Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

DNA-Craiova. Abuz în serviciu, fals intelectual. Reținere


15 octombrie 2015 | Georgiana-Camelia LUCIU, Camelia ENACHE

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Drept penal

DNA-Craiova. Abuz în serviciu, fals intelectual. Reținere.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Craiova au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând de la data de 14 octombrie 2015, a inculpaților:
V. G., șef administrație orășenească în cadrul Administrației Finanțelor Publice a orașului Corabia, județul Olt, la data faptelor, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave în formă continuată (opt acte materiale),
fals intelectual în formă continuată (opt acte materiale);
C. V., inspector principal în cadrul Administrației Finanțelor Publice a orașului Corabia, județul Olt, la data faptelor, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave în formă continuată (șase acte materiale),
fals intelectual în formă continuată (șase acte materiale);
B. C. B., administrator al unor societăți comerciale, la data faptelor, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
instigare la abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave în formă continuată (șase acte materiale),
instigare la fals intelectual în formă continuată (șase acte materiale).

Din ordonanțele întocmite de procurori a rezultat că există date și probe potrivit cărora:
În perioada decembrie 2010 – iunie 2011, inculpații V. G. și C. V., în calitate de șef administrație orășenească, respectiv inspector principal în cadrul Administrației Finanțelor Publice a orașului Corabia, județul Olt, prin încălcarea normelor legale incidente în cauză și a atribuțiilor de serviciu, la instigarea inculpatului B. C. B. și a unei alte persoane, au semnat și ștampilat mai multe adrese comunicate ulterior unor unități bancare (opt adrese din care șase au fost semnate și de inculpatul C. V.).
Aceste documente conțineau mențiuni necorespunzătoare adevărului, respectiv faptul că împotriva firmei administrate de B. C. B. au fost luate alte măsuri de executare silită. Prin aceasta, s-au ridicat/sistat în mod abuziv popririle ce fuseseră instituite pe conturile societăților administrate de inculpatul B. C. B., ca urmare a unor debite datorate bugetului de stat. Acest lucru a permis reprezentanților societăților respective să beneficieze în interes propriu de sumele de bani aflate sau intrate ulterior în aceste conturi.
Aceste acțiuni au avut ca urmare prejudicierea bugetului general consolidat al statului cu suma totală de 3.695.999 lei, suma nerecuperată fiind în cuantum de 3.643.187 lei, deși după momentul ridicării/sistării abuzive a popririlor a existat disponibil bănesc pentru executarea silită a creanțelor fiscale.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații, Serviciul Județean Anticorupție Olt și din partea ofițerilor de poliție judiciară din cadrul IPJ Olt.

Inculpaților V. G., C. V. și B. C. B. li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând a fi prezentați, la data de 15 octombrie 2015, Tribunalului Dolj cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: sursa: www.pna.ro

Georgiana-Camelia Luciu
Camelia Enache

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică