PICCJ. Fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată, înşelăciune, fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals. Trimitere în judecată
23 octombrie 2015 | Georgiana-Camelia LUCIU, Camelia ENACHEPICCJ. Fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată, înşelăciune, fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals. Trimitere în judecată.
Procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au finalizat cercetările şi au dispus trimiterea în judecată a inculpatului S. T., sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de fals intelectual (două acte materiale), fals în înscrisuri sub semnătură privată, participaţie improprie la infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată, participaţie improprie la infracţiunea de fals intelectual (trei acte materiale), înşelăciune (două acte materiale), fals material în înscrisuri oficiale (două acte materiale) şi uz de fals (trei acte materiale).
În rechizitoriul întocmit în cauză, procurorii au reţinut următoarea situaţie de fapt:
Inculpatul S. T., în exercitarea mandatului de senator, a completat în fals, la data de 30 aprilie 2013, datele de stare civilă ale persoanei vătămate D. E. I., semnând cu numele acesteia un înscris oficial „NOTĂ” (act oficial fals) prin care încunoştiinţa Direcţia Resurse Umane din Senatul României despre rezilierea unui contract civil încheiat cu persona vătămată.
În acest context, inculpatul S. T. a completat, tot la data de 30 aprilie 2013, pe înscrisul sub semnătură privată „Declaraţie” rubrica referitoare la persoana vătămată în cauză şi a aplicat, în fals, semnătura acesteia la rubrica „Semnătura asiguratului”, înscris folosit la angajarea fictivă a acesteia în cadrul biroului său de parlamentar.
Înscrisurile astfel completate şi semnate au fost de natură să inducă în eroare un funcţionar public de la Direcţia Resurse Umane a Senatului României, care a semnat la rândul său documente prin care atesta angajarea persoanei vătămate D. E. I. în funcţia de consilier la biroul parlamentar al inculpatului, începând cu data de 1 mai 2015, context în care un funcţionar al Departamentului economic al instituţiei a întocmit statele de plată din 3, respectiv 17 iunie 2013.
Pe baza documentelor întocmite în fals, în modul anterior descris, inculpatul S. T. a obţinut pentru sine veniturile ce figurau ca drepturi salariale cuvenite persoanei vătămate D. E. I.
Dosarul a fost trimis, spre competentă soluţionare, Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
Această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.
:: sursa: www.mpublic.ro
Georgiana-Camelia Luciu
Camelia Enache