« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
STOICA & Asociatii
 

IONESCU ȘI SAVA: Incertitudinea cadastrului național va avea repercusiuni asupra accesului la finanțare al fermierilor români
22.10.2015 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust ZRVP

Cadastrul național este o realitate incertă, prea puțin dezbătută în spațiul public – dar cu multiple implicații la nivelul posibilităților de dezvoltare al unui sector-cheie al economiei locale, sectorul agricol – arată o analiză a Casei de Avocatură IONESCU ȘI SAVA.

Astfel, corecta identificare a proprietarului de teren agricol și a suprafeței terenului deținut are și va avea multiple implicații la nivel de investiție în agribusiness – între cele mai relevante numărându-se acordarea de finanțare, includerea în cooperative, facilități fiscale sau acordarea de subvenții. Conform afirmațiilor Ministrului Agriculturii, începând cu 2020 și România va trebui să treacă la plata unică pe fermă, astfel încât, pentru ca acordarea plății să fie posibilă, terenul va trebui să fie intabulat.

Diana Turturica

Diana Turturica

Deși în prezent ar trebui să ne aflăm în perioada de informare conform timeline-ului propus în luna aprilie, cu ocazia lansării proiectului cadastrului național, Ministerul Dezvoltării nu a mai comunicat public pe această temă, și nu primim din piață semnale că implementarea a început. Orice întârziere în demararea efectivă a activității de cadastrare nu poate rezulta în altceva decât măsurători pripite, înregistrări greșite, goana către termene limită impuse de Uniunea Europeană, goană în care este sacrificată corectitudinea datelor de pe teren”, declară Diana Turturica, avocat asociat în cadrul IONESCU ȘI SAVA.

Chiar și în cadastrarea la cerere apar nenumărate probleme legate de corecta identificare și măsurare, arată analiza Casei de Avocatură IONESCU ȘI SAVA. În practică, au apărut situații în care parcele întregi “au dispărut” la cadastrare – iar acest lucru se explică prin faptul că legislația care stabilește metoda de măsurare s-a modificat de câteva ori față de momentul la care a fost emis titlul de proprietate; de asemenea, evoluțiile tehnologice au condus la o mai mare acuratețe în măsurare, nemaifiind posibilă o raportare la suprafețele din titlul inițial.

Intabularea

Întrucat era în avantajul ministerelor, consideră reprezentanții Casei de Avocatură IONESCU ȘI SAVA, fermierii nu au beneficiat de informare în spațiul public nici pe tema intabulării – formalitate complementară cadastrului și în absența căreia măsurătorile rezultate din cadastru nu sunt foarte utile; cadastrul presupune măsurarea terenului, în timp ce intabularea presupune înregistrarea în cartea funciară a datelor proprietarului de teren și ale terenului; practic, fără această evidență, demersurile de cadastrare ar rămâne fără finalitate.

Analiza IONESCU ȘI SAVA arată că, în practică, există erori și în formalitățile de intabulare – iar fermierii care au îndoieli față de cele înscrise în încheierea de intabulare sunt îndreptățiți să le adreseze unui specialist cât mai curând după obținerea documentelor, astfel încât, eventuale erori să nu fie identificate în faze prea târzii, precum cea a depunerii cererii de finanțare.

„Așadar, în așteptarea cadastrului național, mulți fermieri sunt lipsiți de acces la multe beneficii pe care le-ar avea în urma clarificării situației terenului în care doresc să investească”, declară Diana Turturica.

Despre Casa de Avocatura IONESCU ȘI SAVA
Primii 10 ani cu dreptul în avocatura de business. Casa de Avocatura IONESCU ȘI SAVA a fost înființată în 2005 de o echipă de avocați cu experiență în cadrul unora dintre firmele de avocatură de renume din România. Într-un timp relativ scurt, IONESCU ȘI SAVA a câștigat o reputație solidă pe piața avocaturii din România, prin servicii juridice de calitate, înțelegere profundă a nevoilor și business-ului clienților, prin disponibilitate și eficiență.

 
Secţiuni: Drept civil, Drept comercial, Selected | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill
Concurs eseuri ZRVP

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD