Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

DNA-Bacău. Trafic de influență. Reținere


10 octombrie 2015 | Georgiana-Camelia LUCIU, Mădălina MIHALCEA
Secţiuni: Activitate parchete, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

DNA-Bacău. Trafic de influență. Reținere.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Bacău au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea, pentru 24 de ore, începând de la data de 8 octombrie 2015, a inculpaților:
D. S., manager general al SNTF CFR MARFĂ SA Regionala Galați, la data faptelor, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de trafic de influență,
D. I. C., sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
trafic de influență,
complicitate la trafic de influență.

Din ordonanțele întocmite de procurori a rezultat că există date și probe potrivit cărora:
În vara anului 2014, inculpatul D. S., în calitate de manager general al SNTF CFR MARFĂ SA Regionala Galați, a pretins, prin intermediul inculpatului D. I. C., de la administratorul unei societăți comerciale (denunțător în cauză), suma de 30.000 euro, pentru a-și exercita influența asupra angajaților din subordine, în legătură cu încheierea unui contract cu omul de afaceri, contract ce privea transportul de cereale.
Deoarece clauzele contractului nu erau avantajoase pentru omul de afaceri din punct de vedere al termenelor de plată, acesta nu a mai fost executat.
Ulterior, inculpatul D. I. C. i-a comunicat omului de afaceri că încheierea contractului respectiv în condiții avantajoase este posibilă doar dacă se realizează prin intermediul SC Rofersped SA, care reprezintă casa de expediții a SNTF CFR MARFA SA Regionala Galați, lucru cu care acesta din urmă a fost de acord.
În aceleași condiții, inculpatul D. S. a reiterat pretinderea sumei de 30.000 euro pentru ca, în schimbul acesteia, să asigure încheierea contractului de transport, prin exercitarea influenței pe care o avea asupra angajaților SC Rofersped SA.
Totodată, inculpatul D. I. C. a pretins pentru sine un procent de 20% din afacere, raportat la valoarea facturilor emise de SC Rofersped SA către firma omului de afaceri, folos ce a fost estimat la acel moment în cuantum de aproximativ 260.000 lei, afirmând că această sumă i se cuvine ca urmare a contribuției sale la încheierea contractului, prin prisma relației lui privilegiate cu inculpatul D. S..
Omul de afaceri a fost de acord cu remiterea sumelor de 30.000 euro și 260.000 lei, dar în mod eșalonat, pe parcursul derulării contractului de transport.
În perioada iulie-mai 2015, inculpatul D. S. a primit efectiv de la omul de afaceri, prin intermediul celuilalt inculpat, suma de 22.500 euro, iar inculpatul D. I. C. suma de aproximativ 220.000 lei.
Deoarece inculpații D. I. C. și D. S. nu au încasat în totalitate sumele de bani pretinse de la omul de afaceri, cei doi au început să facă presiuni asupra acestuia pentru remiterea banilor, conform înțelegerilor dintre ei.
În acest context, la data de 8 octombrie 2015, omul de afaceri a remis inculpatului D. I. C. sumele restante, respectiv 40.000 de lei și 35.000 de lei, moment în care procurorii anticorupție au procedat la constatarea infracțiunii flagrante.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații și din partea Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Neamț.

Inculpaților D. S. și D. I. C. li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând a fi prezentați, la data de 9 octombrie 2015, Tribunalului Bacău cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: sursa: www.pna.ro

Georgiana-Camelia Luciu
Mădălina Mihalcea

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Cont profesional
JURIDICE Comunicare









Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
Privacy
Politica
Utilizare
Publicare
Despre noi
Secţiuni
Servicii
Contact
© 2003-2023 J JURIDICE.ro