Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

DIICOT-Mehedinți. Evaziune fiscală, spălare de bani. Percheziţii domiciliare
16.10.2015 | Georgiana-Camelia LUCIU, Mădălina MIHALCEA

Secţiuni: Comunicate parchete, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust

DIICOT-Mehedinți. Evaziune fiscală, spălare de bani. Percheziţii domiciliare.

La data de 15 octombrie 2015, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Mehedinţi au efectuat un număr de douăsprezece percheziţii domiciliare pe raza judeţelor Gorj, Sibiu, Mehedinţi şi în municipiul Deva în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani.

În cauză, există suspiciunea rezonabilă că, în perioada 2010-2013, un număr de unsprezece suspecţi, având calitatea de reprezentanţi legali (asociaţi, administratori, împuterniciţi) ai unui număr de opt societăţi comerciale, s-au constituit într-un grup infracţional organizat, urmărind eludarea obligaţiilor fiscale şi obţinerea unor sume de bani, din activităţi ilicite, pe care le-au folosit în interes propriu sau pentru finanţarea activităţii societăţilor pe care le administrau.
Suspecţii, prin acţiuni circumscrise fiscale, au dispus înregistrarea în contabilitatea firmelor controlate a mai multor facturi fiscale emise pe baza unor operaţiuni comerciale fictive (reprezentând cheltuieli cu achiziţia de material de construcţii, piese şi component auto etc.) în valoare totală de aproximativ 1.000.000 euro, pentru care au dedus ilegal TVA şi au diminuat artificial impozitul pe profit.
Prin aceste operaţiuni fictive au prejudiciat bugetul general consolidat cu suma de 2.000.000 lei.
Ulterior, prin intermediul societăţilor controlate, au fost supuse operaţiunilor de spălare a banilor toate aceste sume, prin efectuarea mai multor operaţiuni/tranzacţii financiare, constând în depuneri succesive de valori monetare, urmate de retrageri imediate sau de rularea acestor valori prin conturile bancare ale societăţilor, metodă prin care a fost disimulată adevărata natură a provenienţei şi circulaţiei banilor, cunoscând că provin din săvârşirea de infracţiuni de evaziune fiscală.

La sediul DIICOT- Biroul Teritorial Mehedinţi vor fi aduse, în vederea audierii, un numar de douăsprezece persoane.

Acţiunea a fost realizată împreună cu ofiţeri de poliţie din cadrul Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă.

Acţiunea a fost realizată cu sprijinul organelor de poliție din cadrul IPJ Mehedinți şi jandarmi din cadrul IPJ Mehedinți.

Pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

:: sursa: www.diicot.ro

Georgiana-Camelia Luciu
Mădălina Mihalcea

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti