Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

PICCJ. Abuz în serviciu, conflict de interese, evaziune fiscală, delapidare. Trimitere în judecată


21.10.2015 | Georgiana-Camelia LUCIU, Camelia ENACHE
Secţiuni: Comunicate parchete, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust

PICCJ. Abuz în serviciu, conflict de interese, evaziune fiscală, delapidare. Trimitere în judecată.

Procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au finalizat cercetările au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:
B. T., sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de abuz în serviciu şi conflict de interese (două acte materiale);
S. B., sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală şi delapidare;
C. A. şi M. V., sub aspectul săvârşirii sub forma complicităţii a infracţiunilor de evaziune fiscală şi delapidare;
G. A. M., sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu.

În rechizitoriul întocmit în cauză, procurorii au reţinut următoarea situaţie de fapt:
Inculpatul B. T., în calitate de director la Direcţia Apelor Banat, a încheiat cu o societate comercială având ca obiect de activitate „asigurarea folosirii potenţialului de agrement al acumulării Ianova” la un tarif de 298,60 lei/ha/an , iar la rândul său, firma a încheiat cu asociaţii de pescari „contracte de colaborare” în schimbul unor tarife mult mai mari, cauzând un prejudiciu de peste 500.000 lei Direcţiei Apelor Banat.
De asemenea, în aceeaşi calitate, inculpatul B. T. a încheiat un contract de prestări servicii cu S.C. TTMB S.R.L. (societate la care fiul şi soţia sa aveau calitatea de asociaţi) având ca obiect „servicii reparaţii Canton Ianova”, iar ulterior a încheiat cu aceeaşi firmă un contract „privind asigurarea potenţialului economic pentru teren şi imobil”, asigurând prin cele 2 contracte reprezentanţilor societăţii foloase materiale.
Totodată, inculpatul Suici Bata, în calitate de administrator de facto şi „contabil al S.C. TT S.R.L.”, cu complicitatea inculpaţilor C. A. (administratorul societăţii) şi M. V. (asociat/director al societăţii), în perioada 2009-2013, a omis să evidenţieze în contabilitatea societăţii comerciale mai sus menţionate toate operaţiunile comerciale desfăşurate şi a veniturilor realizate în sumă de 659.474 lei şi TVA în valoare de 149.201 lei, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale, prejudiciind bugetul de stat cu suma de 288.547 lei.
În aceeaşi dublă calitate, inculpatul S. B., cu complicitatea inculpaţilor C. A. şi M. V., în perioada mai 2009 – iunie 2010, a evidenţiat în contabilitate cheltuieli care nu au avut la bază operaţiuni reale în sumă de 64.190 lei şi TVA aferent în sumă de 12.163 lei, iar în perioada ianuarie 2010 – septembrie 2013, a întocmit acte de evidenţă primară pentru cheltuieli nereale (fictive) sumă de 44.337 lei şi TVA în sumă de 8.990 lei, cu consecinţa prejudicierii bugetului de stat.
Probatoriul administrat în cauză a relevat şi faptul că, în perioada mai 2009 – septembrie 2014, inculpatul S. B. (în aceeaşi dublă calitate), cu complicitatea inculpaţilor C. A. şi M. V., a retras, în mod repetat, din contul societăţii sume de bani, însumând 141.250 lei, sumă pe care a folosit-o în interes personal.

În vederea recuperării prejudiciului, procurorii au dispus luarea măsurii asigurătorii prin instituirea sechestrului asupra bunurilor mobile şi imobile deţinute de inculpatul C. A.

Dosarul a fost trimis, spre competentă soluţionare, Tribunalului Timiş.

Această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

:: sursa: www.mpublic.ro

Georgiana-Camelia Luciu
Camelia Enache

Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro