Secţiuni » Arii de practică » Business » Afaceri transfrontaliere
Afaceri transfrontaliere
CărţiProfesionişti

Bogdan Aurescu a participat la deschiderea Bucharest Forum 2015
16.10.2015 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Afaceri transfrontaliere
JURIDICE - In Law We Trust

Ministerul Afacerilor Externe a dat publicității joi, 15 octombrie 2015, un comunicat cu privire la participarea ministrului Bogdan Aurescu la deschiderea Bucharest Forum 2015, cu tema “Facing a Perfect Storm: Perspectives for Europe’s Neighborhood Vision”.

Bogdan Aurescu: „Acutizarea situațiilor de criză din interiorul UE și din vecinătate ne determină să rămânem concentrați asupra intereselor noastre strategice comune.(…). Trebuie să conștientizăm rolul și mizele noastre în vecinătate – atât la Est, cât și la Sud. În ambele regiuni, tendințele recente – care au condus la încălcarea dreptului internațional și a drepturilor fundamentale ale omului – nu numai că aduc cu sine un risc de destabilizare a acelor regiuni, ci recalibrează constant mediul de securitate, în sens larg, din jurul nostru. Există însă și oportunități în urma cărora trebuie să beneficiem. În cest context impredictibil, avem obligația de a da un imbold de încredere și angajament în apărarea valorilor noastre fundamentale și a capacității lor de influență la nivel global. Valorile sunt cele de la care trebuie să pornim în reconstruirea viziunii noastre comune, întrucât ele stau la baza securității și relevanței europene și euro-atlantice. (…). Ne aflăm într-un moment crucial, în care comunitatea euro-atlantică a ajuns la o răscruce. Valoarea adăugată a României în acest context se regăsește tocmai în capacitatea sa de a fi un partener și Aliat predictibil și activ, într-o poziție strategică, la Marea Neagră, la granița estică a NATO și UE. (…). România are datoria și responsabilitatea, nu numai pentru propria națiune, dar și pentru comunitatea de valori din care facem parte, să folosească această vocaţie de țară de graniță, dar și punte, pentru a proiecta stabilitate, democraţie, prosperitate în regiune. Putem revigora modelul european și viziunea noastră numai prin ambiții și așteptări realiste. Numai așa vom recâștiga încrederea cetățenilor europeni și vom păstra avantajul oferit de abordarea soft-power a UE. În cadrul UE avem nevoie de o discuție serioasă și aplicată privind potențialul și limitele unui hard-power european  – in interesul securității noastre, în sens larg, și ca răspuns la multitudinea de crize la nivel global. Noua Strategie Globală a UE de Politică Externă și Securitate, care va fi adoptată anul viitor, este o bună oportunitate de a ne defini mai bine rolul în actualul context și de a ne angaja la un efort continuu de adaptare.”

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti