Secţiuni » Jurisprudenţă
JurisprudenţăCEDOCJUECCRÎCCJJurisprudenţă curentă ÎCCJ / Dezlegarea unor chestiuni de drept / Recurs în interesul legii
Curţi de apelTribunaleJudecătorii
Curtea Constituţională
DezbateriCărţiProfesionişti
Marieta SAFTA


Conf. univ. dr. Marieta SAFTA
 1 comentariu

Exceptie de neconstitutionalitate admisa cu privire la mentinerea in functia didactica drept titulari a profesorilor universitari
20.05.2009 | JURIDICE.ro, SOVA & ASOCIATII

JURIDICE - In Law We Trust

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 329 din 18 mai 2009 a fost publicata Decizia Curtii Constitutionale nr. 599 din 14 aprilie 2009 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a prevederilor art. 129 alin. (3) din Legea nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic. 

Art. 129 alin. (3) din Legea nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic prevede ca profesorii universitari, membri ai Academiei Romane sau ai academiilor de stiinte organizate pe domenii stiintifice, infiintate prin lege, pot ramane in activitate ca titulari, ceea ce inseamna cu norma intreaga in invatamant, pana la varsta de 70 de ani, iar peste aceasta varsta pot fi mentinuti in activitate numai cu acordul institutiei in care lucreaza, prin prelungiri anuale. 

In motivarea exceptiei de neconstitutionalitate, autorul acesteia sustine ca textul de lege criticat reglementeaza, in mod obligatoriu, o prima prelungire in activitate pana la varsta de 70 de ani a profesorilor universitari academicieni, spre deosebire de profesorii universitari care nu sunt academicieni si care trebuie sa solicite senatului universitar mentinerea in activitate, incepand cu varsta de 65 de ani. Pentru aceste motive, considera ca textul de lege criticat contravine dispozitiilor art. 53 din Constitutie, in sensul ca restrange exercitiul unor drepturi si libertati ale angajatorului, care are impus un criteriu de prelungire care nu satisface criteriile legale de mentinere in activitate, precum si dispozitiilor constitutionale ale art. 124 alin. (2) privind caracterul unitar, impartial si egal al justitiei. 

Analizand exceptia, Curtea a retinut ca textul de lege criticat reglementeaza o prelungire ope legis a raporturilor de munca cu angajatorul, pentru profesorii universitari membri ai Academiei Romane sau ai academiilor de stiinte organizate pe domenii stiintifice, infiintate prin lege, pana la varsta de 70 de ani. 

In aceste conditii, se incalca art. 16 din Legea fundamentala referitoare la egalitatea de drepturi a cetatenilor, prin instituirea unui tratament juridic distinct intre profesorii universitari si conferentiarii universitari cu titlu stiintific de doctor, pe de o parte, si profesorii universitari membri ai Academiei Romane sau ai academiilor de stiinte in ceea ce priveste mentinerea in functia didactica drept titulari, fara existenta unei justificari obiective si rezonabile. 

Prin urmare, Curtea Constitutionala constata neconstitutionalitatea dispozitiilor art. 129 alin. (3) din Legea nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic, acestea urmand a-si inceta efectele la 45 de zile de la publicarea acestei decizii, daca, in acest interval, Parlamentul nu pune de acord prevederile neconstitutionale cu dispozitiile Constitutiei. Pe durata acestui termen, dispozitiile in cauza sunt suspendate de drept.

Pentru STIRI.JURIDICE,
SOVA & ASOCIATII

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]

JURIDICE recomandă e-Consultanta, consultantul tău personal în finanţare


Până acum a fost scris un singur comentariu cu privire la articolul “Exceptie de neconstitutionalitate admisa cu privire la mentinerea in functia didactica drept titulari a profesorilor universitari”

  1. profesor, academician spune:

    Ce parere aveti dvs doamna avocat? Atata vreme cat acelasi texta a fost considerat constitutional in cadrul ART 10 lEGEA aCAD mEDICALE CUM A FOST POSIBIL CA ACUM SA FIE ALTFEL? PROBABIL STITI DE CENZURAT DLUI TOADER TUDOREL. AFLAT IN DUSMANIE CU PROFESORUL AFLAT IN LITIGIU SI CARE A SFATUIT UMF IASI PT ACEASTA EXCEPTIE. TOADER A INCALCAT LEGEA CC, LEGEA 47 FARA RUSINE (NU PRIMA DATA) SI NIMENAUI NUI-I PASA. AVETI VREUN SFAT? AR FI F UTIL.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.