Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

DNA-Timișoara. Conflict de interese, efectuarea de operațiuni financiare incompatibile cu funcția. Trimitere în judecată
17.10.2015 | Georgiana-Camelia LUCIU, Camelia ENACHE

Secţiuni: Comunicate parchete, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust

DNA-Timișoara. Conflict de interese, efectuarea de operațiuni financiare incompatibile cu funcția. Trimitere în judecată.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Timişoara au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului:
R. I. F., director executiv al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Caraș Severin, la data faptelor, cu privire la săvârşirea infracţiunilor de:
conflict de interese în formă continuată,
efectuarea de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, atribuția sau însărcinarea pe care o îndeplinește o persoană.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2009-2014, inculpatul R. I. F., în calitate de director executiv în cadrul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Caraș Severin, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a îndeplinit acte și a participat la luarea unor decizii prin care s-au obținut, în mod direct, beneficii patrimoniale în favoarea unei întreprinderi individuale şi a unei societăţi comerciale pe care inculpatul le controla în mod indirect, prin intermediul altor persoane (veniturile societăților revenind inculpatului).
Concret, inculpatul R. I. F. a aprobat raportul unei proceduri de licitație din care rezultă faptul că întreprinderea individuală respectivă a adjudecat circumscripțiile Caransebeș, Păltiniș și Sacu, în ceea ce privește activităţile sanitar veterinare şi a semnat, în calitatea sa de director executiv, un acord cadru încheiat între DSVSA Caraș Severin și întreprinderea respectivă, precum și contractele subsecvente la acest acord.
De asemenea, în perioada 2011-2014, inculpatul a semnat ordonanțările de plată emise de DSVSA Caraș Severin și a avizat ca bun de plată facturile fiscale emise de cele două societăţi pe care le controla, în vederea încasării contravalorii acțiunilor sanitar veterinare de către cei doi operatori economici.
În perioada 2009-2014, inculpatul R. I. F. a efectuat operațiuni financiare sub forma retragerilor de numerar, transferurilor de numerar și a depunerilor de numerar/creditărilor, în numele și pe seama celor doi operatori economici aflați în relații contractuale cu DSVSA Caraș Severin, în domenii de activitate a căror coordonare și implementare o asigura acesta.
Mai mult, inculpatul R. I. F. a exercitat în fapt administrarea celor două societăţi, urmărind veniturile și cheltuielile acestora, ocupându-se de aprovizionarea cu materiale sanitar veterinare necesare desfășurării activității, dispunând cu privire la plata salariilor angajaților, plata taxelor și impozitelor la bugetul de stat etc.

Dosarul a fost trimis, spre judecare, Tribunalului Caraș-Severin.

Această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

:: sursa: www.pna.ro

Georgiana-Camelia Luciu
Camelia Enache

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti