Secţiuni » Arii de practică » Business » Drept comercial
Drept comercial
ConferinţeCărţiProfesionişti
9 comentarii

Forma procurii pentru cesiunea de parti sociale cu titlu gratuit
22.05.2009 | Andrei SĂVESCU

Secţiuni: Drept comercial, Note de studiu, RNSJ
JURIDICE - In Law We Trust

I. O problema de larga aplicatie, insa insuficient dezbatuta in literatura de specialitate, asupra careia intelegem sa ne aplecam pe scurt in materialul de fata, se refera la natura juridica a cesiunii de parti sociale. Nucleul problemei, de care se leaga si consecintele de ordin practic, este dat de urmatoarea intrebare: cesiunea de parti sociale trebuie sa imbrace forma autentica, fiind o donatie? Dupa parerea noastra nu. In acest sens prezentam argumente.

1. Prin cesiunea de parti sociale nu se transmit drepturi, astfel cum se intampla in cazul donatiei, ci se transmite un cumul de drepturi si obligatii, patrimoniale si nepatrimoniale, strans legate intre ele. Partile sociale confera titularilor drepturi si obligatii. Unele drepturi conferite de partile sociale sunt patrimoniale, cum ar fi dreptul la dividende, iar altele sunt nepatrimoniale, cum ar fi dreptul la vot in adunarea generala a asociatilor. Pe de alta parte, calitatea de titular al partilor sociale obliga la suportarea pierderilor, in limita aportului. Cu alte cuvinte, cesiunea de parti sociale ar putea sa aduca cesionarului un beneficiu evaluabil baneste la zero, ceea ce este incompatibil cu natura donatiei [Intrucat asociatul va raspunde in limita aportului, cesiunea de parti sociale nu ii va aduce cesionarului o paguba, chiar daca pierderile sunt mai mari decat beneficiile].

2. Asadar cesiunea de parti sociale sau de actiuni este un act juridic special, o fapta de comert, reglementata ca atare de lege. Nu trebuie sa ne raportam la dispozitiile generale ale Codului civil (respectiv art. 813), intrucât exista reglementari specifice in dreptul comercial. Dar chiar daca nu ar fi asa, dispozitiile legale care se refera la cesiunea de parti sociale sau de actiuni nici nu constituie exceptii de la art. 813 C.civ., intrucat, asa cum am precizat mai sus, actul juridic al transferului de parti sociale nu se poate confunda cu o donatie.

3. Dealtfel este fireasca reglementarea unui formalism mai redus in dreptul comercial, pentru a facilita desfasurarea activitatii comerciale si avand in cedere ca participantii la circuitul comercial sunt persoane avizate, atente si pregatite pentru activitatea pe care o desfasoara.

4. Astfel, Legea nr. 31/1990 se refera in mai multe texte la transferul de parti sociale. Niciunul dintre acestea nu impune forma autentica. Per a contrario, urmeaza sa apreciem, in virtutea principiului consensualismului, care guverneaza incheierea contractelor, ca actul este valabil prin simplul acord de vointa al partilor.

5. Pentru actele de constituire si modificare a societatii comerciale nu este necesara forma autentica. Cu atat mai putin este necesara forma autentica in ceea ce priveste transferul calitatii de asociat.

6. Chiar daca ar fi numita „donatie” cesiunea de parti sociale cu titlu gratuit, suntem in prezenta unei donatii indirecte (care nu trebuie sa imbrace forma solemna), intrucat:
– se realizeaza o gratificare a cesionarului
– gratificarea se efectueaza prin intermediul unei cesiuni de parti sociale, adica un act juridic distinct, care implica si transferul unor drepturi nepatrimoniale, precum si al unor obligatii.

II. Concluzia pe care o deducem si o subliniem este ca cesiunea de parti sociale este un act juridic special. Din punctul de vedere al fomei este un act juridic consensual, care va imprima acest caracter si donatiei indirecte care se realizeaza prin intermediul ei, in ipoteza in care avem de a face cu o cesiune de parti sociale cu titlu gratuit. Avand in vedere ca actul (cesiune de parti sociale cu titlu gratuit) nu trebuie incheiat in forma autentica, nici mandatul pentru incheierea actului nu trebuie sa fie un inscris autentic.

Av. Andrei Săvescu, SSA

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

9 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti