Secţiuni » Selected
Selected
Comunicate profesionişti

CSM ref. examenul de admitere la INM și în magistratură 2015


13 octombrie 2015 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Admitere în profesii juridice, SELECTED
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

Consiliul Superior al Magistraturii a dat publicității luni, 12 octombrie 2015, un comunicat prin care oferă unele precizări referitoare la afirmaţiile lansate în spaţiul public privind Concursul de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii, sesiunea august-octombrie 2015.

Comunicatul integral:

„Admiterea la Institutul Naţional al Magistraturii se face cu respectarea principiilor transparenţei şi egalităţii, exclusiv pe bază de concurs, conform art. 14 alin. (1) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor.

Metodologia privind organizarea şi desfăşurarea probei interviului din cadrul concursului de admitere la INM a fost publicată pe paginile web ale CSM şi INM la data de 30 iunie 2015, odată cu publicarea anunţului privind organizarea acestui concurs şi are la bază Regulamentul privind concursul de admitere şi examenul de absolvire a Institutului Naţional al Magistraturii.

În cadrul probei interviului, procedura de admitere la INM urmăreşte o selecţie a candidaţilor care să permită cea mai bună prognoză în ceea ce priveşte adecvarea, eficienţa şi abilităţile necesare unui magistrat.

Proba interviului la concursul de admitere la INM constituie cea de-a treia probă a acestui concurs şi constă în elaborarea în scris a unei analize cu privire la subiectul extras de către candidat, susţinerea orală a acestuia şi analiza orală a unei speţe cu elemente de etică specifice profesiei.

Ca și primele două probe – de verificare a cunoștințelor de drept și, respectiv, de verificare a raționamentului logic – și proba interviului este una eliminatorie, fiind declarați admiși candidații care au obținut nota minimă 7. Această probă distinctă are o pondere de 25% în nota finală obţinută la concurs, calculată ca sumă a notelor acordate în cele două etape, în care nota obţinută în prima etapă (testul grilă de verificarea a cunoştinţelor juridice şi testul grilă de verificare a raţionamentului logic) are o pondere de 75%.

Concursul de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii se află în curs de desfăşurare, toate sesizările formulate în legătură cu acesta urmând a fi avute în vedere în cadrul procedurii de analizare a rezultatelor concursului de către Plenul Consiliului Superior al Magistraturii.

Până la momentul validării concursului, orice speculaţii în legătură cu modul de desfăşurare a acestuia sunt neavenite şi pot afecta încrederea publică şi a candidaţilor în corectitudinea desfăşurării unuia dintre cele mai prestigioase concursuri la nivel naţional, dar şi credibilitatea instituţiilor implicate în organizarea acestuia – Consiliul Superior al Magistraturii şi Institutul Naţional al Magistraturii.

Afirmaţiile privind posibilitatea admiterii la INM prin săvârşirea unor fapte penale sunt extrem de grave, sens în care toate persoanele care au cunoştinţă despre eventuale astfel de fapte pot sesiza, în condițiile legii, organele penale competente.”

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional
JURIDICE Comunicare
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro