Secţiuni » Arii de practică » Business » Fiscalitate
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti

Reglementări privind cazierul fiscal
15.10.2015 | Corina CIOROABĂ

Secţiuni: Fiscalitate, Lege 9
JURIDICE - In Law We Trust

În Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 759 din data de 12 octombrie 2015 a fost publicat Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 2594/2015 privind stabilirea organelor fiscale competente pentru organizarea şi gestionarea cazierului fiscal, procedura de înscriere, scoatere şi rectificare a informaţiilor în/din cazierul fiscal, solicitare şi eliberare a certificatului de cazier fiscal, modelul şi conţinutul formularisticii necesare, precum şi nivelul de acces corespunzător la informaţiile din cazierul fiscal.

Cazierul fiscal se organizează de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală la nivel central şi se gestionează de organele fiscale competente, în condiţiile prevăzute de OG nr. 39/2015 privind cazierul fiscal.

Potrivit actului normativ, organele fiscale competente pentru gestionarea cazierului fiscal sunt: Direcţia generală de administrare a marilor contribuabili, administraţiile judeţene ale finanţelor publice, serviciile fiscale municipale, Administraţia fiscală pentru contribuabili mijlocii, Administraţia fiscală pentru contribuabili nerezidenţi, administraţiile sectoarelor municipiului Bucureşti ale finanţelor publice din cadrul Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice Bucureşti.

Cazierul fiscal este gestionat din punct de vedere informatic de Direcţia generală de tehnologia informaţiei din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, care organizează şi gestionează şi istoricul contribuabililor care au fost scoşi din evidenţa cazierului fiscal.

Informaţiile din istoricul contribuabililor care au fost scoşi din evidenţa cazierului fiscal se păstrează pentru o perioadă de 10 ani de la data scoaterii din evidenţă.

În cazierul fiscal al persoanei juridice se înscriu şi faptele stabilite în sarcina subunităţilor sale fără personalitate juridică, cum ar fi: sucursalele, punctele de lucru şi altele asemenea.

Procedura de înscriere, scoatere şi rectificare a informaţiilor în/din cazierul fiscal, solicitare şi eliberare a certificatului de cazier fiscal este prevăzută în anexa la actul normativ.

De asemenea, prin actul normativ se probă modelul şi conţinutul formularelor:
– 500 ”Fişa de înscriere în cazierul fiscal”;
– 501 ”Fişa de actualizare a înscrierilor în cazierul fiscal”;
– 502 ”Cerere de eliberare a certificatului de cazier fiscal”;
– 503 ”Cerere de rectificare a datelor înscrise în cazierul fiscal”;
– 504 ”Certificat de cazier fiscal” şi anexa la certificatul de cazier fiscal;
– 505 ”Fişa de înscriere în cazierul fiscal a atragerii răspunderii solidare/patrimoniale cu debitorul”;
– 506 ”Fişa de înscriere în cazierul fiscal privind inactivitatea fiscală”;
– 507 ”Fişa de actualizare a înscrierilor în cazierul fiscal privind atragerea răspunderii solidare/patrimoniale cu debitorul”;
– 508 ”Fişa de actualizare a înscrierilor în cazierul fiscal privind inactivitatea fiscală”.

Corina Cioroabă

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti