JURIDICE FLUX (Ultimele titluri)
AnunţuriEnglishInternaţionalJURIDICE.ro
Înregistrările video sunt accesibile pentru membri şi parteneri. Cheltuială deductibilă fiscal. Reducere 39,6 euro pentru avocaţii din barourile Bucureşti, Ilfov, Dolj, Timiş, Prahova şi Sibiu. Se acordă 20 de puncte de pregătire profesională. UNBR încurajează extinderea naţională, detalii aici. Reducere 19,8 euro pentru executorii Camerei Executorilor Bucureşti, membrii UNELM şi notarii Camerei Notarilor Publici Bucureşti.
Abonare newsletter oficial JURIDICE.ro

Print Friendly, PDF & Email

Codul civil si Codul penal vor fi adoptate prin asumarea raspunderii Guvernului

18.05.2009 | JURIDICE.ro

Gheorghe Flutur, vicepresedintele PD-L, a declarat luni, 18 mai 2009, la finalul sedintei saptamanale a Coalitiei, ca Guvernul isi va asuma raspunderea pe Codul civil si Codul penal.

Gheorghe Flutur: „Mai sunt la dispozitie doua saptamani pentru consultari, discutii cu reprezentanti ai societatii civile si au fost mandati ministrul Victor Ponta si Daniel Buda sa stabileasca un calendar de consultare pentru ca aceste coduri sa poata primi ultimele observatii. La inceputul lunii iunie, Guvernul isi va asuma raspunderea pe cele doua coduri. Deocamdata ne-am concentrat pe Codul Penal si Codul Civil. Codurile de procedura au si ele un calendar. Speram undeva pana la sfarsitul lunii iunie in acest calendar sa finalizam si aceste doua coduri. Tot cei doi responsabili, Victor Ponta si Daniel Buda, sunt imputerniciti sa urmareasca acest calendar pentru incadrarea in termen, cu consultarea societatii civile si a celorlalte organisme. Noi astazi am luat decizia de asumare a raspunderii Guvernului, la inceputul lunii iunie, doar pentru cele doua Coduri- Codul Civil si Codul Penal.”

Reactii

Ion Iliescu: „Asumarea raspunderii nu inseamna acum mare lucru. Acum s-au trezit, dupa ce am avut doi ministri ca Monica Macovei sau Tudor Chiuariu. In 2005 l-am avertizat pe Traian Basescu de aceasta situatie, dar nu a facut nimic si acum vin cu speriotoarea. Ipocrizie ca asta este inacceptabila intr-o lume civilizata. Asumarea raspunderii nu inseamna acum mare lucru. Ipocrizie ca asta este inacceptabila intr-o lume civilizata.”

Victor Ponta: „Prin cele doua Coduri incercam sa reparam ce a stricat acum patru ani doamna Monica Macovei. Acum doamna se duce la Bruxelles ca sunt mai multi bani acolo si putem sa ne facem treaba. Acum suntem insa prinsi dupa acesti ani pierduti de termenele din rapoartele UE pentru tara. Guvernul va merge pe procedura mai rapida a asumarii inainte de 15 iunie ca sa fie luate in considerare de Uniunea Europeana. Daca aveam un ministru responsabil si interesat scapam de probleme. Sper de data asta sa avem coduri si sa le punem in Parlament. Cele doua forme propuse de Guvern vor fi retrase ca sa nu fie respinse de Parlament. Formele rescrise, recorectate si instituite de membrii celor doua comisii sunt cele pe care Guvernul o sa si le asume, ca sa scurteze timpul procedurilor parlamentare.”

Victor Alistar, directorul Transparency International Romania: „Este incredibil ce se intampla. Politicienii au fost alesi pentru a gestiona interesul public, dar nu intreaba opinia publica care sunt interesele sale. Politicul avea obligatia sa genereze dezbateri si consultari pe Coduri, dar nu au facut-o. Ei doresc adoptarea Codurilor cu pretul incalcarii legii. Este o impostura mare sa dea vina pe UE. Uniunea Europeana nu a cerut sa facem in halul acesta legiferarea pe Coduri. Codurile reprezinta reasezarea ordinii sociale de conduita, ori acest lucru trebuia discutat cu societatea civila. Vointa, principiile si agenda reglementarilor trebuie sa vina de la societatea civila.”

Bogdan Olteanu: „Noi, parlamentarii de opozitie, parlamentarii liberali, consideram ca acest gest este un gest de pura fudulie (…) In aceste conditii putem interpreta fie ca actuala coalitie majoritara doreste sa amane adoptarea Codurilor prin aceasta procedura a angajarii raspunderii care va demara abia pe 2 iunie si se va sfarsi undeva la mijlocul lui iunie, fie ca se incearca modificarea prevederilor care au fost adoptate in comisiile speciale ale Parlamentului, modificarea acelor amendamente care au fost insusite, repet, de toate partidele. Pozitia noastra este pozitia oficiala, pe care am stabilit-o, si anume ca PNL opteaza pentru o dezbatere publica larga, prin procedura parlamentara, nu prin asumarea raspunderii.”

Marko Bela: „In continuare nu sunt de acord cu acest lucru si stiti ca nu imediat intra in vigoare aceste coduri, deci in aceasta privinta exista si o demagogie nemaipomenita, nu vor intra codurile in vigoare decat dupa 2010. Eu nu inteleg aceasta graba, ca in cateva saptamani trebuie sa avem codurile. Am putea sa acceptam ideea ca in Parlament se vor dezbate codurile si, dupa aceea, la toamna sa le finalizam. Exista o teama din partea guvernantilor sau din partea celor care vor sa impuna aceste coduri intr-o anumita forma ca Parlamentul le va modifica. Asa este! Intr-o democratie, Parlamentul este forul legislativ si Parlamentul mai umbla la proiecte de lege, mai aduce amendament, probabil ca asa se va intampla si cu codurile, s-a vazut acest lucru si in acea comisie care a lucrat pe coduri si in comisie, unde, la fel, sunt in majoritate cei din PDL si PSD, s-a acceptat ideea ca varianta modificata de ei sa se dezbata in Parlament, deci iata ca ne trezim ca nici vointa parlamentarilor majoritari nu este luata in considerare.”

Mircea Geoana: „In continuare preferinta mea, sa zic de natura democratica si civica, este mai degraba pentru o dezbatere completa in Parlament decat pentru instrumentul asumarii raspunderii, dar, daca Parlamentul Romaniei este confortabil cu calitatea Codurilor de astazi, daca organizatiile neguvernamentale vor spune de asemenea ca sunt confortabile cu textul si vom avea si un studiu de impact, cred ca in acel moment modalitatea de adoptare este mai putin importanta. In continuare, preferinta ar fi fost pentru o modalitate strict parlamentara, dar care are dezavantajul unei durate mai lungi. Eu unul sunt absolut convins ca dupa ce va fi adoptat Codul Penal si Civil, va trebui sa existe o dezbatere publica extrem de serioasa cu privire la acest subiect. Cred ca pentru celelalte doua Coduri avem timp suficient pentru ca Parlamentul sa transeze.”


Aflaţi mai mult despre ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important
Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile publicate sub numele real care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.


Irina Maria STANCU


Oana ISPAS


Radu Slăvoiu


Livia Dianu-Buja


Ștefania Stoica


Luminița Malanciuc


Ioana-Olivia Voicu


Eduard Toma-Apostol


Florina-Lăcrămioara Drăgan