Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 

DNA-Ploieşti. Cumpărare de influenţă. Urmărire penală, control judiciar
08.10.2015 | Georgiana-Camelia LUCIU, Mădălina MIHALCEA

JURIDICE - In Law We Trust

DNA-Ploieşti. Cumpărare de influenţă. Urmărire penală, control judiciar.

În completarea comunicatului nr. 1504/VIII/3 din 24 septembrie 2015, Biroul de Informare și Relaţii Publice este abilitat să comunice următoarele:
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar, pe o durată de 60 de zile, începând de la data de 7 octombrie 2015, față de inculpatul R. B. D. P., director general al SC Apa Nova SA Bucureşti în perioada octombrie 2008 – septembrie 2013, cu privire la săvârşirea infracțiunii de cumpărare de influenţă.

De asemenea, procurorii anticorupţie au adus la cunoştinţa apărătorilor aleşi ai suspectului L. L., director general al SC Apa Nova SA Bucureşti, în perioada septembrie 2013 – iunie 2015, că, faţă de clientul lor, s-a dispus continuarea urmăririi penale pentru săvârşirea infracţiunii de cumpărare de influenţă.

În ordonanţa de dispunere a controlului judiciar se arată că, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
În perioadele 2008-2014, inculpatul R. B. D. P., în calitate de administrator al SC Apa Nova SA Bucureşti şi director general al aceleiaşi societăţi, urmare unei înţelegeri prealabile cu inculpatul S. O. T., a remis sume importante de bani disimulate sub forma unor contracte încheiate cu societăţi aparţinând sau care sunt controlate de inculpaţii S. O. T., M. T. O. şi B. C., contracte al căror obiect nu a fost prestat în realitate. Documentele întocmite în acest sens au fost întocmite doar în scopul creării unei aparenţe legale pentru a se justifica transferurile sumelor de bani.
Pentru sumele de bani obţinute în modalitatea descrisă mai sus, inculpatul S. O. T. a intervenit, personal sau prin intermediul altor persoane, la reprezentanţii unor instituţii publice din România, în beneficiul agenţilor economici ai grupului de firme, din care face parte şi SC Apa Nova SA Bucureşti.
Majoritatea plăţilor aferente acestor contracte au fost autorizate de inculpatul R. B. D. P., în calitate de director general al SC Apa Nova Bucureşti SA, fiind realizate, în parte, dintr-un cont bancar aflat la dispoziţia exclusivă a decidenţilor.
Banii astfel plătiţi au reprezentat, de fapt, contravaloarea influenţei şi intervenţiilor exercitate de către inculpaţii S. O. T., M. T. O. şi B. C. la nivelul instituţiilor publice, cu referire în special la Primăria şi Consiliul Local ale Sectorului 1 Bucureşti, Primăria Generală a Capitalei şi Consiliul General al municipiului Bucureşti, în favoarea SC Apa Nova SA Bucureşti şi a grupului de firme din care face parte.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul R. B. D. P. trebuie să respecte următoarele obligații:
a) să se prezinte la organul de urmărire, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de câte ori este chemat,
b) să informeze de îndată organul judiciar cu privire la schimbarea locuinţei,
c) să se prezinte la organul de poliție desemnat cu supravegherea sa, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat,
d) să nu depăşească limita teritorială a României, decât cu încuviinţarea prealabilă a organelor judiciare,
e) să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanţa de dispunere a controlului judiciar,
f) să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte arme.

Inculpatului R. B. D. P. i s-a atras atenţia că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

În cauză, se desfăşoară acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații.

Inculpatului R. B. D. P. i s-au adus la cunoștință calitățile procesuale și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

Punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: sursa: www.pna.ro

Georgiana-Camelia Luciu
Mădălina Mihalcea

Aflaţi mai mult despre , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]

JURIDICE recomandă e-Consultanta, consultantul tău personal în finanţare


Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.