Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Educaţie juridică la Liceul Pedagogic din Beiuş
22.10.2015 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Drept civil, Drept penal, UNIVERSITARIA
JURIDICE - In Law We Trust

În data de 20 octombrie 2015, jud. dr. Cristi Danileţ, membru CSM, şi notar Carmen Novac au ţinut o lecţie de educaţie juridică la Liceul Pedagogoc “Nicolae Bolcaş” din oraşul Beiuş, jud. Bihor. La discuţie au participat elevi din clasele a XI-a şi a XII-a.

Subiectele dezbătute au vizat materia contractelor, dreptul penal şi organizarea judiciară. Carmen Novac a explicat tinerilor câteva tipuri de contracte pe care copii le încheie zilnic, modalitatea de încheiere valabilă a contractelor mai complicate, condiţiile când se poate apela la un notar. Cristi Danileţ a prezentat organizarea şi atribuţiile oamenilor legii, modul de sancţionare a celor care încalcă legea, a insistat asupra răspunderii complicelui, a făcut distincţie între diverse infracţiuni privind patrimoniul şi persoane

S-a pus accept pe prevenirea şi combaterea violenţei în şcoli, a corupţiei, traficului de persoane, a infracţiunilor contra libertăţii şi intergrităţii sexuale. S-a vorbit şi despre îndatoririle cetăţenilor, inclusiv de a avea încredere şi a colabora cu organele judiciare, despre importanţa participării la vot, dar şi despre dreptul şi îndatorirea copiilor de a păstra legătura cu părinţii în caz de divorţ al acestora.

La sfârşitul întâlnirii copiilor li s-a distribuit manualul „Unde-i lege, nu-i tocmeală”. Alte câteva exemplare au fost donate bibliotecii liceului.

Invitaţia pentru desfăşurarea evenimentului a venit din partea notarului Carmen Novac, care, în luna septembrie 2015, a absolvit un curs de pregătire a profesioniştilor în vederea predării educaţiei juridice în şcoli, organizat de Centrul Român pentru Politici Europene şi asociaţia LiderJust. Evenimentul face parte dintr-o serie de lecţii ţinute în mod voluntar în baza Protocolului încheiat în anul 2013 între Consiliul Superior al Magistraturii, Ministerul Justiţiei şi Ministerul Educaţiei Naţionale.

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti