Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul muncii
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Raluca Dimitriu: Aspecte privind protecţia avertizorilor
09.10.2015 | Andreea BREBU

Secţiuni: Dreptul muncii, Revista revistelor juridice
JURIDICE - In Law We Trust

Prof. univ. dr. Raluca Dimitriu a publicat în Revista Română de Dreptul Muncii nr. 1/2014 articolul intitulat „Aspecte privind protecţia avertizorilor”.

Subiect sensibil şi totodată asimilat atât beneficiilor, cât şi dezavantajelor din raporturile de muncă, protecţia avertizorilor este un punct fierbinte aflat la intersecţia dreptului administrativ cu dreptul muncii. Avertizorii sunt acele persoane aflate într-un raport de subordonare faţă de un angajator, care au luat la cunoştinţă despre existenţa unor ilegalităţi în legătură cu instituţia sau compania unde lucrează şi care anunţă în acest sens organele abilitate în legătură cu aspectele de ilegalitate cunoscute. Deşi în plan social aceste persoane aduc un aport benefic stabilităţii, totuşi, prin acţiunile lor, încalcă obligaţia de fidelitate faţă de angajator, astfel că se impune protecţia lor legislativă dat fiind scopul pentru care fac acest lucru. Legislaţia română pare că protejează doar angajaţii instituţiilor publice, cu toate că şi în cazul instituţiilor private se pot ivi astfel de situaţii şi, prin urmare, o astfel de deosebire, în funcţie de angajator, nu ar trebui făcută, aşa cum de altfel se întâmplă şi în alte state europene ce protejează avertizorii şi încurajează un asemenea comportament în rândul angajaţilor.

Cu privire la pericolul pe care şi-l asumă aceste persoane, există anumite semne de întrebare legate de limita până la care aceştia ar trebui să se bucure de o protecţie specială dată fiind situaţia de încălcare a fidelităţii faţă de angajator în care se află avertizorii prin divulgarea unor informaţii.

Se pun astfel întrebări legate de urmările pe care ar trebui să le aibă acele acuzaţii care se dovedesc neveridice, caz în care avertizorii ar trebui sau nu să se mai bucure de protecţia legii? Sau ce fel de acte nelegale cad sub incidenţa legii privind protecţia avertizorilor?

Autoarea articolului clarifică din punct de vedere doctrinar aceste aspecte controversate susţinând pe tot parcursul argumentării importanţa clarificării din punct de vedere legislativ a acestei legi şi a extinderii în mod clar a acesteia şi faţă de angajaţii din domeniul privat având în vedere importanţa unei stabilităţi economice şi sociale. Pe de altă parte însă, trebuie avută în vedere şi intenţia reală a avertizorilor atunci când se pune în discuţie protecţia acestora deoarece în toate cazurile trebuie să se regăsească buna credinţă şi caracterul obiectiv de care dau dovadă aceste persoane în actele lor, printre criteriile ce stabilesc buna intenţie a avertizorilor fiind chiar traseul parcurs de aceştia în ce priveşte sesizarea ilegalităţilor de care au luat la cunoştinţă. Deşi nespecificat în mod expres de legiuitor, buna intenţie a avertizorilor este dovedită prin sesizarea conducătorilor ierarhic superiori şi prin epuizarea tuturor căilor de sesizare interne înainte de a face publice informaţii confidenţiale ale instituţiei.

Doar în aceste condiţii avertizorii beneficiază conform legii de protecţie pentru orice măsură disciplinară ce poate fi luată asupra acestora ca urmare a actelor pe care le-au săvârşit.

Deşi cu implicaţii pozitive, acţiunile acestor persoane nu au încă o imagine bună nici în întreaga doctrină, iar legislaţia ce îi protejează în România este încă la început şi lasă locul multor lacune. Cu toate acestea, problema protecţiei avertizorilor este una de interes nu numai juridic, ci şi moral, etic şi economic fapt ce impune îndreptarea atenţiei legiuitorului pe viitor în vederea perfecţionării şi completării cadrului legislativ privind protecţia avertizorilor în scopul încurajării sesizărilor privind actele ilegale ale instituţiilor sau companiilor, de care au luat la cunoştinţă prin prisma relaţiilor de muncă pe care le au cu aceşti angajatori.

Andreea Brebu

Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti