Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

DNA. Șantaj. Reținere
17.10.2015 | Georgiana-Camelia LUCIU, Camelia ENACHE

Secţiuni: Comunicate parchete, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust

DNA. Șantaj. Reținere.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând de la data de 16 octombrie 2015, a inculpatului P. M. D., inspector de poliție în cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București – Secția 26 Poliție, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de șantaj.

Din ordonanța întocmită de procurori a rezultat că există date și probe potrivit cărora:
În perioada iulie-octombrie 2015, inculpatul P. M. D. a constrâns un dezvoltator imobiliar (denunțător în cauză) să îi remită, fie un apartament cu două camere situat într-un imobil aflat în construcție în localitatea Popești-Leordeni, județul Ilfov, fie o garsonieră dublă plus alte lucrări de construcție, ambele evaluate la o valoare de 45.000 euro, amenințându-l pe omul de afaceri cu acte păgubitoare, respectiv efectuarea unor demersuri la instituțiile abilitate ale statului care ar fi putut avea ca rezultat fie împiedicarea finalizării construcției, fie imposibilitatea înstrăinării de către acesta din urmă a locuințelor respective.
Ca urmare a unor discuții purtate de inculpatul P. M. D. cu omul de afaceri a fost stabilit faptul că acesta din urma se obliga să remită ofițerului de poliție 36.500 euro, bani în schimbul cărora, inculpatul P. M. D. urma să renunțe la toate intențiile sale legate de sesizarea instituțiilor abilitate să se pronunțe cu privire la legalitatea imobilului respectiv.

La data de 16 octombrie 2015, în biroul denunțătorului s-a prezentat inculpatul P. M. D., unde a primit suma de 36.500 euro, acțiune urmată de semnarea unui înscris sub semnătură privată intitulat “contract de despăgubire”, încheiat pentru a da o aparență de legalitate, moment în care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante.

Inculpatului P. M. D. i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

Punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: sursa: www.pna.ro

Georgiana-Camelia Luciu
Camelia Enache

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti