Varia
JURIDICE

CSM. Apelativul ”procurorul-zeghe” afectează reputaţia profesională a magistratului


7 octombrie 2015 | JURIDICE.ro
Secţiuni: VARIA
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Consiliul Superior al Magistraturii a dat publicității marți, 6 octombrie 2015, un comunicat cu privire la apărarea reputaţiei profesionale a lui Adrian Dicu, prim procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Giurgiu.

Plenul CSM a constatat că afirmaţiile denigratoare lansate în spaţiul public la adresa prim procurorului Parchetului de pe lângă Tribunalul Giurgiu i-au afectat reputaţia profesională. Materialele din mass-media au vizat conduita profesională a magistratului, inducându-se opiniei publice ideea că prim procurorul are legătură directă cu instrumentarea dosarului penal în care a fost implicată o minoră din judeţul Giurgiu, prin neluarea măsurii arestării preventive şi tergiversarea efectuării urmăririi penale. Totodată, s-a inoculat publicului ideea că procurorul care a instrumentat dosarul este lipsit de profesionalism, având cu totul alte preocupări decât soluţionarea cauzei cu celeritate.

Verificările Inspecţiei Judiciare au concluzionat că, în realitate, dosarul penal menţionat s-a aflat în lucru la un alt procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Giurgiu şi nu a fost repartizat vreodată în supravegherea procurorului Dicu Adrian.

S-a apreciat că modalitatea de expunere a jurnaliştilor, montajul şi succesiunea imaginilor din emisiunile televizate, tonul acuzator şi folosirea apelativului ofensator „procurorul-zeghe”, au fost de natură a deturna informaţia de la scopul său general acceptat. Prin comentariile realizate s-a ajuns în final la dezinformarea opiniei publice, materialele jurnalistice publicate înscriindu-se pe linia unei campanii de presă ce a avut ca rezultat crearea unei imagini distorsionate din punct de vedere profesional şi moral a domnului prim procuror Adrian Dicu. Mai mult, folosirea termenului de „procurorul-zeghe” poate fi interpretat drept un atac personal la adresa sa cu intenţia de a-i afecta reputaţia şi nu de a informa opinia publică cu privire la un subiect de interes general.

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Cont profesional
JURIDICE Comunicare

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro