« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Corporate
DezbateriCărţiProfesionişti
POPOVICI NITU STOICA & ASOCIATII
 

ICCJ. Cerere de autorizare a convocării adunării generale a acţionarilor. Natura necontencioasă a acţiunii
12.10.2015 | Corina CIOROABĂ

Secţiuni: Corporate, Drept comercial, Jurisprudența ÎCCJ | Toate secţiunile
JURIDICE - In Law We Trust

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că cererea privind autorizarea de către instanţa de judecată a convocării adunării generale a acţionarilor, formulată în conformitate cu prevederile art. 119 alin. (3) din Legea nr. 31/1990, are un caracter necontencios. Astfel, potrivit acestui text de lege, în cazul în care consiliul de administraţie, respectiv directoratul, nu convoacă adunarea generală, instanţa de la sediul societăţii, cu citarea consiliului de administraţie, respectiv a directoratului, va putea autoriza convocarea adunării generale de către acţionarii care au formulat cererea (reprezentând cel puțin 5% din capitalul social sau o cotă mai mică, dacă în actul constitutiv se prevede astfel). Înalta Curte a precizat că, din interpretarea acestor dispoziţii legale, rezultă că cererea are un carcter necontencios, întrucât scopul acțiunii nu tinde la stabilirea unui drept potrivnic față de o altă persoană, iar procedura necontencioasă asigură premisele soluționării sale cu celeritate. (Decizia nr. 1037 din 2 aprilie 2015 pronunţată în recurs de Secţia a II-a civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect cerere de autorizare a convocării AGA)

Corina Cioroabă

 
Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD