Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Newsletters
ArticoleJurisprudenţăLegislaţieCariereEvenimenteCărţiComunicate profesioniştiAvocaturăExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT
 1 comentariu

Peste 1000 de magistrați solicită CSM să efectueze demersuri pentru eliminarea probei interviului pentru promovarea în funcția de judecător la ICCJ și pentru adoptarea procedurii revocării membrilor CSM


14 octombrie 2015 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
JURIDICE by Night

Asociaţia “Forumul Judecătorilor din România”, persoană juridică de drept privat, independentă, nonprofit, neguvernamentală şi apolitică, asociație profesională a judecătorilor, îşi propune să contribuie la progresul societăţii prin acţiuni ce au drept scop realizarea unei justiţii independente, imparţiale şi performante, afirmarea şi apărarea independenţei justiţiei faţă de celelalte puteri ale statului, precum şi prin iniţierea, organizarea, sprijinirea, coordonarea şi realizarea de proiecte privind îmbunătăţirea, modernizarea şi reformarea sistemului de administrare a justiţiei.

Aproximativ 1.400 de judecători și procurori din toată țara au semnat în iulie-august 2015 un memoriu adresat Consiliului Superior al Magistraturii față de propunerile de modificare a legilor justiției. Aceştia au susținut că nu sunt de acord cu propunerile care vizează: reintroducerea numirii directe în funcția de judecător sau procuror a magistraților asistenți și a avocaților cu vechime de cel puțin 18 ani exclusiv pe bază de interviu; schimbarea modalității de susținere a examenului de promovare în funcții de execuție, prin instituirea ca probă a unei așa-numite evaluări a activității profesionale pe ultimii trei ani (transformarea unei condiții de participare în notă de promovare); reintroducerea prevederii privind numirea foștilor magistrați cu vechime de minim 10 ani în funcții vacante la instanțe sau parchete de același grad cu cele unde au funcționat.

Urmare a acestui demers, prin Hotărârea nr. 752 din 24 august 2015, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a convocat adunările generale ale judecătorilor şi procurorilor de la toate instanţele şi parchetele, pentru a analiza propunerile de modificare şi completare a Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, urmând ca adunările generale ale judecătorilor să dezbată şi propunerea de modificare a art. 41 alin. (2) din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, republicată.

În completarea solicitării Consiliului Superior al Magistraturii, Asociaţia Forumul Judecătorilor din Româniaa considerat că nu numai aceste aspecte sunt esenţiale preocupării constante existente la nivelul Consiliului Superior al Magistraturii pentru consolidarea independenţei justiţiei, pentru creşterea calităţii actului de justiţie şi pentru îmbunătăţirea organizării sistemului judiciar.

Curtea Constituţională, prin Decizia nr. 196/2013, a constatat că dispoziţiile art. 55 alin. (4) şi (9) din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii sunt neconstituţionale. De la acea dată, procedura revocării membrilor Consiliului Superior al Magistraturii reprezintă, de mai bine de doi ani, un aspect nereglementat, de natură a permite membrilor Consiliului Superior al Magistraturii să își exercite funcţia fără responsabilitate față de magistraţi, dar și de cetăţeni, în mod firesc afectaţi de deciziile luate de aceștia asupra justiţiei.

De asemenea, una dintre măsurile apreciate şi în interiorul sistemului, dar şi la nivelul Comisiei Europene, a fost tocmai eliminarea portiţelor de recrutare şi promovare pe alte baze decât meritocraţia. Astfel, s-a ajuns la eliminarea normelor privind accesul în magistratură pe bază de interviu, iar promovările la tribunale, curțile de apel și Parchetul de pe lângă ICCJ s-au realizat pe baza unor examene serioase, în care factorul subiectiv în aprecierea rezultatului unui candidat a fost diminuat în mod concret. Prin urmare, nici pentru promovarea în funcția de judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție nu pot fi acceptate artificii legislative prin care selecția candidaților să fie realizată în continuare de Plenul CSM, în condițiile unor factori subiectivi, ci trebuie excluse orice astfel de mijloace care nu pot fi compatibile cu promovare într-o funcție de elită, cea mai înaltă a sistemului judiciar.

În consecință, în scopul apărării intereselor profesionale ale judecătorilor şi procurorilor români, tocmai în vederea completării demersului Consiliului Superior al Magistraturii, dispus prin Hotărârea nr. 752 din 24 august 2015, şi a ajutării găsirii unor soluţii imediate pentru chestiuni urgente, Asociaţia “Forumul Judecătorilor din România” a solicitat ca la convocarea adunărilor generale ale judecătorilor şi procurorilor de la instanţe şi parchete să fie analizate şi propunerile vizând modificarea sau, după caz, abrogarea dispoziţiilor art. 55 din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, respectiv art. 52 ind. 1 alin. (2), ind. 4 și ind. 5 din Legea nr. 303/2004 republicată privind statutul judecătorilor şi procurorilor.

Peste 86% dintre cei aproximativ 1.500 de judecători și procurori care și-au exprimat voința asupra acestor chestiuni, în cadrul adunărilor generale, au suținut propunerile formulate de Asociaţia “Forumul Judecătorilor din România”.

Prin urmare, Asociaţia “Forumul Judecătorilor din România” a solicitat ferm Consiliului Superior al Magistraturii să dezbată imediat propunerile vizând modificarea sau, după caz, abrogarea dispoziţiilor art. 55 din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, respectiv art. 52 ind. 1 alin. (2), ind. 4 și ind. 5 din Legea nr. 303/2004 republicată privind statutul judecătorilor şi procurorilor și să țină seama de voința adunărilor generale, sesizând urgent Ministerul Justiției pentru demararea procesului legislativ.

Mai jos, textele propunerilor și tabelele parțial centralizatoare:
:: propunere modificare art. 55 din Legea nr. 317/2004
:: propunere modificare art. 52 ind. 1 alin. (2), ind. 4 și ind. 5 din Legea nr. 303/2004
:: rezultate vot ref. modificarea art. 52 ind. 1 alin. (2), ind. 4 și ind. 5 din Legea nr. 303/2004
:: rezultate vot ref. modificarea art. 55 din Legea nr. 317/2004

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică