« Flux noutăţi
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateCyberlawDrept comercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia animalelorProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrepturile omuluiDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Cyberlaw
CărţiProfesionişti
SAVESCU & ASOCIATII
 
2 comentarii

Prima conferinta JURINDEX. Cum a fost, pe larg
25.05.2009 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Joi, 21 mai 2009, s-au desfasurat la Bucuresti lucrarile primei conferinte JURINDEX, care a marcat oficial lansarea serviciului de publicare online a hotararilor judecatoresti, gratuit si integral.

Programat pentru ora 14:00, evenimentul s-a desfasurat in Aula Universitatii Romano-Americane din Bucuresti si s-a bucurat de o participare generoasa. Au fost prezenti reprezentanti de marca ai institutiilor cu interes special in mediul juridic, avocati de renume, judecatori, oameni de stiinta, reprezentanti ai mediului de afaceri precum si jurnalisti.

Membrii prezidiului (de la stanga la dreapta): proc. Laura Codruta Kovesi, Procuror General al Romaniei, prof. univ. dr. Nicolae Popa, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, jud. Virgil Andreies, presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, prof. univ. dr. Ovidiu Folcut, rectorul Universitatii Romano-Americane, jud. Adrian Neacsu, manager proiect JURINDEX, av. dr. Gheorghe Florea, presedintele Uniunii Nationale a Barourilor din Romania.

Au prezentat mesaje din partea conducatorilor institutiilor: dr. Stefan Deaconu, Administratia Prezidentiala, consilier al  Presedintelui Romaniei, Alina Bica, secretar de stat in cadrul Ministerului Justitiei si Libertatilor Cetatenesti.

Au sustinut alocutiuni si interventii membrii prezidiului si: Titus Corlatean, senator, presedinte al Comisiei de Politica Externa a Senatului, fost vicepresedinte al Comisiei Juridice a Parlamentului European, Iulian Urban, senator, vicepresedinte al Comisiei Juridice a Senatului, Bogdan Olteanu, deputat, vicepresedintele Camerei Deputatilor, jud. dr. Diana Ungureanu, director adjunct al Institutului National al Magistraturii, Bogdan Dumitrache, director Revista Romana de Jurisprudenta, jud. Cristi Danilet, vicepresedinte Societatea pentru Justitie, dr. Victor Alistar, director executiv Transparency International Romania, jud. Dragos Calin, vicepresedinte Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania, director revista Forumul Judecatorilor, conf. univ. dr. Mihai Sandru, presedintele Societatii de Studii Juridice.

Partea a doua a lucrarilor, dedicata discutiilor, s-a concentrat pe intrebari adresate managerului JURINDEX, jud. Adrian Neacsu, presedintele Tribunalului Vrancea. Dezbaterile au fost interesante si s-au desfasurat intr-un climat de maxim interes fata de proiectul JURINDEX. Lucrarile conferintei s-au prelungit pana dupa ora 18:00. La final, prof. univ. dr. Florea Magureanu a multumit participantilor si a exprimat deplina disponibilitate a Universitatii Romano-Americane din Bucuresti pentru sustinerea viitoarelor conferinte JURINDEX.

Pe larg:Joi, 21 mai 2009, s-a desfasurat in Aula Universitatii Romano-Americane lansarea JURINDEX. Moderator: dr. Andrei Savescu.

Joi, 21 mai 2009, s-a desfasurat in Aula Universitatii Romano-Americane lansarea JURINDEX. Moderator: dr. Andrei Savescu.

Pe larg:

prof. univ. dr. Ovidiu FOLCUT, rectorul Universitatii Romano-Americane
– este un eveniment si pentru studentii Universitatii Romano-Americane
– s-ar bucura ca invitatii sa revina cu placere la Universitatea Romano-Americana

conf. univ. dr. Stefan DEACONU, consilier prezidential
– transmite un mesaj din partea institutiei in care isi desfasoara activitatea (Administratia Prezidentiala)
– saluta aceasta initiativa care vine din parte judecatorilor „lansata sub egida CSM”
– multumeste initiatorului proiectului, domnului judecator Neacsu
– „Desi un inceput, acest proiect vine sa suplineasca o cerinta practica. El va fi util atat judecatorilor cat si destinatarilor sau practicienilor dreptului. De ce si presedintia prezenta la acest eveniment? Una din atributiile asumate de presedinte este de a garanta atributiile asumate prin aducerea lor la indeplinire.”
– spera ca acest proiect sa continue alaturi
– multumeste si ureaza succes

jud. Virgil ANDREIES, presedintele CSM
– „As incepe prin a spune ca in aceasta perioada critica pentru sistemul judiciar, cand nimeni nu face nimic sau aproape nimic, apare cel mai important proiect de trasparenta al sistemului judiciar – Jurindex.”
– este bucuros pentru ca acest proiect s-a dezvoltat din interiorul sistemului
– acest proiect reprezinta o dovada clara ca „reformarea sistemului judiciar trebuie sa aiba loc din interiorul sistemului. Sunt bucuros ca exista interes pentru acest proiect. Este un proiect ce implica anumite responsabilitati si riscuri, dar cred ca scopul final merita.”
– vorbind de premise si asteptati, acest proiect va obliga la indeplinirea unei vulnerabilitati si va avea efect pozitiv asupra unificarii practicii judiciare, acesta fiind cel mai mare neajuns al sistemului judiciar
– un asemenea proiect a dus in Germania, in urma cu 27 de ani, la reducerea activitatii cu 7-8%
– acest proiect va fi o deschidere totala a sistemului juridic, „va duce la credibilizarea actului juridic”
– multumeste domnului presedinte Adrian Neacsu „pentru cum am colaborat si sper sa colaboram in aceleasi conditii”.

prof. univ. dr. Nicolae POPA, presedintele ICCJ
– „Acest proiect inseamna in mod real enorm pentru Justitia romaneasca. In urma cu trei saptamani, eram la Luxembrug, la Consiliul Judiciar al CE, impreuna cu toti presedintii curtilor de justitie din UE, angajati intr-o discutie privind procedura preliminara, raportul dintre judecatorul national si judecatorul comunitar (de la CJCE, Tribunalul de prima instanta si Tribunalul Functiei publice), prima modalitate avuta in vedere a fost aceea a existentei posibilitatii de interconectare. S-a si reprosata ca suntem prea putin vizibili, nu neaparat Romaniei, ca exista o tacere din partea jurisdictiilor nationale in accesarea acestor formule de protectie a dreptului comunitar prin solicitarea unei intrebari de drept comunitar. De ce am amintit toate astea? Ceea ce se intreprinde azi, acest proiect va ajuta, mai ales, judecatorii de la ICCJ sa acceseze hotararile.”
– „ceea ce s-a facut azi va reprezenta un extraordinar sprijin pentru Justitie”
– multumeste si doreste „ca sistemul sa mearga”.

procuror Alina BICA, secretar de stat MJLC
– „Dorim sa salutam si sa felicitam pe cei care au avut initiativa acestui proiect. Cred ca ati auzit de multe ori de mecanismul de cooperare si verificare, dar ideea de unificare a practicii judiciare e unul dintre obiective”.
– proiectul ofera posibilitatea ca, intr-un mod privat, judecatorii sa-si verifice soliditatea argumentelor
– totodata, proiectul ofera cetateanului posibilitatea sa constate ca o hotarare pronuntata in care el a fost parte este similara cu cu cea pronuntata de o alta instanta in spete asemanatoare
– ca orice proiect, din punct de vedere tehnic el poate fi perfectionat
– „proiectul este un succes, un inceput si efectele sale sunt evidente”

proc. Laura Codruta KOVESI, Procurorul General al Romaniei
– contextul in care se lanseaza proiectul intareste ideea cu privire la neincrederea populatiei in actul de justitie, „deciziile noastre par ascunse, oamenii care intra in contact cu Justitia au imaginea unei proceduri stufoase. Nu putem avea o Justitie reala cata vreme dosarele sunt solutionate diferit si dupa mult timp. Solutiile diferite le poate induce oamenilor neincrederea.”
– lansarea proiectului constituie o buna formula de a comunica cu publicul, reprezinta un instrument facut rapid si gratuit care are ca efect consolidarea unei jurisprudente unitare.
– si la nivelul parchetelor se regaseste practica neunitara
– proiectul va determina unificarea practicii si la nivelul parchetelor
– „Un rol important il are pregatirea profesionala si specializarea. La nivelul Ministerului Public a fost intocmit un studiu sociologic si la intrebarea „credeti ca solutiile legale depind de procurorul de caz”, 58% au raspuns „da”. Concluzia este ca exista perceptia ca solutionarea cauzelor depinde de pregatirea profesionala.”
– Jurindex va fi un instrument utill, un mijloc de responsabilizare a magistratilor.
– „Una din prioritatile Ministerului Public a fost informatizarea. A fost greu sa conving pe colegi de beneficiile calculatorului. Probabil ca si la dumneavoastra a fost la fel.”
– il felicita pe Adrian Neacsu

dr. Gheorghe FLOREA, presedintele Uniunii Nationale a Barourilor din Romania
– „Avocatii din Romania sunt onorati sa participe prin mine si alti participanti la lansarea Jurindex, despre care, la momentul in care, reuniti intr-o consfatuire, decanii barourilor din tara au aflat de la decanul Baroului Vrancea ca avocatii au acces gratuit la hotararile Tribunalului Vrancea, au dorit extinderea proiectului.”
– sistemul judiciar e complet informatizat, „intr-un context in care Justitia este lovita pe nedrept, cand sunt tot mai multe voci care vor sa atenueze prestigiul Justitiei, cand triunghiul normativ creeaza probleme reale in ceea ce priveste activitatea judecatoreasca, salutam aparitia acestui proiect. Avocatii sunt primii beneficiari ai acestui proiect.”
– spera ca modelele judiciare ale avocatilor sa se reflecte in hotararile judecatorilor, hotararea sa convinga pe cetateni implicit
– este convins ca logo-ul acestui proiect (care reprezinta un tanar sezand cu un laptop si care reprezinta, in opinia lui Adrian Neacsu, un avocat care consulta jurisprudenta pe internet) „denota ca se schimba in bine ceva”
– felicita initiatorii pentru curaj si idee

Titus CORLATEANU, senator, presedinte al Comisiei de Politica Externa a Senatului, fost prim-vicepresedinte al Comisiei Juridice a Parlamentului European
– proiectul e-justice constituie o prioritate pentru PE, existand mai multe grade de accesibilitate in functie de cel interesat
– miercuri, 20 mai 2009, la Comisia de Politica Externa a Senatului a fost audiat ministrul Catalin Predoiu ref. apropiatul Raport de tara. „I-am ridicat acest proiect astazi prezentat. Stia de el, avea invitatie. Opinia a fost comuna, proiectul reprezinta un mare pas inainte. Putem intelege aceste rezerve, aceste scrupule. Fac parte din cei care sunt de parere ca o mai mare raspundere din partea sistemului judecatoresc e absolut necesara.
– considera ca acest proiect trebuie sa fie subordonat interesului de a avea o justitie care sa functioneze

Iulian URBAN, senator, vicepresedinte al Comisiei Juridice a Senatului
– „Jurindex aduce justitia in secolul in care ea trebuie sa se alinieze celorlalte justitii din Europa. Acest proiect trebuie sa fie semnalul dupa care trebuie sa ne ghidam.”
– pentru justitiabili este esential sa se inteleaga mecanismele dupa care se desfasoara actul de justitie
– munca magistratilor este usurata si eficientizata de avansul tehnologic
– proiectul va duce la cresterea increderii cetatenilor in actul de justitie
– spera ca acest proiect sa continue
– ca politician, ii asigura pe initiatori ca ii va sustine astfel incat acest proiect sa se dezvolte

Bogdan OLTEANU, deputat, vicepresedintele Camerei Deputatilor
– multumeste organizatorilor, initiatorilor, lui Andrei Savescu
– felicita pe Adrian Neacsu, Virgil Andreies, CSM-ul pentru o realizare importanta
– „Sunt multi pasi pe care Justitia i-a facut spre lumina. Cunoscand hotararile judecatoresti, stiind ca hotararile judecatoresti sunt cunoscute, acestea vor fi mai curate. Inspectia va fi zilnica si nu aleatorie. Jurindex-ul este un pas important pentru specialisti, justitiabili.”
– exista in Justitie succese majore – institutia legal aid e un pas important care trebuie mentionat pentru a sublinia ca taxele de timbru sa ramana Justitiei
– „cea mai mare durere din acest an e chestiunea financiara, cea a resurselor pentru Justitie. Trebuie intelese constrangerile.”
– e necesara rectificarea bugetara pentru ca actul de justitie sa se desfasoare in conditii decente
– „Ca opozitie, vom sprijini alocarea unui buget mai mare pentru Justitie.”

jud. Adrian NEACSU, manager proiect JURINDEX
– „am primit multumiri in nume personal pe care le indrept catre echipa, computeristul Liviu Mircea”
– a incercat sa faca singur proiectul insa nu a reusit, „am reusit abia cand am avut sprijinul institutional si le multumesc si vreau sa-i asigur ca vom continua”
– 1,5 milioane de hotarari se pronunta anual in Romania, „e o cifra imensa si numai un superman ar putea sa le cunoasca pe toate. Puneti-va in pielea unui judecator care ar trebui sa le cunoasca…”
– pentru un judecator de la Focsani e greu sa cunoasca ce face un judecator de la Cluj intr-o speta similara
– a fost pusa in valoare infrastructura, „Jurindex ia din calculatoarele fiecarei instante hotarari judecatoresti, le trece printr-un filtru, apoi le publica pe internet. Faptul ca a venit ideea de la Vrancea e doar o intamplare.”
– „ceea ce s-a facut cu Jurindex este un model de succes in lume”
– ca si standarde, aminteste ca cetateanul are dreptul sa cunoasca toate hotararile judecatoresti, documentele produse de sistemul juridic fac parte din patrimoniul juridic national iar accesul trebuie sa fie gratuit

jud. dr. Diana UNGUREANU, director adjunct al Institutului National al Magistraturii
– Jurindex este un act de normalitate, de responsabilizare si de responsabilitate
– Jurindex reprezinta un instrument de vizibilitate a sistemului juridic
– „ne ajuta sa fim vazuti in exterior cu alti ochi”
– Jurindex constituie un instrument pedagogic pentru o scoala cum este INM

jud. Cristi DANILET, vicepresedinte Societatea pentru Justitie
discurs

Bogdan DUMITRACHE, director Revista Romana de Jurisprudenta
– „Vrancea a fost dintotdeauna o zona seismica si e bine ca acest seism a cuprins si spatiul juridic”
– saluta normalitatea, „nu trebuie sa obosim sa aplaudam normalitatea”
– „din moment ce se judeca public, e logic ca fructul judecatii sa fie public”
– in Romania, judecatorul se pronunta in baza legii insa „e misiunea legiuitorului, raspunderea lui de a pune la dispozitia judecatorilor un sistem normativ coerent”
– de necontestat ca posibilitatea accesului la orice hotarare judecatoreasca ii va responsabiliza pe judecatori
– Revista Romana de Jurisprudenta si-a propus ca hotararile judecatoresti sa fie comentate, un astfel de deziderat devenind o sarcina esentiala, „extrapoland revistele juridce sunt obligate, daca nu vor sa moara, sa publice o practica adnotata”

dr. Victor ALISTAR, director executiv Transparency International Romania
– Jurindex reprezinta un exemplu despre cum se poate imbunatati sistemul de judecata pentru ca e o solutie integrata
– un astfel de proiect rezolva „problema opacitatii puterii discretionare si mecanismele de control”
– aceasta solutie „vine din interiorul sistemului. Se poate vedea ca exista mediu unde germenii valorosi prind viata. Cetateanul are posibilitatea sa vada, sa inteleaga, sa-si traga niste concluzii.”

jud. Dragos CALIN, vicepresedinte Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania, director revista Forumul Judecatorilor
– in ceea ce priveste utilitatea Jurindex din perspectiva UNJR, ultimul Raport de tara reliefeaza lipsa unei jurisprudente unitare
– Jurindex „va fi util colegior mei, programul va putea fi accesat de oriunde”
– da exemplu cautarea si gasirea facila si repede pe internet a unei hotarari judecatoresti pronuntata de o instanta din SUA
– „motivarea unei hotarari judecatoresti este garantia impotriva arbitrarului”

conf. univ. dr. Mihai SANDRU, presedintele Societatii de Studii Juridice
– Jurindex este o promisiune care e apropiata de un tezaur

A doua parte a manifestarii a fost consacrata discutiilor. Moderator: Andrei Savescu. Cei mai activi in discutii au fost, alaturi de Adrian Neacsu si Liviu Mircea: Ioan Piticar, Flavius Cursaru (C.H. Beck), Ionut Dobrinescu, Mihnea Stoica, Ami Neagoe, Ion Dedu, Bogdan Manolea, Andrei Costantin, Radu Dimitriu (C.H. Beck), Cristina Bolea, Cristina Rachita, Dan Stoica, Antonie Popescu, prof. univ. dr. Florea Magureanu (Universitatea Romano-Americana).

Pentru STIRI.JURIDICE, Alina Matei

Cuvinte cheie: , , , , ,
Secţiuni/categorii: Dreptul internetului, _CONTENT

Pentru toate secţiunile JURIDICE.ro click aici
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Au fost scrise până acum 2 de comentarii cu privire la articolul “Prima conferinta JURINDEX. Cum a fost, pe larg”

  1. Razvan spune:

    A aparut linkul JURINDEX pe pagina index http://www.just.ro!!!!!!!!

  2. florescu doina spune:

    – "ca si standarde, aminteste ca cetateanul are dreptul sa cunoasca toate hotararile judecatoresti, documentele produse de sistemul juridic fac parte din patrimoniul juridic national iar accesul trebuie sa fie gratuit "Daca este adevarat, de ce Tribunalul Bucuresti refuza sa imi dea spre consultare un dosar de interes public?

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD