Iulia Casap, Mihai Andreca: Poziţia pe care te clasezi nu are o relevanţă deosebită. Nu sunt cu nimic mai presus decât cel care a intrat pe ultimul loc
15 octombrie 2015 | Alina MATEI

Alina Matei: Mulțumesc, Mihail și Iulia sau Juli, cum am văzut pe Facebook că îți spui, pentru că ați acceptat să acordați un interviu pentru utilizatorii JURIDICE.ro. Felicitări pentru reușita la examenul de admitere la INM! Mai bine de pozițiile 3 și 4 credeți că se putea? Aceste poziții sunt excepționale, o să vă știe toți auditorii și nu doar ei că sunteți cei care s-au clasat pe aceste poziții, dar vreau să știu dacă se putea și mai sus?

Mihai Andreca și Iulia Casap
Iulia Casap: Mulţumim frumos pentru ocazia pe care ne-o oferiţi pentru a transmite experienţa noastră cititorilor JURIDICE.ro. În fond, poziţia pe care te clasezi nu are o relevanţă deosebită, nu este un scop în sine. E important să conştientizăm că, orice am face, activitatea noastră este perfectibilă şi că fiecare dintre noi ar fi putut face probabil mai mult.
Mihai Andreca: Vă mulţumim pentru acest interviu şi pentru şansa de a exprima public experienţa dobândită ca urmare a admiterii la INM. Într-adevăr, am reuşit să obţinem poziţii foarte bune, dar asta numai cu mult efort şi tot atâtea sacrificii, printre care se numără şi o vară “pierdută”, dacă aş putea să zic aşa. Deşi sunt foarte mândru de reuşită, trebuie să spun că nu sunt cu nimic mai presus decât cel care a intrat pe ultimul loc, care poate cu un pic mai multă inspiraţie ar fi fost mai sus în clasament. Sunt convins că toţi cei care am intrat la INM merităm din plin laude pentru reuşita noastră. Cât despre posibilitatea de a fi şi mai sus în clasament, într-adevăr, aceasta se putea, aşa cum am spus anterior, cu un pic mai multă “inspiraţie”.
Alina Matei: Când ați venit la Facultatea de Drept din cadrul Universității de Vest din Timișoara aveați în cap ce profesie o să urmați? Acesta este visul vostru sau siguranța oferită de profesia de magistrat din perspectiva locului de muncă, al banilor și nu în cele din urmă statutul de magistrat au fost de luat în calcul pentru alegerea viitorului?
Iulia Casap: Eu am venit la Facultatea de Drept cu gândul de a deveni avocat, datorită faptului că am participat la competiţii de dezbateri în liceu şi mă atrăgea duelul dintre argumente. Pe parcurs, urmare mai ales a stagiilor de practică desfăşurate în domeniul avocaturii, am realizat că îmi doresc să interpretez legea în litera şi spiritul ei, că prefer să fiu obiectivă şi corectă şi că din perspectiva de judecător pot cel mai bine să insuflu anumite valori morale şi să îmi pun amprenta într-un mod pozitiv asupra destinelor oamenilor. Cred că vocaţia şi găsirea satisfacţiilor personale într-o profesie trebuie să ghideze alegerile pe care le facem atunci când decidem cariera pe care vrem să o urmăm.
Mihai Andreca: Atunci când am venit la Facultatea de Drept de la Universitatea de Vest din Timişoara, eram hotărât să devin judecător, dar pe parcursul anilor petrecuţi la aceasta am devenit interesat de profesia de avocat. De abia prin anul trei de studii am realizat că într-adevăr profesia dorită la momentul începerii facultăţii şi anume cea de judecător este cea mai potrivită pentru mine şi mi-am dat seama că trebuie să dau tot ce pot pentru a accede la aceasta. Am convingerea că o să o practic cu satisfacţie deosebită, fără să iau în considerare salariul obţinut de pe urma acesteia sau siguranţa locului de muncă. Aceşti factori nu ar trebui să te influenţeze în alegerea carierei, deoarece este mult mai important să alegi să faci ceea ce îţi place.
Alina Matei: Care a fost abordarea pentru acest examen? Cu cât timp înainte a început pregătirea lui? Ați ascultat sfaturile profesorilor – care sunt sigur că v-au bătut la cap să învățați și iar să învățați – sau filtrul și ritmul vostru au fost cele care v-au determinat să vă puneți pe treabă cu gândul la reușită?
Iulia Casap: Am învăţat constant în cei patru ani de facultate şi acest lucru a contat mult, pregătirea efectivă pentru acest examen am început-o însă în septembrie anul trecut. Motivaţia trebuie sa vină din interior, dintr-o convingere sinceră că dacă munceşti şi eşti serios vei reuşi la acest examen. Sigur, este dificil pe parcursul unui an în care am avut de învăţat şi la alte materii, de scris lucrarea de licenţă să îţi păstrezi determinarea, şi aici am simţit ajutorul profesorilor care, prin sfaturile şi îndrumările pe care ni le-au dat, ne-au redat încrederea în noi.
Mihai Andreca: Deşi ajutorul dat de către profesorii Facultăţii de Drept de la Universitatea de Vest din Timişoara a fost de nepreţuit, fără acesta neputând să ajung unde am ajuns, eu singur am realizat ce trebuie să fac pentru a reuşi la acest examen şi am început să învăţ pentru acesta atunci când am simţit că este momentul potrivit. Încă de la început am tratat acest concurs cu maximă seriozitate şi m-am apucat să citesc în fiecare zi pentru el încă de la începutul anului IV, ştiind că timpul este scurt. A trebuit să fiu foarte organizat pentru a putea să mă pregătesc, nu doar pentru admitere, dar şi pentru examenele din sesiune şi pentru cel de licenţă.
Alina Matei: Povestiți-ne despre examen și despre probele lui.
Iulia Casap: Examenul a fost riguros, dur, dar nu imposibil aşa cum mai auzisem în jur. Proba de verificare a cunoştinţelor juridice a avut un nivel ridicat de dificultate pentru care a fost necesară o pregătire temeinică. Nu este suficient să ai o memorie bună, trebuie să înţelegi materia şi interconexiunile care există între discipline şi între diferite instituţii. Verificarea raţionamentului logic este o probă contra cronometru unde fiecare secundă contează. Prin exerciţiul testelor din anii trecuţi am învăţat să îmi gestionez cât mai bine timpul, dar presiunea examenului îşi spune cuvântul şi ea în acele momente. Am încercat să mă detaşez de tot ce auzisem despre proba interviului şi să mă duc în faţa comisiei cu încredere, dovedind că am calităţile necesare, umane și profesionale, pentru desfășurarea activității de magistrat.
Mihai Andreca: Înainte de prima probă, cea de verificare a cunoştinţelor juridice, mi-a fost indusă ideea conform căreia aceasta era cea mai importantă, celelalte două probe, de raţionament logic şi interviul, fiind nişte formalităţi. Am fost sceptic cu privire la aceste zvonuri şi am tratat-o pe fiecare ca fiind decisivă. La prima probă, am fost surprins de nivelul ridicat de dificultate al întrebărilor de procedură penală, unde am greşit cel mai mult. Nu era suficient să ştii foarte bine Codul pentru a le rezolva, ci trebuia să ai multe cunoştinţe doctrinare pentru a avea un rezultat bun. Cât despre grilele de la celelalte materii, consider că au fost foarte bine redactate, reuşind nu doar să verifice dacă ştii teoria bine, dar şi dacă ai înţeles-o, trebuind să faci conexiuni între mai multe instituţii. La a doua probă, problema a fost cu privire la timpul alocat rezolvării grilelor. Trebuia să rezolvi 120 de grile în 4 ore, ceea ce a fost foarte solicitant. În final, a trebuit să trec şi de ultima probă, cea a interviului, despre care auzisem tot felul de poveşti, majoritatea fiind influenţate de subiectivismul celui care le relata. Încrezător, după rezultatele de la primele probe, am mers la interviu cu mult mai puţine emoţii decât la probele precedente. Comisia care m-a examinat a fost una imparţială şi corectă. Întrebările pe care mi le-au pus au fost de natură să mă pună în dificultate, dar am reuşit să îmi păstrez calmul şi să fac faţă situaţiei.
Alina Matei: Care probă a fost cea mai apăsătoare? Sau cum ați trecut cu mintea prin aceste probe?
Iulia Casap: Fiecare probă este apăsătoare în felul ei când ştii că ai muncit foarte mult şi că acestea îţi vor decide drumul în carieră. Aveam emoţii mari înainte de prima probă, cea de verificare a cunoştinţelor juridice în legătură cu modul în care am abordat-o, ştiind că nu mai pot schimba nimic, de exmplu dacă am citit suficient, dacă ar fi trebuit să mai consult manuale, să fi făcut mai multe grile; o mulţime de întrebări la care aveam să aflu răspunsul în 30 august. Am încercat să fiu cât mai calmă, să mă încurajez că am încercat să fac tot ce ţine de mine. Rezultatul bun de la primă probă mi-a dat doza de optimism de care avem nevoie pentru ca la proba de raţionament logic să merg mult mai liniştită, având nevoie de o minte limpede pentru a rezolva acele probleme sub presiunea timpului. După rezultatul bun obţinut la cele două probe, trebuia să îmi păstrez concentrarea pentru interviu. Ştiam că totul depinde de prestaţia dintr-o singură zi, că trebuie să conving că merit un loc din cele 140. Nu a fost uşor, dar am conştientizat că am nevoie de multă stăpânire de sine în faţa întrebărilor problematice adresate de membrii comisiei.
Mihai Andreca: În opinia mea, cea mai apăsătoare a fost prima probă, deoarece pentru aceasta mă pregătisem cel mai mult înainte şi ştiam că punctajul pe care doream să îl obţin avea să conteze foarte mult la media finală. De asemenea, nu mai fusesem până acum la un asemenea examen, unde o singură greşeală mă putea costa scump. Ziua de dinainte de prima probă a fost cea mai tensionată, vrând parcă să mai repet ceva, dar ştiind că nu mai are rost şi că cel mai bine este să mă relaxez pentru a fi odihnit a doua zi. Vorbind cu familia şi cu prietenii, am reuşit să trec peste emoţii, iar după câteva ore de somn m-am prezentat la examen, unde am dat tot ce am putut.
Alina Matei: Notele voastre sunt foarte mari și foarte frumoase. Iulia, ai fost foarte aproape de 10 la Interviu (9,96), dar și tu, Mihai, ai avut peste 9 la această probă (9,18). Cum v-ați prezentat pentru acest interviu? Adică ce v-ați fi dorit să rețină membrii Comisiei despre voi? Că sunteți inteligenți, ageri, calmi, ascultători, că sunteți stăpâni pe mințile voastre sau că sunteți niște tineri dornici din toată inima voastră să vă asumați viitorul statut, atenți la experiențe și, mai ales, la oameni?
Iulia Casap: Într-adevăr, a fost o surpriză foarte plăcută nota de la interviu. Mi-am dorit ca membrii Comisiei să mă perceapă exact aşa cum sunt. La interviu, eşti pus în faţa unor oameni cu experienţă care îşi pot da cu uşurinţă seama dacă crezi cu adevărat în ceea ce spui, iar întrebările pot fi de aşa natură încât să dezvăluie ceea ce tu încerci să disimulezi. Mi-am asumat că sunt lucruri pe care nu le cunosc şi am încercat să îmi pun în valoare calităţile şi modul în care diferite experienţe m-au ajutat să devin o persoană conştientă, responsabilă, motivată astfel ca membrii comisiei să ma cunoască cât mai bine şi să-şi formeze o imagine cât mai apropiată de realitate.
Mihai Andreca: Sunt foarte mulţumit de nota obţinută la interviu, fiind conştient că aceasta a fost cea mai potrivită în raport cu prestaţia mea. Nu am răspuns de 10, făcând anumite greşeli pe care mi le asum şi din care am avut numai de învăţat. La această probă m-am prezentat cu încredere, ştiind că am şanse reale de a îmi îndeplini visul, dar şi cu destule emoţii, fiind conştient că un pas greşit putea să strice totul. Am încercat să conving membrii comisiei că sunt şi voi fi mereu o persoană raţională. Am încercat să nu par robotic sau fals şi să comunic cu ei, arătând totodată că sunt serios, stăpân pe mine şi doritor să devin judecător.
Alina Matei: Cum a fost studenția voastră? Ați îmbinat învățatul cu ce? Intership-uri, concursuri, școli de vară, competiții? Câte au fost, pe unde ați fost? Ce învățăminte ați tras din toate astea?
Iulia Casap: Studenţia a fost o perioadă foarte frumoasă de care îmi voi aminti cu drag în viitor. Am încercat să profit cât mai mult de timpul disponibil şi să îmbin cunoştinţele teoretice însuşite la facultate cu diverse activităţi practice. Am participat la concursuri de procese simulate naţionale şi internaţionale şi la Hexagonul Facultăţilor de Drept. Pentru a înţelege cum funcţionează dreptul dincolo de manualele citite, am participat la stagii de practică la diverse instituţii şi cabinete de avocatură. Toate aceste experienţe şi-au pus amprenta asupra mea, învăţând mult din ele, de la ce înseamnă munca în echipă, rezistenţa la stres, dorinţa de autoperfecţionare până la cum să operezi cu argumente juridice într-o situaţie de fapt concretă şi să convingi. Cred că toate aceste activităţi mă întregesc ca om, ca profesionist.
Mihai Andreca: Am încercat să am o studenţie la care să mă gândesc cu plăcere în viitor. Am profitat de oportunităţile pe care ni le-a oferit facultatea şi am participat la mai multe concursuri de procese simulate, unde am avut parte de experienţe deosebite. Debutul meu la aceste concursuri l-a reprezentat participarea în anul doi de facultate la faza locală a Concursului Internaţional de Procese Simulate “Telders”, unde, sub coordonarea doamnei profesoare Sorina Doroga, am învăţat cum este să lucrezi în echipă şi să pledezi în faţa unei complet. Au fost mai multe emoţii decât mă aşteptam. În anul trei am mers împreună cu trei colegi de an, printre care şi colega mea Iulia Casap, în Varşovia, Polonia, la concursul de procese simulate: ”Central and Eastern European Moot Court Competition”. La acest concurs am avut ocazia să pledez în faţa unor specialişti în domeniul dreptului european, printre care şi Avocaţi Generali de la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene şi să cunosc alţi studenţi la drept din alte ţări, cu care am făcut schimb de cunoştinţe. La scurt timp după, am mers la Cluj la concursul de procese simulate ”Vintilă Dongoroz”, unde am câştigat împreună cu colega mea, Bianca Băra, premiul trei ca echipă şi premiul ”pentru cel mai bun pledant”, ca prestaţie individuală. De asemenea, am făcut mai multe stagii de practică la diverşi avocaţi din Timişoara, în urma cărora am avut numai de învăţat.
Alina Matei: Rolul profesorilor de la Facultatea de Drept din cadrul Universității de Vest din Timișoara în conturarea voastră ca viitori profesioniști care a fost?
Iulia Casap: De la fiecare profesor care transmite un mesaj avem de învăţat. Atunci când se implică cu adevărat şi cu dedicare, rolul profesorilor în formarea studenţilor este unul esenţial, ei devin modele profesionale şi personale, şi aspirăm într-o zi să ne bucurăm şi noi de aceeaşi apreciere în rândul oamenilor cu care interacţionăm. Din fericire, la Facultatea de Drept din cadrul Universității de Vest din Timișoara am cunoscut profesori care prin activitatea şi susţinerea pe care mi-au oferit-o m-au inspirat şi m-au motivat. Participând la diverse competiţii de drept, prin implicarea profesorilor în coordonarea echipelor din care am făcut parte, am avut foarte multe de învăţat de la fiecare dintre aceştia, motiv pentru care voi fi mereu recunoscătoare.
Mihai Andreca: Aşa cum am afirmat anterior, trebuie să mulţumesc fiecărui profesor care m-a format la facultate, deoarece fiecare m-a învăţat câte ceva, însă mă simt obligat să mulţumesc în mod special doamnelor profesoare Raluca Bercea şi Sorina Doroga, care mereu m-au susţinut şi mi-au dat încredere că pot reuşi oriunde încerc.
Alina Matei: Cum v-ar plăcea să evolueze cariera voastră? Absolvenți ai Facultății de Drept de la Universitatea de Vest din Timișoara au făcut carieră ca și judecători de scaun și amintesc câțiva dintre ei, din generația mea – jud. dr. Codruța Alb (Tribunalul Maramureș), jud. Adina Radu (Curtea de Apel București), jud. Cristian Oana (Înalta Curte de Casație și Justiție), dar și în renumite și prestigioase firme de avocatură precum av. Claudiu Galu, partener la STOICA & Asociații. Și exemplele ar putea continua.
Iulia Casap: Mi-ar plăcea să fiu într-o permanentă evoluţie, devenind din ce în ce mai bună în profesia pe care o voi practica, să fiu o sursă de insipraţie şi un model pentru ceilalţi. E nevoie de multă muncă şi ambiţie, sper că voi reuşi.
Mihai Andreca: Aş dori să am o carieră în continuă perfecţionare, mereu să mă autodepăşeşc şi să nu mă plafonez. Voi încerca să ajung cât mai sus în domeniul juridic şi m-ar tenta să încerc şi o carieră universitară, dacă voi avea oportunitatea să acced la aceasta.
Alina Matei: Ce e pentru voi Facebook-ul? Ce reprezintă el? Sunt judecători care fac din pagina lor de Facebook o oglindă a activității lor, cum e jud. dr. Cristi Danileț, membru CSM, sau a instituției unde profesează precum judecătorul Curții Constituționale, prof. dr. Tudorel Toader, sau sunt foarte activi social precum jud. Mădălina Afrăsinie. Cei mai mulți fie sunt neutri, fie pitiți.
Iulia Casap: Pentru mine, Facebook-ul este o modalitate alternativă de a rămâne conectată cu diferite persoane, evenimente. Eu prefer să fiu mai rezervată în activitatea mea online pentru că simt că progresul tehnologic interferează îngrijorător de mult cu sfera vieţii private. Conştientizând impactul pe care îl are această reţea de socializare prin viteza cu care se răspândesc informaţiile şi accesul unui număr mare de utilizatori la ele, cred că transmiterea unor informaţii de interes public sau a unor activităţi relevante pentru opinia publică pe Facebook este benefică şi contribuie la educaţia juridică a cetăţenilor.
Mihai Andreca: Pentru min,e Facebook-ul este o parte a spaţiului public, opiniile prezentate pe pagina personală fiind publice, oricine putând să aibă acces la ele. Această reţea de socializare joacă azi un rol foarte important în răspândirea informaţiilor şi în formarea opiniei publice. Foarte mulţi dintre prietenii mei îşi iau informaţia zilnică de pe paginile de Facebook, iar acest lucru poate avea totuşi efecte mai puţin bune. Nu am nimic împotriva domnilor judecători sau procurori care sunt foarte activi pe Facebook şi chiar consider că este benefic ca pe o reţea atât de complexă şi cunoscută ca aceasta, să fie exprimate informaţii şi opinii pertinente legate de actul de justiţie pe care sunt convins că aceşti profesionişti le prezintă.
Alina Matei: Și pentru că de Mihail mă leagă o apropiere geografică, amândoi de loc din frumosul Drobeta Turnu Severin, și se apropie ziua lui de naștere, îi urez sănătate și mult noroc, urări valabile și pentru tine, Iulia.
Iulia Casap: Mulţumesc, asemenea vă doresc şi dumneavoastră şi lui Mihai, cu ocazia zilei sale de naştere, pe care o vom sărbători după aceste probe de foc prin care am trecut.
Mihai Andreca: Vă mulţumesc mult dumneavoastră şi Iuliei pentru aceste urări şi gânduri bune! Vă doresc amândurora la fel! Mă bucur că îmi voi sărbători ziua de naştere, ştiind că am depăşit acest examen foarte dificil.
Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru utilizatorii JURIDICE.ro.
Iulia Casap: Utilizatorilor JURIDICE.ro le doresc mult succes în ceea îşi propun să realizeze, să creadă în ei înşişi şi să nu uite că indiferent de calea pe care au ales-o, important este atunci când se uită în oglindă să fie mulţumiţi de ei ca oameni.
Mihai Andreca: Aş dori să le urez utilizatorilor JURIDICE.ro mult succes în ceea ce fac şi îi îndemn să îşi urmărească visul, să nu se abţină de la a încerca să ajungă ceea ce doresc din cauza îndoielii sau a fricii de eşec. Nu poti să ştii niciodată de ce eşti capabil până când nu încerci să faci acel lucru.
Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine.
Iulia Casap: Mulţumim şi noi pentru atenţia acordată.
Mihai Andreca: Şi noi vă mulţumim pentru acest interviu. A fost o plăcere.