Secţiuni » Articole » Opinii
OpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptului
Condiţii de publicare
12 comentarii

Judecător de serviciu (6). De ce trebuie să aibă judecătorii salarii mari?
21.10.2015 | Gheorghe MOROȘANU

Secţiuni: Opinii
JURIDICE - In Law We Trust

Pentru că:

a) Judecătorii nu au voie să facă nimic altceva. Oricine în România poate porni o mică sau mare activitate privată, pe lîngă sau înlocuind ocupaţia de bază. Orice alt jurist poate da asistenţă unui număr practic nelimitat de firme. Judecătorul, nu.

b) Judecătorul este pus mereu în comparaţie cu avocatul. Într-un caz concret, am avut un dosar de fix 5 file, din care una era chitanţa avocatului: 2.500.000 lei. Eu, pentru aceşti bani, lucrez o lună, instrumentînd 50-100 dosare săptămînal. Şi-atunci devine, dacă nu normal, oricum explicabil că judecătorii vor să treacă în avocatură. Pentru a-i opri, societatea trebuie să le dea un salariu, nu mare, ci exorbitant. Altfel, în scurt timp, dreptatea în România va fi împărţită doar de cîţiva fanatici, din ce în ce mai depăşiţi de numărul dosarelor.

c) Judecătorul, nu numai că lucrează, dar şi trăieşte într-un mare stres şi într-un pericol continuu. Ştiţi cît timp îl frămîntă o soluţie într-un caz în care dreptatea este pe muchie de cuţit? Ştiţi cîţi judecători au fost înjuraţi, ameninţaţi, omorîţi? Cît timp statul nu le acordă o protecţie concretă şi eficientă, ei trebuie să aibă mijloace pentru a se proteja singuri: o casă sigură, într-o zonă sigură, o maşină bună, un mediu de viaţă lipsit de promiscuitate.

d) Trebuie asigurată incoruptibilitatea judecătorului. În instanţă ajung în această epocă a tuturor posibilităţilor tot felul de oameni cu bani – de la bişniţarii de cartier pînă la magnaţii finanţelor. Toţi aceştia sînt convinşi că fiecare om are un preţ la care cedează, deci va încerca şi va plusa. V-aţi gîndit vreodată cîţi magistraţi au cedat acestor avansuri? Cîţi au rezistat şi cu ce preţ? Refuz să cred că există nişte procente, dar e trist că se poate pune problema în acest fel. Ca să nu devină dramatic, judecătorii trebuie să fie făcuţi incoruptibili, în primul rînd prin salariu.

Gheorghe Moroșanu
Judecător pensionar

*Însemnări din anii 1995-2005

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

12 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti