. și A. C. C..

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Mehedinți, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză și de a se desființa înscrisurile reținute ca fiind falsificate, pe baza cărora au fost obținute pe nedrept fonduri europene și naționale.

4. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
U. I. N., primar al comunei Limanu, județul Constanța, la data faptelor, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
abuz în serviciu asimilat infracțiunilor de corupție în formă continuată (două acte materiale),
folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene;
V. B., secretar al Primăriei Comunei Limanu, județul Constanța, la data faptelor, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
complicitate la abuz în serviciu asimilat infracțiunilor de corupție în formă continuată (două acte materiale),
complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene;
T. E., reprezentant al unei societăți comerciale, la data faptelor, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene;
B. E., diriginte de șantier, la data faptelor, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,
abuz în serviciu asimilat infracțiunilor de corupție;
C. V., reprezentant al unei societăți comerciale, la data faptelor, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
complicitate la abuz în serviciu asimilat infracțiunilor de corupție,
complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2008-2009, în contextul unui proiect finanțat din fonduri PHARE, intitulat „Turism Transfrontalier pe bicicletă – pistă comună pentru pietoni și biciclete pe faleza Mării Negre în zona 2 Mai – Vama Veche – frontieră”, inculpatul U. I. N., beneficiind de sprijinul celorlalți inculpați, în exercitarea atribuțiilor de serviciu ce decurgeau din calitățile de primar al comunei Limanu, jud. Constanța, a atribuit acest contract societății comerciale reprezentate de inculpatul C. V., fără respectarea prevederilor legale.
În același context, inculpatul U. I. N. deși cunoștea împrejurarea că o parte a lucrărilor aferente traseului modificat al pistei comune s-a realizat anterior semnării unui act adițional la contractul respectiv de lucrări, a prezentat Autorității de Management documente cu un conținut nereal, care atestau în mod fictiv faptul că lucrările ar fi fost efectuate după intrarea în vigoare a actului respectiv.
În baza acestor documente unitatea administrativ – teritorială Limanu a obținut fonduri nerambursabile în cuantum de 413.641,31 lei.
Documentele respective au fost întocmite și semnate de inculpații T. E., în calitate de proiectant al lucrărilor respective, B. E. diriginte de șantier și C. V.
Faptele descrise mai sus au avut drept consecință aplicarea de către Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, a unei corecții financiare de 25% din valoarea contractului de lucrări, modificat prin actul adițional (reprezentând 116.258,73 euro și TVA în cuantum de 79.373,46 lei,), ce a determinat stabilirea în sarcina beneficiarului finanțării, respectiv a Consiliului Local al comunei Limanu, a unei creanțe bugetare de 68.427,19 euro, aferente contribuției UE la finanțarea proiectului, 92.012,03 lei, aferente contribuției publice naționale de la bugetul de stat, și TVA în sumă de 79.374,78 lei.
De menționat este faptul că atât atribuirea actului adițional aceleiași firme reprezentate de inculpatul C. V. cât și aplicarea corecției financiare mai sus amintită au avut la bază o notă cu un conținut nereal întocmită de inculpatul V. B.

Ministerul Dezvoltării și Administrației Publice s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 215.428,10 euro.

În cauză, a fost dispusă măsura asigurătorie a sechestrului asupra imobilelor ce aparțin inculpaților.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Constanța, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

5. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Tîrgu Mureș au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
H. E., primar al comunei Chiheru de Jos, județul Mureș, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:
instigare la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene (trei infracțiuni), în formă continuată;
instigare la obținere ilegală de fonduri (trei infracțiuni), în formă continuată;
instigare la spălare a banilor (trei infracțiuni), în formă continuată;
C. I., T. A. V. și C. A., în sarcina cărora s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:
folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată;
obținere ilegală de fonduri, în formă continuată;
spălare a banilor, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În datele de 7 mai 2007 și 9 septembrie 2009, inculpatul H. E., în calitate de primar al comunei Chiheru de Jos, județul Mureș, i-a determinat pe inculpații C. I., T. A. V. și C. A. să încheie și să semneze, contrar prevederilor legale, mai multe contracte de închiriere a pășunilor comunale aflate pe raza teritorială a comunei Chiheru de Jos, în baza cărora aceștia apoi să solicite și să obțină pe nedrept subvenții APIA, în perioada 2007-2014 din bugetul UE.
Contractele de închiriere a pășunilor au fost încheiate cu inculpații C. A., C. I. și T. A. V., care în realitate nu au utilizat niciodată acele terenuri, ultimii doi fiind angajați ai primăriei, în scopul obținerii pe nedrept de fonduri europene.
Sumele de bani încasate, respectiv 695.879,17 lei au fost depuse la casieria primăriei Chiheru de Jos, iar ulterior au fost folosiți în interesul comunei, disimulându-se adevărata natură a provenienței lor, cunoscând că provin din săvârșirea de infracțiuni.
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) București s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma totală de 707.343,71 lei, la care se adaugă accesoriile fiscale calculate de la data efectuării fiecărei plăți până la data achitării integrale a debitului principal și a comunicat că în campaniile 2007 și 2009, C. A. a încasat suma totală de 29.837,74 lei; în campaniile 2007, 2009-2013, C. I. a încasat suma totală de 514.680,55 lei, respectiv în campaniile 2007, 2009-2014, T. A. V. a încasat suma totală de 162.825,42 lei.

În cauză, procurorii au dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra bunurilor mobile și imobile aparținând inculpaților H. E., C. I., T. A. V. și C. A..

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Harghita, cu propunerea de a se menține asiguratorii dispuse în cauză.

6. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a inculpaților:
P. Ș., administrator al SC Agrofam Holding SRL și SC Agrofam Prod SRL, la data faptelor, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
complicitate la infracțiunea de folosirea sau prezentarea cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,
complicitate la infracțiunea de înșelăciune,
participație improprie la tentativă la infracțiunea de folosirea sau prezentarea cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,
participație improprie la tentativă la infracțiunea de înșelăciune,
participație improprie la fals în declarații;
V. T. M. E., fiica primului, asociat unic al SC Agrofam Prod SRL, la data faptelor, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
folosirea sau prezentarea cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele ei,
înșelăciune.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În intervalul 17 august 2009 – 3 septembrie 2010, în contextul unui proiect privind modernizarea unei exploatații agricole, inculpatul P. Ș., în calitate de administrator al SC Agrofam Prod SRL a sprijinit-o pe inculpata V. T. M. E., să manipuleze procedura de achiziții, prin simularea unei proceduri de licitație pentru achiziționarea de echipament, obținând în această modalitate fonduri nerambursabile din bugetul Uniunii Europene și bugetul național, în cuantum de 3.838.000 lei.
De asemenea, în același context, inculpatul P. Ș. a sprijinit-o pe inculpata V. T. M. E. să întocmească documente inexacte, prezentate ulterior autorității contractante și în baza cărora aceasta din urmă a obținut suma de bani respectivă.
Cercetările desfășurate în cauză au scos la iveală, printre altele, faptul că echipamentul finanțat în cadrul proiectului, a fost livrat firmei beneficiare, cu mai mult de un an înainte de a fi achiziționat oficial în anul 2009, din fondurile nerambursabile primite.
În luna aprilie 2013, inculpatul P. Ș., în calitate de asociat unic și administrator al SC Agrofam Holding SRL, cu intenție, a determinat o persoană să depună la Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură Călărași documente inexacte, cu scopul de a obține pe nedrept fonduri europene și din bugetul național, în cuantum de 642.792,57 lei, bani ce reprezintă plata unică pentru o suprafață de teren arabil de 991,58 ha, pe care nu o deținea în mod legal.
În aceeași perioadă, pentru a intra în posesia acelei sume de bani, inculpatul P. Ș., cu intenție, a determinat aceeași persoană să se prezinte și să declare, în mod nereal, în fața reprezentanților legali ai Primăriei Comunei Borcea, că societatea SC Agrofam Prod SRL deține legal și exploatează pe raza acelei localități o suprafață agricolă substanțial mai mare decât cea reală.
Acest aspect a avut ca urmare emiterea de către Primăria Comunei Borcea a unei adeverințe neconforme cu realitatea, utilizată ulterior la APIA Călărași.

În cauză, a fost dispusă măsura asigurătorie a sechestrului asupra sumelor de bani, în lei și valută, prezente și viitoare existente în conturile celor doi inculpați, până la concurența sumei de 3.838.000 lei.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalului Călărași, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

7. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului A. M. V., reprezentant al unei asociații agricole, la data faptelor, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de folosire sau prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
La data de 24 aprilie 2013, inculpatul A. M. V., prin folosirea de documente false, a solicitat și obținut de la APIA – Centrul Județean Tulcea, fonduri nerambursabile din bugetul Uniunii Europene, în valoare totală de 282.796 lei, pentru o suprafață de 373,3 hectare pășune.
Concret, acesta a depus la instituția respectivă un document care în tabelul inserat în cuprinsul acestuia, conținea la rubrica „Semnătură Fermier”, semnăturile nereale, atât ale acestuia cât și ale celorlalți membri ai fermei respective, executate în fals, aspect cunoscut de inculpat.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale – Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură s-a constituit parte civilă în prezenta cauză cu suma de 282.796,30 lei.

În cauză, a fost dispusă măsura asigurătorie a sechestrului asupra bunurilor mobile și imobile ce aparțin inculpatului, până la concurența sumei de 282.796,30 lei.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Tulcea, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

În legătură cu toate dosarele penale menționate mai sus, precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță, spre judecare, situație care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: sursa: www.pna.ro

Georgiana-Camelia Luciu
Camelia Enache

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti