« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 

DNA-Oradea. Constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de influență, șantaj, spălare a banilor. Reținere
24.10.2015 | Georgiana-Camelia LUCIU, Mădălina MIHALCEA

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

DNA-Oradea. Constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de influență, șantaj, spălare a banilor. Reținere.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Oradea au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pe o durată de 24 ore, începând cu datele de 22, respectiv 23 octombrie 2015, a inculpaților:
H. C. E., administrator al unei firme de consultanță, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
constituire a unui grup infracțional organizat,
trafic de influență, în formă continuată (două infracțiuni),
șantaj,
spălare a banilor, în formă continuată (două infracțiuni);
B. A., administrator al unei firme de proiectare, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
constituire a unui grup infracțional organizat,
trafic de influență, în formă continuată,
– complicitate la trafic de influență, în formă continuată,
spălare a banilor, în formă continuată (două infracțiuni);
C. I. D., administrator al unei firme de consultanță financiară, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
constituire a unui grup infracțional organizat,
trafic de influență, în formă continuată,
spălare a banilor, în formă continuată;
A. Z., cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
constituire a unui grup infracțional organizat,
– complicitate la trafic de influență, în formă continuată (două infracțiuni),
spălare a banilor, în formă continuată (două infracțiuni).

Din ordonanțele întocmite de procurori a rezultat că există date și probe potrivit cărora:
În cursul lunii septembrie 2011, inculpatul H. C. E. a inițiat, constituit și coordonat un grup infracțional organizat format din inculpații B. A., C. I. D. și A. Z. și alte persoane, grup ce a acționat până în cursul lunii decembrie 2012, pe raza județelor Bihor și Maramureș, în scopul săvârșirii unor fapte de corupție și spălare a banilor.
De precizat este faptul că în cadrul grupării infracționale exista o disciplină internă, o ierarhizare și o specializare pe domenii de activitate a membrilor, aceștia având roluri și sarcini prestabilite, existând totodată o premeditare, organizare și supraveghere atentă a activităților infracționale desfășurate, în vederea realizării scopurilor ilicite propuse, inculpatul H. C. E. fiind cel care coordona activitatea întregului grup infracțional, pe toată durata de manifestare, fiind persoana care „stabilea regulile” și care avea controlul atât pe componenta faptelor de corupție, cât și pe cea de spălare a banilor.
Concret, în perioada 2010 – septembrie 2013, inculpatul H. C. E., beneficiind de ajutorul celorlalți inculpați și a altor peroane din cadrul grupului, în mod repetat, prevalându-se de influența avută asupra primarilor din trei comune situate în județul Bihor, dar și asupra membrilor comisiilor de licitație constituite și însărcinate cu evaluarea ofertelor privind atribuirea unor contracte de execuție lucrări, a pretins de la doi oameni de afaceri (denunțători în cauză) suma de 5.283.805 lei, primind în total 988.546 lei.
Acești bani au fost primiți de inculpatul H. C. E. în schimbul promisiunii că va discuta cu persoanele respective și că-i va determina pe aceștia să asigure o bună colaborare pentru realizarea lucrărilor respective prin asigurarea unui circuit rapid al documentelor, prin acceptarea situațiilor de lucrări și prin plata facturilor în cel mai scurt timp și, de asemenea să declare drept câștigătoare a licitațiilor organizate pentru proiectele respective, o firmă a unuia dintre oamenii de afaceri.
În aceeași perioadă, inculpatul H. C. E. l-a constrâns pe unul dintre denunțători să-i remită suma de 606.176 lei (ca diferență dintre suma totală pretinsă de 790.000 lei și suma deja achitată în contul societății comerciale controlată de inculpat, respectiv suma de 183.830 lei), amenințându-l că, în caz contrar, va efectua demersuri pentru a nu-i mai fi perfectată nicio formalitate necesară pentru a putea finaliza lucrările, că va discuta cu dirigintele de șantier să nu semneze fazele de lucrări și că, în consecință, nu-i vor mai fi decontate celelalte lucrări realizate în cadrul unuia dintre proiecte.
De asemenea, inculpatul l-a amenințat pe omul de afaceri că va discuta cu primarul uneia dintre comune pentru a-i fi reziliat contractul, că va aduce un executor pentru a-l evacua de pe șantier, că va aduce un evaluator care va respinge toate lucrările efectuate de către societatea comercială respectivă și că, în loc să obțină contravaloarea lucrărilor efectuate va fi obligat să plătească penalități, iar lucrarea va fi scoasă la licitație și va fi atribuită unei alte firme.
Pentru a disimula remiterea sumelor de bani pretinse, inculpatul H. C. E. a inițiat, constituit și coordonat un amplu circuit de spălare a banilor proveniți din infracțiunile de corupție, în care au fost angrenate persoane fizice și societăți comerciale cu sediul fiscal pe raza județului Maramureș, precum și instituții de credit.
Astfel, sumele de bani pretinse pentru traficarea influenței erau facturate de către inculpatul H. C. E., în numele societăților comerciale deținute de către membrii grupului infracțional organizat, către societățile comerciale deținute de către cei doi oameni de afaceri, sub forma unor prestări de servicii în domeniul construcțiilor sau sub forma închirierii de utilaje de construcții.
Sumele pretinse erau ulterior virate de către denunțători, în conturile societăților comerciale indicate de către inculpatul H. C. E. care coordona mecanismul de „plimbare” a sumelor de bani, prin conturile bancare ale mai multor firme către conturile bancare ale unor persoane fizice, de unde sumele de bani erau retrase succesiv, în numerar, de la bancomatele instituțiilor de credit.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații.

Inculpaților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, fiind prezentați, la data de 23 octombrie 2015, Tribunalul Bihor cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Punerea în mișcare a acțiunii penale reprezintă o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: sursa: www.pna.ro

Georgiana-Camelia Luciu
Mădălina Mihalcea

 
Secţiuni: Comunicate parchete, Drept penal | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD