Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul muncii
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
Masterclass US Litigators
Dreptul muncii Dreptul securității sociale Fiscalitate REPUBLICA MOLDOVA SELECTED

RADU & ASOCIAȚII, în colaborare cu EY România, schimbă practica organelor fiscale în materia deducerii în România a contribuţiilor sociale plătite în alte state membre UE

21 octombrie 2015 | JURIDICE.ro

Echipa de avocați a Radu și Asociații SPRL, casa de avocatură asociată EY România, a obținut în data de 6 octombrie 2015 o a treia hotărâre judecătorească irevocabilă consecutivă, de natură a reașeza practica organelor fiscale în materia recunoașterii dreptului la deducere în România a contribuțiilor sociale plătite în alte state membre ale UE. Curtea de Apel Timișoara a respins recursul formulat de către ANAF împotriva sentinței prin care a fost anulată decizia de impunere emisă împotriva unei persoane fizice angajate într-un stat membru UE şi care a fost detașată să desfășoare activități profesionale (de natura dependentă) în cadrul unei renumite companii multinaționale cu prezență în România.

ANAF a stabilit în 2011 obligații fiscale suplimentare cu titlu de impozit pe veniturile din salarii, ca urmare a măririi în mod nelegal a bazei de impozitare. Astfel, organele fiscale au inclus în baza de impozitare din România și sumele cu titlu de contribuții sociale obligatorii datorate de detașați şi plătite conform legislației dintr-un alt stat membru UE, nerecunoscând astfel dreptul de a le deduce în România la calculul impozitului pe veniturile din salarii.

Sintetizând întreaga problematică juridică supusă dezbaterii, instanța a fost chemată să se pronunțe dacă sumele plătite cu titlu de contribuții sociale obligatorii în statul de rezidență (stat membru UE) trebuia sau nu incluse în baza de impozitare a reclamanţilor în statul unde și-au desfășurat activitatea (România în cazul de faţă).

Această reuşită este cu atât mai importantă cu cât Direcția Generală de Metodologii Fiscale, Îndrumare și Asistență a Contribuabililor din cadrul Ministerului Finanțelor a avut un punct de vedere contrar celor trei hotărâri judecătorești irevocabile, la momentul în care reclamanții au formulat acțiunile în instanță. Astfel, doar contribuțiile sociale obligatorii datorate potrivit legislației în domeniu din România erau considerate deductibile, iar orice alte contribuții plătite de aceste persoane în țara de rezidență, alt stat membru UE, nu erau deductibile întrucât excedau prevederilor Codului fiscal de la momentul respectiv.

Echipa de litigii fiscale din cadrul Radu și Asociații condusă de Emanuel Băncilă deschide astfel calea anulării unor decizii emise de autoritățile fiscale atunci când legea prescrie un tratament discriminatoriu, lasă loc de interpretări şi potențiale abuzuri împotriva unor contribuabili care şi-au îndeplinit obligațiile fiscale în mod conștiincios şi nu au făcut decât să aibă o interpretare a legii diferită faţă de cea a ANAF, în spiritul principiilor legislației comunitare. Echipa de avocați și consultanți fiscali din cadrul EY a fost compusă din Alex Slujitoru, Avocat Senior, Horia Grigorescu, Avocat Junior, respectiv Claudia Sofianu, Director Executiv, Stela Andrei, Senior Manager, și Dorina Marcu, Consultant Senior, în Departamentul de Asistenţă Fiscală al EY.

Claudia Sofianu

Claudia Sofianu

„Prin interpretarea dată de organele fiscale la momentul emiterii deciziilor se instituia o diferență de tratament fiscal aplicabil veniturilor din salarii între contribuabilii persoane fizice, în funcție de afilierea lor la sistemul de asigurări sociale din România respectiv dintr-un alt stat membru UE. Astfel, orice contribuabil, român sau cetățean UE, angajat în România, putea deduce din baza de impozitare cuantumul contribuțiilor individuale obligatorii plătite conform legislației româneşti. În schimb, un contribuabil angajat într-un alt stat membru UE şi detașat să lucreze în România, în interpretarea dată de autoritățile fiscale, nu putea deduce din baza de impozitare contribuțiile individuale pe care le plătea conform legii din țara de angajare, ceea ce conducea la crearea unei situații nefavorizante în ceea ce-l privește pe acesta din urmă. Mai mult, un astfel de tratament diferențiat, mai ales în domeniul asigurărilor sociale unde există legislație comunitară aplicabilă, ducea la descurajarea cetățenilor statelor membre UE de a beneficia de libertatea de stabilire și de liberă prestare a serviciilor, libertăți prevăzute în Tratatul de funcționare a Uniunii Europene”, a declarat Claudia Sofianu, liderul Diviziei de Taxare a Persoanelor Fizice.

Evenimente juridice

Servicii JURIDICE.ro

Arbitraj comercial

Interviuri JURIDICE.ro

Se dovedește încă o dată capacitatea instanțelor de judecată din România de a aplica cu prioritate legislația şi jurisprudența europeană în materie, ca răspuns la tratamentul fiscal discriminatoriu aplicat de autoritățile fiscale din România cu privire la contribuțiile sociale obligatorii plătite în România, respectiv într-un alt stat membru UE.

Despre EY România
EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 212.000 de angajaţi în peste 700 de birouri din 150 de ţări şi venituri de aproximativ 28,7 miliarde de USD în anul fiscal încheiat la 30 iunie 2015. Reţeaua este cea mai integrată la nivel global iar resursele din cadrul acesteia ajută să ofere clienţilor servicii prin care să beneficieze de oportunităţile din întreaga lume. În România, EY este unul dintre liderii de pe piaţa serviciilor profesionale încă de la înfiinţare, în anul 1992. Cei peste 650 angajaţi din România şi Republica Moldova furnizează servicii integrate de audit, asistenţă fiscală, asistenţă în tranzacţii şi servicii de asistenţă în afaceri către companii multinaţionale şi locale. Avem birouri în Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi şi Chişinău. EY România este cel mai dorit angajator în România dintre companiile Big 4, conform studiilor Trendence și Catalyst

Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

Arii de practică
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Business
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Litigation
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protective
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică  Specialişti


JURIDICE.ro
Main page
Cariere
Evenimente ⁞ 
Dezbateri
Profesionişti
Lawyers Week
WinLaw.ro
VIDEO
Servicii
Flux noutăţi
Selected ⁞ 
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi / JURIDICE NEXT
RSS  Publicare comunicate profesionale
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note, studii şi opinii juridice
ISSN 2066-0944
       Studii şi note de studiu
Revista revistelor
Autori  Condiţii de publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
       Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
       Dezlegarea unor chestiuni de drept
       Recurs în interesul legii
Curţi de apel ⁞ 
Tribunale ⁞ 
Judecătorii

Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Proiecte speciale
Cărţi
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Mesaje de condoleanţe
Povestim cărţi
Războiul din Ucraina
Wisdom stories

Servicii J   Cont profesional [membership]   Catalog   Documentare   Comunicare   Revealing   Vizual   Website   Logo   Foto   Video   Talent Search   Recrutare   Evenimente   Directoare internaţionale