PICCJ. Abuz în serviciu, conflict de interese, evaziune fiscală, delapidare. Trimitere în judecată
21.10.2015 | Georgiana-Camelia LUCIU, Camelia ENACHE

PICCJ. Abuz în serviciu, conflict de interese, evaziune fiscală, delapidare. Trimitere în judecată.
Procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au finalizat cercetările au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:
B. T., sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de abuz în serviciu şi conflict de interese (două acte materiale);
S. B., sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală şi delapidare;
C. A. şi M. V., sub aspectul săvârşirii sub forma complicităţii a infracţiunilor de evaziune fiscală şi delapidare;
G. A. M., sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu.
În rechizitoriul întocmit în cauză, procurorii au reţinut următoarea situaţie de fapt:
Inculpatul B. T., în calitate de director la Direcţia Apelor Banat, a încheiat cu o societate comercială având ca obiect de activitate „asigurarea folosirii potenţialului de agrement al acumulării Ianova” la un tarif de 298,60 lei/ha/an , iar la rândul său, firma a încheiat cu asociaţii de pescari „contracte de colaborare” în schimbul unor tarife mult mai mari, cauzând un prejudiciu de peste 500.000 lei Direcţiei Apelor Banat.
De asemenea, în aceeaşi calitate, inculpatul B. T. a încheiat un contract de prestări servicii cu S.C. TTMB S.R.L. (societate la care fiul şi soţia sa aveau calitatea de asociaţi) având ca obiect „servicii reparaţii Canton Ianova”, iar ulterior a încheiat cu aceeaşi firmă un contract „privind asigurarea potenţialului economic pentru teren şi imobil”, asigurând prin cele 2 contracte reprezentanţilor societăţii foloase materiale.
Totodată, inculpatul Suici Bata, în calitate de administrator de facto şi „contabil al S.C. TT S.R.L.”, cu complicitatea inculpaţilor C. A. (administratorul societăţii) şi M. V. (asociat/director al societăţii), în perioada 2009-2013, a omis să evidenţieze în contabilitatea societăţii comerciale mai sus menţionate toate operaţiunile comerciale desfăşurate şi a veniturilor realizate în sumă de 659.474 lei şi TVA în valoare de 149.201 lei, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale, prejudiciind bugetul de stat cu suma de 288.547 lei.
În aceeaşi dublă calitate, inculpatul S. B., cu complicitatea inculpaţilor C. A. şi M. V., în perioada mai 2009 – iunie 2010, a evidenţiat în contabilitate cheltuieli care nu au avut la bază operaţiuni reale în sumă de 64.190 lei şi TVA aferent în sumă de 12.163 lei, iar în perioada ianuarie 2010 – septembrie 2013, a întocmit acte de evidenţă primară pentru cheltuieli nereale (fictive) sumă de 44.337 lei şi TVA în sumă de 8.990 lei, cu consecinţa prejudicierii bugetului de stat.
Probatoriul administrat în cauză a relevat şi faptul că, în perioada mai 2009 – septembrie 2014, inculpatul S. B. (în aceeaşi dublă calitate), cu complicitatea inculpaţilor C. A. şi M. V., a retras, în mod repetat, din contul societăţii sume de bani, însumând 141.250 lei, sumă pe care a folosit-o în interes personal.
În vederea recuperării prejudiciului, procurorii au dispus luarea măsurii asigurătorii prin instituirea sechestrului asupra bunurilor mobile şi imobile deţinute de inculpatul C. A.
Dosarul a fost trimis, spre competentă soluţionare, Tribunalului Timiş.
Această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.
:: sursa: www.mpublic.ro
Georgiana-Camelia Luciu
Camelia Enache