Flux noutăţi
AnunţuriEnglishInternaţionalJURIDICE.ro
Print Friendly, PDF & Email

56% dintre romani nu-si permit un avocat
18.05.2009 | JURIDICE.ro


CONFERINTA VALERIU STOICA 2019

Vineri, 15 mai 2009, la sediul Transparency International Romania, s-au prezentat noi date din sondajul de opinie realizat de IMAS, in perioada 20 aprilie -28 aprilie 2009, pe un esantion reprezentativ.

Victor Alistar, director executiv al TI Romania, a declarat: „Am urmarit realizarea unei harti a politicii penale, in viziunea cetateanului, lucru care ar fi fost nu numai imperios necesar, dar si obligatoriu din punct de vedere al legii pentru autorii modificarilor codurilor.”

Principalele concluzii ale raportului sunt potrivit unui comunicat de presa:
„- Opinia publica are capacitatea de a formula comandamente si propuneri pentru politicile penale ale statului, chiar daca nu intr-un limbaj tehnic
– Populatia are optiuni privind reglementarea ordinii sociale
– Respondentii la chestionar nu au utilizat limitele maxime de pedeapsa (detentiunea pe viata), decat in mod exceptional aratand o analiza si o viziune matura asupra corelatiilor juste intre sanctiunile din normele fundamentale care organizeaza viata sociala
– Aproape ¾ dintre respondenti se arata neincrezatori in sistemul de justitie.

Din concluziile raportului a reiesit ca opinia publica simte nevoia unei legi mai ferme, care sa instituie respectarea ordinii de drept. Contrar celor afirmate de catre unii politicieni, cetatenii dovedesc maturitate, fiind capabili sa exprime optiuni echilibrate intre sanctiuni grave si mai putin grave. Ce se poate observa din raportul anexat este profilul justitiar al romanului cand este vorba de infractiuni extrem de grave (omor, talharie, viol, sechestrare de persoane, agresiuni asupra copiilor) si spiritul sau de clementa, atunci cand se savarsesc infractiuni mai putin grave (fals, uz de fals, abuz in serviciu). Din alt punct de vedere, romanii vor ca magistratii, avocatii, notarii si medicii sa fie deopotriva foarte dur pedepsiti pentru malpraxis, spre deosebire de proiectele de coduri, care sanctioneaza doar avocatii. Datele din sondaj releva o anumita indulgenta pentru profesori si functionari.

Populatia are optiuni privind reglementarea ordinii sociale. De aceea, “Parlamentul trebuie sa continue consultarile cu societatea civila inainte de finalizarea redactarii tehnice a codurilor, a fost de parere Victor Alistar”, care a mai precizat: “Faptul ca procedura asumarii raspunderii Guvernului sau de adoptare fulger la termen va conduce la adoptarea unor acte fundamentale care nu raspund valorilor societatii pe care ar trebui sa le reglementeze. Adoptarea proiectelor de procedura fara consultarea publica reprezinta un abuz al politicienilor, care preseaza pentru acest mod neparticipativ de reglementare a ordinii sociale, abuz ce trebuie asumat deschis”. 

56% dintre romani nu-si permit un avocat

8 din 10 romani considera ca trebuie sa ai bani/sa platesti ca sa ti se faca dreptate. si asta in conditiile in care “accesul la justitie este liber,” conform articolului 21 din Constitutie, releva sondajul: „INCREDEREA IN JUSTITIE: Cum ar vrea romanii sa fie legiferate procedurile civile si penale”, prezentat azi de catre Transparency International Romania si realizat de catre IMAS pe un esantion reprezentativ. Mai mult, 56 % dintre romani nu-si permit sa-si angajeze un avocat. Romanii sunt sceptici. Doar jumatate dintre respondenti considera ca au sanse sa li se faca dreptate, chiar si atunci cand legea este de partea lor. Acelasi raport de cercetare releva ca majoritatea romanilor au mai mare incredere in Tribunal decat in Parchet.

78% dintre romanii informati opteaza pentru Curtea cu Jurati

54 la suta dintre romani au auzit despre existenta Curtii cu Jurati in alte tari, conform sondajului: „INCREDEREA IN JUSTIIIE: Cum ar vrea romanii sa fie legiferate procedurile civile si penale”, prezentat azi de catre Transparency International Romania si realizat de catre IMAS pe un esantion reprezentativ. La intrebarea daca si-ar dori o astfel de institutie, cei informati au raspuns in proportie de 78 la suta ca ar prefera acest lucru. in opina lor, posibilitatea de coruptie a judecatorilor s-ar diminua prin existenta juratilor. Precizam ca astfel de instanta exista si functioneaza foarte bine mai ales in sistemul judiciar anglo-saxon. in perioada interbelica si Romania a avut o astfel de institutie.

8 din 10 romani cer pedepsirea camatariei

8 din 10 romani cer pedepsirea camatariei, infractiune care nu a fost incriminata in proiectul de Cod Penal. Trei sferturi din populatie respinge garantarea imprumuturilor cu imobile in contractele civile, reiese din sondajul: „Ce ar vrea populatia sa fie legiferat in Codul Penal si Codul Civil”, realizat in perioada 22 aprilie– 30 aprilie 2009, la comanda Transparency International Romania si prezentat azi ziaristilor. „Codurile trebuie amendate in sensul eliminarii clauzei penale in contractele civile si eliminarii imprumutului cu dobanda, acesta fiind specific contractelor comerciale, a precizat Victor Alistar, directorul executiv al Transparency International Romania. Proiectele de legi trimise catre Parlament nu incriminau aceasta infractiune.

¾ dintre romani sunt descurajati sa comita infractiuni de frica inchisorii

Romanii se pronunta in marea majoritate pentru marirea pedepselor pentru infractiunile grave, ca mijloc de reducere a fenomenului infractionalitatii, releva sondajul: „Ce ar vrea populatia sa fie legiferat in Codul Penal si Codul Civil”, realizat in perioada 22 aprilie– 30 aprilie 2009, la comanda Transparency Romania si prezentat azi de catre Victor Alistar, director executiv. “Codurile trebuie sa intareasca certitudinea executarii pedepselor cu inchisoarea si sa reduca la maximum instrumentele prin care pedeapsa aplicata sa nu fie executata,” a fost de parere Alistar. Pentru pastrarea functiei de descurajare a legii penale – a mai comentat directorul TI – trebuie sa existe certitudinea executarii pedepsei privative de libertate, chiar daca aceasta presupune doar zile sau luni. Noile coduri micsoreaza anii de condamnare cu inchisoarea si permite efectuarea pedepsei sub supraveghere judiciara. “Romanii vor ca, pentru actiuni grave, infractorii sa faca puscarie,” a mai spus Alistar. 
7 din 10 romani nu sunt de acord cu micsorarea pedepselor, asa cum s-a propus in proiectul de Cod Penal al Ministerului Justitiei

Daca barbatii vor legalizarea prostitutiei, femeile nu 

Intrebati despre legalizarea prostitutiei, in sondajul “Ce ar vrea populatia sa fie legiferat in Codul Penal si Codul Civil”, realizat in perioada 22 aprilie– 30 aprilie 2009, la comanda Transparency International Romania si prezentat azi ziaristilor, 51,9% dintre romani sunt impotriva legiferarii acestei practici. Este interesant de evidentiat variabila: sexul persoanei: barbatii sunt in favoarea adoptarii unei legi, pe cand femeile, nu.

Astfel, profilul respondentului care opteaza pentru nelegalizarea prostitutiei ar fi practice urmatorul: persoana de sex feminin, cu o varsta inaintata (peste 60 de ani), din mediul rural, cu un venit foarte redus (sub 240 de lei), avand un nivel de educatie scazut si un statut social, de asemenea, scazut. 

Cei care opteaza pentru legalizarea prostitutiei sunt si cei care au un mai mare acces la informatie, in general, persoanele de sex masculin, cu varsta cuprinsa intre 30-44 de ani, din orase mari, in special Bucuresti, cu venituri ridicate, studii superioare si cu un statut social mediu.”

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate