Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

DNA-Ploiești. Obținere pe nedrept de fonduri europene, fals în declarații, fals în înscrisuri sub semnătură privată, constituire grup infracțional organizat, spălare de bani. Reținere, control judiciar
14.10.2015 | Georgiana-Camelia LUCIU, Mădălina MIHALCEA

Secţiuni: Comunicate parchete, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust

DNA-Ploiești. Obținere pe nedrept de fonduri europene, fals în declarații, fals în înscrisuri sub semnătură privată, constituire grup infracțional organizat, spălare de bani. Reținere, control judiciar.

În completarea comunicatului nr. 1594/VIII/3 din 13 octombrie 2015, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să comunice următoarele:
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pe o durată de 24 ore, începând de la data de 13 octombrie 2015, ora 19:40, până la data de 14 octombrie 2015, ora 19:40, a inculpatului M. M., administrator al S.C. Matero Ama S.R.L, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
instigare la săvârșirea infracțiunii de prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,
instigare la săvârșirea infracțiunii de fals în declarații, în formă continuată,
instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată,
constituire a unui grup infracțional organizat,
spălare de bani, în formă continuată.

De asemenea, procurorii anticorupție au mai dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și măsura controlului judiciar față de inculpata M. A. L., soția primului și manager de proiect, la data faptelor, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,
constituire a unui grup infracțional organizat,
spălare de bani, în formă continuată.

Totodată, procurorii anticorupție au mai dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de suspecții:
V. C. și A. A., administratori ai S.C. Maktub S.R.L. respectiv SC Leasimat S.R.L., cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
complicitate la săvârșirea infracțiunilor de prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,
fals în declarații, în formă continuată,
constituire a unui grup infracțional organizat,
spălare de bani, în formă continuată;
S. O., administrator al unei societăți comerciale, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
complicitate la săvârșirea infracțiunii de prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,
fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată;
S.C. MAKTUB S.R.L., S.C. MATERO AMA S.R.L. și SC LEASIMAT S.R.L., cu privire la săvârșirea infracțiunilor de complicitate la săvârșirea infracțiunilor de prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene și spălare de bani, ambele în formă continuată,

Din ordonanțele întocmită de procurori a rezultat că există date și probe potrivit cărora:
În cursul anului 2010, la nivelul societății comerciale S.C. Matero Ama S.R.L. au fost elaborate două proiecte cofinanțate de Uniunea Europeana prin Fondul European de Dezvoltare Regională, respectiv: „Creșterea Eficienței Energetice a Centrului pentru producerea mixturilor asfaltice” și „Centru pentru producerea betoanelor și mortarelor”.
Aferent proiectelor depuse, S.C. Matero Ama S.R.L., prin reprezentantul său legal – administrator M. M., a desemnat ca manager de proiect pe inculpata M. A. L., soția sa. La rândul său, acesta a îndeplinit în cadrul proiectelor calitatea de responsabil cu operațiunile financiare.
În același context, inculpatul M. M., de conivență cu inculpata M. L. A. și suspecții V. C., administrator al S.C. Maktub S.R.L. Tecuci – ofertant (societate în care inculpata M. L. A. a deținut anterior funcția de asociat unic și administrator) și A. A., administrator al S.C. Leasimat S.R.L., au constituit un grup infracțional organizat având ca scop manipularea procedurii de achiziție, în sensul depunerii de diligențe în scopul pregătirii ofertelor (prin inițierea unor asocieri între societățile acestora cu producătorii utilajelor sau al susținerii ferme din partea acestora) și implicit al stabilirii prețului de ofertare astfel încât societățile controlate de aceștia să obțină punctajul necesar câștigării selecției de oferte iar valoarea utilajelor să fie în mod artificial crescută.
În perioada 2010-2012, cu intenție, în baza aceleiași rezoluții infracționale, inculpatul M. M. a determinat-o pe inculpata M. L. A. să accepte depunerea și folosirea unor documente inexacte și false întocmite de ofertanți, la îndemnul soțului său, în scopul creării unei aparente stări de legalitate a procedurii evaluării, selecției de oferte și adjudecării, de către ofertanți (societăți controlate de inculpat) și obținerii de la autoritatea contractantă – Ministerul Economiei – Organismul Intermediar pentru Energie – pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene, în sumă de 9.677.326 lei, echivalent a 2.271.672 euro (valoare eligibilă nerambursabilă).
De asemenea, în același scop, suspecții V. C. și A. A., cu știință, au depus pentru a fi folosite la autoritatea contractantă – Ministerul Economiei – Organismul Intermediar pentru Energie declarații pe proprie răspundere, neconforme cu realitatea, din care rezulta că nu sunt angajați în practici prohibite, că nu sunt membri ai nici unui grup sau rețele de operatori economici și că nu se află în situația conflictului de interese, documente întocmite și prezentate în cadrul procedurii organizate de SC Matero Ama SRL.
În cadrul celui de-al doilea proiect, inculpatul M. M. și ceilalți membri ai grupului au beneficiat de sprijinul suspectului S. O. care, în calitate de reprezentant al unei firme din Bulgaria, a întocmit și semnat în numele administratorului, fără știința acestuia, documentele necesare participării în calitate de ofertant în cadrul procedurii pentru implementarea proiectului respectiv.
În perioada 2011-2013, pentru însușirea sumelor ilicite astfel obținute, după achitarea contravalorii utilajelor ofertanților câștigători (S.C. MAKTUB S.R.L. Tecuci, respectiv S.C. LEASIMAT S.R.L.) care la rândul lor au procedat la achitarea lor producătorilor, diferența rămasă, în sumă de 4.210.499 lei, echivalentul a 984.936 euro la care se adaugă TVA în valoare de 2.925.910 lei, a fost disimulată de inculpatul M. M. și ceilalți membri ai grupului în vederea ascunderii adevăratei naturi a provenienței, prin încheierea unor contracte comerciale cu aceleași societăți controlate de aceleași persoane.
În final, în baza împuternicirilor pe conturile societăților, inculpatul M. M., alături de soția sa, au procedat în mod repetat la ridicarea sumelor de bani în numerar cu justificări aparent legale.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate asigurat de Serviciul Român de Informații și Brigada Specială de Intervenție „Vlad Țepeș” a Jandarmeriei.

Inculpaților M. M., M. A. L. și suspecților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 și 307 Cod de procedură penală.

La data de 14 octombrie 2015, inculpatul M. M. urmează să fie prezentat la Tribunalul Prahova cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale, respectiv punerea în mișcare a acțiunii penale reprezintă etape ale procesului penal reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activități care nu pot, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: sursa: www.pna.ro

Georgiana-Camelia Luciu
Mădălina Mihalcea

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti