Secţiuni » Noutăţi legislative
Noutăţi legislativeProiecte legislativeMonitorul Oficial al RomânieiJurnalul Oficial al Uniunii Europene

Codul de procedura civila a fost modificat
18.05.2009 | JURIDICE.ro, SOVA & ASOCIATII

JURIDICE - In Law We Trust

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 324 din 15 mai 2009 a fost publicata Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 42 din 6 mai 2009 pentru modificarea Codului de procedura civila.

Modificarea Codului de procedura civila survine ca urmare a constatarii neconstitutionalitatii dispozitiilor art. 373 indice 1 din Codul de procedura civila, prin Decizia Curtii Constitutionale nr. 458 din 31 martie 2009.

In noua reglementare, art. 373 indice 1 din Codul de procedura civila prevede ca cererea de executare silita, insotita de titlul executoriu, se depune la executorul judecatoresc, daca legea nu prevede altfel, care va solicita instantei de executare, de indata, incuvintarea executarii silite.

Presedintele instantei de executare se pronunta asupra cererii de incuviintare prin incheiere data in camera de consiliu, fara citarea partilor. Cererea de incuvintare a executarii silite nu este supusa vreunei cai de atac, iar incheierea prin care se respinge cererea de incuviintare a executarii poate fi atacata cu recurs numai de catre creditor, in termen de 5 zile de la comunicare.

Ulterior incuviintarii cererii, la instanta de executare se va alcatui un dosar privind executarea, la care executorul judecatoresc este obligat sa depuna cate un exemplar al fiecarui act de executare, in termen de 48 de ore de la efectuarea acestuia.

Daca se considera ca este in interesul executarii, executorul judecatoresc il va putea invita pe debitor pentru a-i cere, in scris, in conditiile legii, lamuriri in legatura cu veniturile si bunurile sale asupra carora se poate efectua executarea, cu aratarea locului unde se afla acestea, precum si pentru a-l determina sa execute de bunavoie obligatia sa, aratandu-i consecintele la care s-ar expune in cazul executarii silite.

Refuzul nejustificat al debitorului de a se prezenta ori de a da lamuririle necesare, precum si darea de informatii incomplete sau eronate atrage raspunderea acestuia pentru toate prejudiciile cauzate, precum si aplicarea sanctiunii amenzii de la 50 lei la 500 lei, daca fapta nu intruneste elementele constitutive ale unei fapte prevazute de legea penala.

Alta dispozitie din Codul de procedura civila care se modifica este alin. (1) al art. 402, care stabileste ca judecarea contestatiei la executare se face cu procedura prevazuta pentru judecata in prima instanta, de urgenta si cu precadere, precum si cu citarea partilor, in termen scurt.

Modificarea Codului de proocedura civila a fost impusa de decizia Curtii Constitutionale nr. 458/2009.

Pentru STIRI.JURIDICE,
SOVA & ASOCIATII

Secţiuni: Lege 9 | Toate secţiunile

Cuvinte cheie:
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO