Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

DNA-Cluj. Trafic de influență. Reținere
21.10.2015 | Georgiana-Camelia LUCIU, Camelia ENACHE

Secţiuni: Comunicate parchete, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust

DNA-Cluj. Trafic de influență. Reținere.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Cluj au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând de la data de 19 octombrie 2015, ora 22:20, până la data de 20 octombrie 2015, ora 22:20, a inculpatului D. R., sub aspectul săvârșirii a două infracțiuni de trafic de influență, din care una în formă continuată.

Din ordonanța întocmită de procurori a rezultat că există date și probe potrivit cărora:
În perioada 2012 – iulie 2015, inculpatul D. R. a pretins și primit de la o persoană (denunțător în cauză) mai multe sume de bani și bunuri imobile (terenuri), lăsând să se înțeleagă că are influență asupra funcționarilor primăriei municipiului Zalău, cu atribuții în domeniul reconstituirii dreptului de proprietate, influență în urma căreia martorului denunțător și fratelui acestuia, le-au fost eliberate un număr de patru titluri de proprietate, pentru o suprafață de peste 10 ha teren.
Condiția impusă pentru ajutorul acordat a fost ca cele două persoane beneficiare ale titlurilor de proprietate să îl mandateze pe inculpat prin acte autentice pentru vânzarea ulterioară a acestora.
Din banii rezultați, inculpatul D. R. a pretins cu titlu general o parte din prețul de vânzare al terenurilor, fără a se stabili un procent care să îi revină, convenind ca pe măsura vânzării, acesta să-și rețină o parte din banii încasați.
Astfel, în perioada 2013-2015, din totalul sumelor înscrise în contractele de vânzare cumpărare, martorul denunțător și fratele său au primit suma de 22.700 euro, în mai multe tranșe, ce reprezintă un procent de 40% din valoarea declarată a vânzărilor care se cifrează la aproximativ 52.000-53.000 euro (valoare stabilită prin echivalarea prețului în lei înscris într-un nr. de 6 contracte de vânzare cumpărare ce priveau o suprafață totală de 14.973 mp, situați în municipiul Zalău).
În cazul unuia dintre contracte, inculpatul D. R. a dobândit prin metoda simulației, prin interpunerea unei persoane apropiate o suprafață de teren de 8.433 mp(prețul înscris în contract fiind de 120.000 lei).
În aceeași manieră a procedat inculpatul D. R. și în cursul anului 2011, când, urmare a influenței pretinse, a fost emis pe numele a două persoane un titlu de proprietate ce privea o suprafață totală de 8.684 mp, situată în intravilanul municipiului Zalău. De această dată, inculpatul a pretins un procent de 1% din prețul de vânzare al terenurilor respective.
Până în prezent, în acest caz, valoarea terenurilor înstrăinate se ridică la peste 307.884 lei, conform prețurilor înscrise în contractele de vânzare-cumpărare. 

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciilor Județene de Informații și Protecție Internă și Anticorupție Cluj și din partea Grupării de Jandarmi Mobilă Cluj Napoca.

Inculpatului D. R. i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând a fi prezentat, la data de 20 octombrie 2015, Tribunalului Cluj cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție

:: sursa: www.pna.ro

Georgiana-Camelia Luciu
Camelia Enache

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti