Secţiuni » Interviuri
Interviuri
Women in Law
3 comentarii

Mihai Mareș: Practic cu reală pasiune și cu implicare totală avocatura de drept penal al afacerilor


13 octombrie 2015 | Alina MATEI

UNBR Caut avocat
JURIDICE by Night

Alina Matei: Buna ziua, stimate domnule avocat. Sunteti cunoscut ca si avocat specializat in drepul penal al afacerilor. Dar pana la specializare, o sa va rog sa ne spuneti cum ati ales sa urmati cursurile Facultatii de Drept si cine (familie, prieteni, colegi de liceu, cunoscuti) sau ce (vreun film, vreo situatie traita, vazuta) v-a determinat sa faceti aceasta alegere?

Mihai Mareș

Mihai Mareș

Mihai Mares: Trebuie sa incep prin a marturisi ca pana in clasa a X-a de liceu, visam sa ajung chirurg. Ajungand insa prin spitalele patriei, am renuntat la acest proiect si, aflandu-ma la Universitatea ”Al. I. Cuza” din Iasi, unde tatal meu isi sustinea teza de doctor in filozofie, am avut aceasta „viziune”, ca, de fapt, cel mai potrivit felului meu de a fi ar fi sa urmez Facultatea de Drept si apoi sa practic avocatura.

Pot spune ca am ales foarte bine aceasta cariera cu care astazi ma identific in totalitate. Practic cu reala pasiune si cu implicare totala avocatura de drept penal al afacerilor.

Alina Matei: Pe fratele dumneavoastra l-ati atras si pe el spre Drept?

Mihai Mares: Bine ar fi sa il intrebati pe el – glumesc. Cred ca da, deoarece atunci cand vorbesti cu pasiune despre proiectele in care esti implicat, cred ca poti influenta pe cei din jurul tau fara sa iti dai seama sau sa iti propui asa ceva.

Alina Matei: Sunteti coordonator al firmei de avocatura MARES / DANILESCU / MARES pe care ati infiintat-o in urma cu 4 ani. Avocatii firmei sunt specializati pe multe domenii. Intentionati o extindere a ariilor de practica, cresterea numarului de avocati? Ca si management, cum se prezinta ea acum si spre ce tindeti?

Mihai Mares: In acest moment, ne concentram atentia pe dezvoltarea departamentului de drept penal al afacerilor, precum si a practicii de corporate. Am facut recent noi angajari, astfel ca numarul avocatilor din firma a ajuns la 15. Tindem spre o recunoastere in piata a calitatii serviciilor noastre avocatiale si spre extinderea colaborarilor cu firmele de avocati, locale si internationale, care au nevoie de expertiza noastra in zona de penal al afacerilor.

Alina Matei: Interesul pentru dreptul penal al afacerilor cand s-a conturat? Mersul prin dreptul penal cum e?

Mihai Mares: Interesul pentru penal s-a conturat prima data in facultate, cand nu am lipsit la niciun curs al prof. Ion Neagu sau seminar de procedura penala tinut de Aurel Ciobanu. Ulterior, am lucrat intr-un dosar mare de penal economic alaturi de Aurel Ciobanu si, mai recent, in urma cu 3 ani de zile, am fost solictat de catre doua companii multinationale sa coordonez niste investigatii interne cu privire la posibile infractiuni savarsite de manageri romani. De atunci, am „mers” doar prin dreptul penal, ca sa raspund la intrebarea dumneavoastra, ca pestele in apa.

Alina Matei: Dar daca vine un om de afaceri, pentru care ati lucrat, si va roaga sa-l asistati intr-un dosar in care e acuzat de complicitate la omor, care nu are legatura cu bussines-ul, intrati in dosar? Unde apare delimitarea de alte infractiuni?

Mihai Mares: Pana la acest moment, mi-am propus sa ma limitez doar la sfera infractiunilor economice si de coruptie. Nu ma vad nici pe viitor acceptand vreo solicitare de genul celei mentionate de dumneavoastra, cu toate ca sunt un fan declarat al fimului in care joaca Al Pacino, „Pactul cu diavolul”.

Alina Matei: Interactionati des cu procurori de la parchete, DNA sau DIICOT. Cum relationati cu acestia? Sunt prompti cu privire la solicitarile facute de avocati?

Mihai Mares: Din experienta de pana acum as putea spune ca sunt foarte putine cazurile in care procurorii sa raspunda cu promptitudine solicitarilor din dosare. Asta poate si datorita complexitatii cauzelor in care am intrat si a volumului foarte mare de documente.

Alina Matei: Capacitatea de a face lucrurile sa functioneze, de a respecta procedurile, drepturile partilor, ale avocatilor par a fi de la sine inteles, la indemana. Au fost situatii cand ati simtit teama clientilor dumneavoastra in fata procurorilor, politistilor, la audieri?

Mihai Mares: Nu am asistat la astfel de situatii. In general, clientii se raporteaza la avocatul cu care merg la astfel de audieri, la increderea care o au in acesta si la experienta avocatului de a aplana chestiuni care pot fi conflictuale sau care ar putea starni senzatia de teama clientului.

Alina Matei: Care a fost cea mai lunga audiere?

Mihai Mares: Audierea in sine nu a durat niciodata mai mult de cateva ceasuri. Dar adunate si orele de asteptare dinainte si cele de dupa, cand urmeaza sa vezi daca clientul va primi o ordonanta de retinere, am stat in parchet (DIICOT/DNA) mai mult de 10 ore.

Alina Matei: Cum percepeti Codul de procedura penala din perspectiva avocatului?

Mihai Mares: Este un Cod destul de stufos si de alambicat. In ceea ce priveste conditiile privind masurile preventive, cred s-ar impune o analiza mai riguroasa a conditiilor de luare a acestor masuri si o modificare in sensul inlaturarii unei anumite subiectivitati in aprecierea sintagmei „stare de pericol pentru ordinea publica”.

Alin Matei: Dar Codul penal?

Mihai Mares: Noul Cod penal la randul lui a inceput sa isi arate „slabiciunile”, insa categoric are o influenta mult mai mare decat in trecut, in mediul de afaceri si in implicatiile de natura penala ale anumitor operatiuni, la care companiile ar putea fi expuse a avea un risc.

Alina Matei: Destinele lor par a fi sorocite de Curtea Constitutionala. Nu doar in saptamana care se incheie articole ale Codului penal si al celui de procedura penala au fost declarate neconstitutionale. Si nu am zis nimic de RIL-urile solutionate de Inalta Curte. De ce, de ce se intampla asa? De ce aceste mecanisme apar destul de des?

Mihai Mares: Este inevitabil ca o perioada sa mai asistam la corelarea acestor noi coduri cu dispozitiile constitutionale incidente in materie. Este o asezare in matca fireasca a lucrurilor si o aliniere la rigorile interne si internationale ale dispozitiilor recente, care, pe masura ce sunt aplicate in practica, isi gasesc inadvertentele pe care Curtea Constitutionala sau Inalta Curte incearca sa le corecteze.

Alina Matei: Cel mai ”traznet” dosar care a fost?

Mihai Mares: Cred ca unul dintre cele mai complexe dosare a fost cel in care am asigurat apararea (alaturi de prof. Petre Buneci) a sirianului Omar Hayssam, in faza de judecata in fond, intr-un caz de drept penal-economic, ramas acum in pronuntare dupa doi ani de cercetare judecatoreasca, in care acesta este acuzat de delapidarea a peste 20 milioane EUR si nenumarate alte infractiuni economice, presupus savarsite in legatura cu societati din grupul Manhatan.

Alina Matei: Avocatii de penal, de bussines, au onorarii orare sau globale?

Mihai Mares: In general, in practica, avem onorarii orare atunci cand lucram pentru companii si globale atunci cand asistam persoane fizice. Dar, se poate sa se intample si invers.

Alina Matei: Spunandu-va la un moment dat ca urmeaza sa trimit intrebari profesoului Ion Neagu pentru un interviu pe JURIDICE.ro mi-ati sugerat sa-l intreb de ce nu exista in Romania firme de avocatura mari, cu multi avocati specializati pe drept penal. Interviul cu profesorul Neagu n-a fost sa fie. Insa, intorc intrebarea catre dumneavoastra si sunt curioasa sa aflu raspunsul.

Mihai Mares: Intrebarea viza mai degraba o curiozitate personala. Prof. Ion Neagu este prin excelenta varful avocaturii de drept penal, practicand insa aceasta profesie in cadrul unui cabinet individual. Se constata lipsa din piata avocaturii a unor mari societati specializate in drept penal, de genul celei care ar fi putut fi la un moment dat – Apostol, Nazat & Vasiliu – si care astazi nu mai exista. Nu am acest raspuns, desi cred cu tarie ca viitorul este al societatilor de avocati si nu al avocatilor penalisti care practica in cabinete individuale.

Alina Matei: Cred ca sunteti singurul avocat care are un blog despre dreptul penal al afacerilor. Avocatii penalisti au retineri in a se promova, considera ca nu au nevoie, intrucat sunt putini, iar numarul faptelor penale nu e la fel de mic?

Mihai Mares: Nu exista in randul avocatilor traditionalisti de drept penal o cultura a comunicarii, a deschiderii care „public”. Sunt mai degraba obisnuiti cu caracterul „secret” al activitatii pe care o desfasoara.

Alina Matei: Care sunt planurile ambitioase de care vorbeati cu prilejul nominalizarii dumneavoastre de catre Global Law Experts ca specialist in gestionarea cazurilor de drept penal al afacerilor. Nominalizare onoranta cu atat mai mult cu cat sunteti singurul avocat roman.

Mihai Mares: As dori sa fiu perceput ca unul dintre avocatii reputati in acest domeniu, la care marile companii si oamenii de afaceri sa se gandeasca atunci cand apar probleme in aceasta zona de drept penal al afacerilor. Construirea cu rabdare, cu efort si cu pasiune a unei cariere in aceasta zona este ceea ce urmaresc in contitnuare.

Alina Matei: Cum a fost la Luxemburg, la conferinta ECBA? Ce v-a atras atentia?

Mihai Mares: Ma onoreaza participarea la astfel de evenimente. Expunerea la chestiuni penale internationale, precum jurisprudenta Curtii de Justiție a Uniunii Europene, si relationarea cu cei mai reputati specialisti din Europa este un plus de valoare cu care ma intorc de la aceste conferinte.

Alina Matei: Poate sunteti printre oamenii care apreciaza libertatea enorm de mult, poate si pentru ca aveti de-a face cu oameni a caror libertate nu mai este asa de libera, si daca e asa, ce inseamna pentru dumneavoastra libertatea?

Mihai Mares: Libertatea deplina ai atunci cand te poti manifesta in exterior asa cum iti dicteaza constiinta si conform propriei tale personalitati, fara alt gen de constrangeri de natura fizica, materiala sau sociala, cu obligatia evidenta de a respecta totodata legile.

Alina Matei: Va rog un mesaj pentru utilizatorii JURIDICE.ro!

Mihai Mares: Felicit personal pe Andrei Savescu si intreaga sa echipa de la JURIDICE.ro, pentru extraordinara implicare in dezvoltarea unei culturi juridice in Romania, pentru ideea dezbaterilor si pentru profesionalismul desavarsit cu care abordeaza toate proiectele.

Alina Matei: Multumesc pentru ca ati stat de vorba cu mine.

Mihai Mares: Si eu multumesc!

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
3 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică