Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
Banner BA-01
Servicii JURIDICE.ro
Banner BA-02
Drept civil Drept comercial Revista revistelor juridice

Ionuț-Florin Popa: Remediile abuzului de drept contractual

13 octombrie 2015 | Ioana-Bianca TOFAN

Conf. univ. dr. Ionuț-Florin Popa a publicat, în Revista Română de Drept Privat nr. 6/2014, articolul intitulat „Remediile abuzului de drept contractual”.

Codul civil oferă o perspectivă legală asupra bunei-credințe în general, dar și asupra abuzului de drept, definit în art. 15: „Niciun drept nu poate fi exercitat în scopul de a vătăma sau păgubi pe altul ori într-un mod excesiv și nerezonabil, contrar bunei-credințe”.

Astfel din definiția legală se înțelege că, pentru a fi în prezența unui abuz de drept, este necesar să existe un drept susceptibil de exercițiu abuziv. Textul legal se referă, de fapt, doar la „exercițiul dreptului”, și nu la „dreptul în sine”.

În materie contractuală, anumite facultăți sau prerogative trebuie considerate ca intrând în sfera drepturilor susceptibile de abuz, în ipoteza în care ele nu sunt calificate expres ca fiind drepturi. Este indiferentă calificarea ca drept sau prerogativă, dacă se referă la denunțarea unilaterală a contractului sau la libertatea/facultatea de a invoca rezoluțiunea sau executarea în natură, chiar dacă, în realitate, acestea nu sunt altceva decât prerogative ale creanței contractuale a creditorului.

Cazuistica reprezintă cea mai bună circumscriere a noțiunii de abuz de drept contractual. Acesta atestă atât condițiile de fond ale existenței abuzului de drept, cât și pe cele legate de remediile posibile.

În majoritatea cazurilor, cauzele contractuale sunt considerate legale din perspectiva teoriei formării contractului. Legal formate, aceste clauze dau naștere unui drept în favoarea uneia dintre părți. Deși nașterea dreptului este legală, exercitarea să nu poate fi abuzivă. O exercitare nerezonabilă, excesivă sau cu rea-credință a unui asemenea drept are semnificația unui abuz de libertate contractuală. Executarea stipulațiilor contractuale se poate dovedi ea însăși abuzivă.

În ceea ce privește pactul comisoriu, în principiu acesta dă naștere la un drept potestativ a cărui valoare este exorbitantă: este în puterea creditorului să constate că neexecutarea indicată în pact a avut loc și să invoce clauza rezolutorie.

În ceea ce privește denunțarea/revocarea unilaterală a contractelor și abuzul de drept, o expresie a abuzului este denunțarea intempestivă a contractului. O asemenea ipoteză este generic exclusă de reglementarea prezentă în art. 1276 alin. (2) și art. 1277 C. civ, care impun acordarea unei „termen rezonabil de preaviz”. Cu toate acestea, o clauză care permite denunțarea unilaterală a contractului este susceptibilă prin ea însăși de exercitare abuzivă, întocmai ca o clauză rezolutorie.

În ceea ce privește determinarea abuzivă a prețului contractual, textele Codului civil referitoare la stabilirea prețului ulterior vânzării admit că acest preț poate fi determinat de către vânzător anterior executării obligației, în virtutea unei clauze contractuale, contractul fiind astfel valid. Ulterior însă, instanța, constatând existența unui abuz de drept, poate reduce prețul la un preț rezonabil.

Domeniul locațiunii deschide numeroase discuții legate de abuz, atât dinspre locator, cât și dinspre locatar. Denunțarea unilaterală a unui asemenea contract este reciproc susceptibilă de exercitare abuzivă, ca și modificarea unilaterală a chiriei contractuale.

Între art. 193 alin. (2) C. civ și art. 2371 din Legea societății se desprinde ipoteza că abuzul de personalitate juridică poate fi un abuz de drept contractual.

Prin art. 1517 și art. 1534 C. civ. apar și câteva aplicații concrete ale teoriei abuzului de drept contractual ce se regăsesc în actuala reglementare a remediilor.

Ioana-Bianca Tofan

Citeşte mai mult despre , , , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Poezii
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership