Claudia Mihălcescu: Am dat la Facultatea de Drept cu gândul că voi deveni magistrat
8 octombrie 2015 | Alina MATEI
Alina Matei: Mulțumesc, Claudia, pentru că ai acceptat să acorzi un interviu pentru utilizatorii JURIDICE.ro. Felicitări! Esti auditor de justiție. Ești încă sub efectul reușitei?

Claudia Mihălcescu
Claudia Mihălcescu: Eu vă mulțumesc pentru invitația de a vă vorbi din această calitate! Da, încă mă opresc în loc și zâmbesc. Cel mai mult m-a șocat clipa în care, într-un cadru oficial, universitar, am fost puși să spunem fiecare în parte cu ce ne ocupăm. Atunci am realizat mai profund ca niciodată că da, sunt auditor de justiție! Lumea încă mă felicită, iar eu încă mă fâstâcesc în fața multitudinii de cuvinte frumoase pe care le primesc.
Alina Matei: Decizia de a da la INM, cum spun studenții, când ai luat-o?
Claudia Mihălcescu: Am dat la Facultatea de Drept cu gândul că voi deveni magistrat. Ce știam despre acest drum? Nimic. Vedeam în fața ochilor doar ideea de dreptate, de echilibru. Am pus întotdeauna magistratul pe un piedestal al societății, datorită rolului pe care îl joacă pe scena socială. Intrând la facultate am descoperit o mulțime de lucruri noi, nu doar despre sistem, cât mai ales despre mine. Am descoperit că deciziile care uneori par de nezdruncinat se pot pune sub semnul îndoielii. Am cunoscut câțiva oameni minunați, avocați ce mi-au arătat că nu aș fi nepotrivită pentru această profesie pe care o împărtășeau cu atâta pasiune. La începutul anului 4 am ajuns în fața acestei decizii: INM sau Barou? Le-am ales pe amândouă, practic vorbind, însă în sufletul meu am știut că lupta cea mare se dă pentru admiterea în Institut.
Alina Matei: Și de ce magistrat? Te-ai consultat cu cineva când ți-ai ales acest drum, ai știut din capul locului că magistratura este pentru tine?
Claudia Mihălcescu: La început nu m-am consultat cu nimeni, mergând, cum s-ar zice, cu capul înainte către obiectivul din sufletul meu. Ulterior, odată cu vârsta venind și înțelepciunea, dar și îndoiala, am început să cântăresc avantajele și dezavantajele fiecărei profesii. M-am consultat cu familia, însă dincolo de aceste sfaturi cerute, apăreau diverse păreri mai mult sau mai puțin avizate despre ce ar trebui să fac, ce mi s-ar potrivi. Studenților care sunt nehotărâți nu le pot spune decât să se uite în interiorul lor. Știu, sună a clișeu, însă mereu îndoiala care există va fi înlăturată de un crez puternic, de o personalitate care se cere a fi pusă în valoare. Eu am decis că profilul meu uman se potrivește mult mai bine profesiei de magistrat.
Alina Matei: Cum a fost examenul?
Claudia Mihălcescu: Am răspuns la această întrebare de sute de ori, însă acum este pentru prima dată când o fac zâmbind, pentru că… a trecut cu bine! Examenul este complex, nu doar din cauza formei sale – trei probe individuale, cu un obiectiv diferit – ci și din cauza presiunii care se strânge și se resimte la fiecare etapă. Este un examen care verifică nu doar cunoștințele juridice, capacitatea de a raționa sau calitățile unui viitor magistrat, dar – mai ales, aș spune eu – rezistența, ambiția, psihicul. Pentru mine (dar și pentru alți candidați aflați în această situație) a fost cu atât mai greu, ținând cont că am dat în aceeași perioadă atât examenul de intrare în profesia de avocat, cât și examenul de admitere la master.
Alina Matei: Care a fost cea mai dificilă probă?
Claudia Mihălcescu: Nu aș putea să le clasific, întrucât m-am raportat diferit la fiecare dintre ele. Până să trec de prima probă, cea a cunoștințelor juridice, eram de părere că cele peste 70 puncte (chiar și 70) m-ar fi făcut cel mai fericit om din lume și m-ar fi salvat. Probabil asta simte fiecare student înainte de a da examenul, poate și pentru că prima probă relevă munca depusă de-a lungul facultății. Ulterior am realizat că fiecare probă are același nivel de dificultate raportat la emoții și la atenția ce trebuie acordată atât în timpul pregătirii, cât și în timpul susținerii examenului.
Alina Matei: Pentru prima probă, de verificare a cunoștințelor juridice, când te-ai apucat serios de învățat?
Claudia Mihălcescu: Toți studenții de anul 4 vor să afle acest răspuns, pe care ei îl numesc cheia succesului. Nu am avut o perioadă de învățat ”serios”. De-a lungul facultății am învățat pentru fiecare examen în parte, în mod conștiincios. La începutul anului 4 am avut un șoc citind materii de anul 1 sau 2 pe care nu mi le aminteam. Este absolut normal, aș spune eu. Învățăm foarte multe materii și lucrurile se uită, așa cum este omenește. Însă trebuie să aveți încredere în cunoștințele voastre de bază, care s-au sedimentat în acești ani de studiu. Din octombrie 2014 am învățat și repetat aproape zilnic. Studiul s-a intensificat din iulie 2015, dar nu prin creșterea orelor dedicate acestuia, ci mai degrabă prin ritmul care se impunea natural după atâtea luni de muncă.
Alina Matei: Cum ai învățat și de unde ai învățat?
Claudia Mihălcescu: Nu am învățat niciodată noaptea și nu m-am mutat în bibliotecă. Încep cu asta pentru că am observat că este un ”trend” printre studenți să își dea deoparte viețile personale, lucrurile care îi fac fericiți și liniștiți, pentru a se închide chiar și câte 15 ore în bibliotecă. În ceea ce privește sursa materialelor, aceasta este atât de știută și de repetată încât oamenii cred că îi minți: codurile. Inițial am citit doctrină, până am realizat că INM-ul nu vrea oameni care să domine cărțile unui anumit autor. De asemenea, am descoperit că nu stăpâneam perfect codurile, care sunt, în fapt, baza. Magistrații nu intră în sala de judecată cu tratatul domnului X sau cu un anumit curs universitar al domnului Y. Am învățat 4 ani de zile opiniile diverșilor autori, fără să înțelegem codul cap-coadă. Acum este momentul să deschidem legislația, să o reținem și să o trecem prin filtrul opiniilor noastre, prin filtrul principiilor care ni s-au conturat în facultate.
Alina Matei: Câte ore pe zi ai învățat?
Claudia Mihălcescu: Nu am avut o schemă de ore sau un minim pe care trebuia să îl îndeplinesc. Unii oameni învață foarte repede, alții greoi. Depinde de la om la om cât reușește să fie concentrat. Asta îmi doresc să înțeleagă toți candidații care spun „am învățat zi-lumină; cum de nu am intrat?!”. Îți pierzi concentrarea? Ridică-te. Nu se numește învățat statul în fața unei cărți și uitatul în gol. Pot să spun că eu nu am depășit 8 ore de învățat efectiv în nicio zi. Iar când pășeam afară din bibliotecă, grijile rămâneau în urmă. Nu mă ridicam de la masă pentru a mai citi trei rânduri.
Alina Matei: Sistemul de grile cum ți se pare?
Claudia Mihălcescu: Excelent. Nu vreau să laud Institutul, însă am dat un examen extrem de bine organizat. Grilele sunt clare, nu atrag suspiciuni, nu te duc cu gândul la un autor ori la un altul. Mulți au propus sistemul sintezei sau al poeziei, cum îl numesc eu. Am foarte mulți colegi capabili să recite sute, mii de pagini, instituții întregi. Nu mi se pare relevant acest talent, din păcate. Grilele deschise antrenează și memoria, bineînțeles, dar fără o înțelegere a materiei este foarte greu să treci pragul de 70 de puncte.
Alina Matei: Cum sunt cele 4 ore de examen? Ai timp să-ți tragi sufletul, să verifici?
Claudia Mihălcescu: Eu am avut timp suficient. Am terminat lucrarea în 90 minute, am verificat-o și am completat bulinele – atenție la timpul acordat acestui aspect! Multe persoane preferă să disece fiecare grilă în parte, să o modifice și iarăși să o verifice. Eu încerc să am încredere în raționamentul inițial și în instinctul care are la bază bunul simț juridic căpătat de-a lungul facultății. Bineînțeles că am greșit grile, însă asta s-a datorat faptului că nu stăpâneam perfect instituția respectivă, iar nu datorită timpului, care a fost mai mult decât suficient.
Alina Matei: La raționamentul logic, cum a fost?
Claudia Mihălcescu: A fost o probă diferită, cum nu am mai întâlnit. Alte generații au avut ocazia de a da acea pretestare organizată de INM, însă noi nu am avut noroc. Emoțiile au fost mari, dar trebuie stăpânite. De asemenea, candidatul trebuie să fie odihnit, cu mintea limpede și cu încredere în sine. Nu este o ocazie bună să schimbi foaia de examen, ținând cont că timpul se scurge foarte repede.
Alina Matei: Între probe ce ai făcut?
Claudia Mihălcescu: Între proba cunoștințelor juridice și raționament m-am pregătit pentru examenul de barou, dar și pentru raționament. Nu este o idee bună să spui „sunt logic în general, deci sigur nu trebuie să mă pregătesc în vreun mod”. Între raționament și interviu am susținut examenul de admitere la master și am făcut ceva ce mulți l-au catalogat drept curaj nebun: am plecat la mare. Principiile de la Bangalore se citesc mult mai frumos la malul mării.
Alina Matei: Interviul cum a decurs?
Claudia Mihălcescu: Este greu să dai un răspuns la această întrebare, căci nu există o formulă standard sau răspunsuri perfecte. Cunosc persoane care au ieșit foarte mândre de la interviu, dar care l-au picat. Se pare că nu cunoaștem încă elixirul magic pentru această probă. Eu nu am reușit o notă de 10, ceea ce îmi dă o urmă de regret, însă pot sta în continuare demnă, întrucât știu că am răspuns sincer la fiecare întrebare. Probabil emoțiile și-au spus cuvântul. Important este că a trecut cu bine! Felicitări sincere celor care au reușit o notă maximă, fiind un merit deosebit!
Alina Matei: Au fost întrebări la care nu te așteptai?
Claudia Mihălcescu: Bineînțeles. Dacă te-ai aștepta, ai putea să te pregătești de acasă cu răspunsuri minunate, care fac să tresară inimi. Important la interviu este chiar această notă de spontaneitate. Cum reacționezi la ceva rar întâlnit? Ce ai face într-o anumită situație delicată?
Alina Matei: Care probă te-a solicitat cel mai mult?
Claudia Mihălcescu: Cum am mai spus, fiecare probă își are locul ei special. Aș spune că solicitarea a fost diferită în cazul cunoștințelor juridice, pentru că este singura la care pregătirea de o săptămână sau de un an face diferența. Este singura probă unde munca valorează mai mult decât talentul nativ sau decât norocul dintr-o anume zi.
Alina Matei: Emoții/stres au fost? Cât de repede a bătut inimioara?
Claudia Mihălcescu: Bineînțeles că au fost și a fost. Emoții au existat înainte de probele efective, însă stresul a fost pe tot timpul pregătirii. Nu cred că existe muncă fără stres, fără grija de a-ți îndeplini visul. Inimioara… a bătut tare, dar creierul s-a ținut și mai tare!
Alina Matei: Cui vrei să mulțumești pentru că te-a susținut în alegerea făcută?
Claudia Mihălcescu: Acesta este momentul de Oscar? Ar trebui să mulțumesc tuturor oamenilor pe care i-am întâlnit de-a lungul vieții, căci cu siguranță fiecare a contribuit la această reușită, cu precădere profesorilor și colegilor care au creat juristul din mine. Însă mulțumiri speciale merită familia mea minunată, care m-a susținut în momente bune, dar mai ales în cele rele. De asemenea, trebuie să îi mulțumesc logodnicului meu, care a știut să mă ridice când credeam că nu mă pot opri din cădere. Este foarte important să ai alături oameni dragi, care să îți amintească faptul că scopul nu este un examen promovat, ci scopul este viața ta, pe care o croiești astfel.
Alina Matei: Pagina de Facebook ți-o vei păstra?
Claudia Mihălcescu: Nu mi-am pus această problemă, întrucât nu am văzut o incompatibilitate între profesia de auditor de justiție și pagina de socializare. Chiar și acest controversat Facebook face parte din viața mea personală, de care nu îmi este deloc rușine.
Alina Matei: Din experiența ta de intership la Societatea de Științe Juridice ce ai apreciat?
Claudia Mihălcescu: Am scris cu drag pentru JURIDICE.ro și mi-a plăcut în mod deosebit atmosfera flexibilă, colegială care m-a înconjurat. Am participat la conferințe de drept extraordinare și am avut ocazia să cunosc profesioniști adevărați. Încurajez studenții să vă cunoască și să acorde timp și acestor activități foarte importante, de altfel.
Alina Matei: Un mesaj, te rog, pentru utilizatorii JURIDICE.ro.
Claudia Mihălcescu: Aveți încredere în forțele proprii și munciți cu pasiune!
Alina Matei: Mulțumesc pentru că ai stat de vorbă cu mine.
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro