Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

DIICOT-București. Constituire a unui grup infracțional organizat, evaziune fiscală, spălare de bani. Reținere, control judiciar


22 octombrie 2015 | Georgiana-Camelia LUCIU, Mădălina MIHALCEA

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

DIICOT-București. Constituire a unui grup infracțional organizat, evaziune fiscală, spălare de bani. Reținere, control judiciar.

La data de 20 octombrie 2015, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Bucureşti au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpaţilor V. V. şi G. G., precum şi luarea măsurii preventive a controlului judiciar pe o durată de 60 zile față de inculpații D. I. şi R. I. pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală şi spălare de bani.

În cauză, există suspiciunea rezonabilă că, în perioada 2008-2014, inculpații G. G. și V. V., împreună cu alte persoane, reprezentanți legali ai 3 societăţi comerciale, au constituit un grup infracțional organizat în scopul săvârșirii infracțiunilor de evaziune fiscală și spălare de bani, grup care a fost sprijinit de mai multe persoane, angajați ai firmelor în care sus-numiții inculpați aveau calitatea de asociați sau administratori.
În cauză au fost identificate 15 societăți comerciale care au avut un comportament fiscal inadecvat (unele dintre ele nu au funcționat niciodată, altele au avut o activitate licită până la un moment dat, după care scopul lor a fost deturnat și au fost abandonate imediat ce au fost folosite în circuitul evazionist), de la care SC VALEXPRESS LOGISTICS SRL (fostă SC SECURITY PROTECTION GROUP SRL), SC MERCURY IMPEX 2000 SRL, SC MILVA PROD SRL și SC SPG UNION SRL au înregistrat și/sau au declarat achiziții de bunuri și servicii în perioada anilor 2008-2014, achiziții referitor la care există suspiciuni rezonabile că nu au fost în mod real efectuate. În fapt, aceste pretinse cheltuieli au fost folosite de către membrii grupului în vederea obținerii de avantaje financiare prin diminuarea bazei de impozitare la care s-au stabilit contribuțiile la bugetul de stat (TVA și impozit pe profit).

Prejudiciul estimativ și provizoriu produs prin comiterea infracţiunilor reținute în sarcina grupului infracțional este de 19.646.267 lei, reprezentând obligații fiscale (TVA, impozit pe profit și impozit pe dividende) cu care bugetul de stat a fost prejudiciat, iar suma de 18.167.271 lei reprezintă produs al infracțiunii de spălare a banilor.

La data de 20 octombrie 2015, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Bucureşti au efectuat un număr de 18 percheziții domiciliare pe raza municipiului București și a județului Ilfov.

În cauză, s-au dispus măsuri asigurătorii în vederea recuperării prejudiciului.

La data de 20 octombrie 2015 a fost aplicat sechestru asigurător asupra unui imobil (apartament București), 30 autovehicule, aproximativ 300.000 lei numerar, 20.000 euro numerar și 700 USD numerar.

Acţiunea a fost efectuată împreună cu ofiţeri de poliţie din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate București – Serviciul de Combatere a Criminalității Organizate Ilfov şi cu sprijinul Agenției Naționale Antifraudă Fiscală.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale.

Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul Jandarmeriei Române – Brigada Specială de Intervenție a Jandarmeriei „Vlad Țepeș” București.

Pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.

:: sursa: www.diicot.ro

Georgiana-Camelia Luciu
Mădălina Mihalcea

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii