Înfiinţarea Comitetului Interministerial pentru Achiziţii Publice
22.10.2015 | Corina CIOROABĂ

În Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 778 din data de 19 octombrie 2015 a fost publicată Decizia prim-ministrului nr. 236/2015 privind înfiinţarea Comitetului Interministerial pentru Achiziţii Publice.
Prin Decizia prim-ministrului, se înfiinţează Comitetul Interministerial pentru Achiziţii Publice, având următoarele atribuții:
– monitorizează stadiul implementării măsurilor stabilite prin Strategia naţională în domeniul achiziţiilor publice, cu încadrarea în indicatori;
– sprijină Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice în vederea implementării măsurilor stabilite prin Strategia naţională în domeniul achiziţiilor publice şi în promovarea politicilor în domeniul achiziţiilor publice;
– asigură coordonarea şi coerenţa procesului de implementare a Strategiei naţionale în domeniul achiziţiilor publice, în special în domeniile gestionate de ministerele, organele de specialitate şi instituţiile administraţiei publice centrale care fac parte din Comitet, în acord cu angajamentele internaţionale asumate de către Guvern, în special în relaţia cu Comisia Europeană;
– asigură îndrumare strategică pentru dezvoltarea funcţiilor şi politicilor în sistemul de achiziţii publice în legătură directă cu piaţa, în baza unor consultări periodice cu partenerii externi şi cu societatea civilă.
Conducerea Comitetului este asigurată de către ministrul finanţelor publice, care poate delega această atribuţie preşedintelui Agenţiei Naţionale pentru Achiziţii Publice.
Şedinţele Comitetului au loc în prezenţa majorităţii membrilor. Comitetul adoptă hotărâri prin consens. În cazul în care nu se obţine consensul privind măsurile propuse, Comitetul va transmite o informare prim-ministrului, care va decide în condiţiile legii.
Hotărârile Comitetului sunt obligatorii pentru ministerele, organele de specialitate şi instituţiile administraţiei publice centrale care fac parte din Comitet.
Comitetul are următoarea componență: Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice (ANAP), Agenţia pentru Agenda Digitală a României (AADR), Cancelaria Primului-Ministru (CPM), Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC), Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP), Ministerul Economiei, Comerţului şi Turismului (MECT), Ministerul Finanţelor Publice (MFP), Ministerul Fondurilor Europene (MFE), Ministerul Justiţiei (MJ), Secretariatul General al Guvernului (SGG).