Nicola Costea: În ASD se lucrează mult cu creierul, dar se lucrează și cu inima
26 octombrie 2015 | Alina MATEI
Alina Matei: Mulțumesc, Nicola, pentru că ai acceptat să acorzi un interviu pentru utilizatorii JURIDICE.ro. Când ai aflat de ASD prima dată și de la cine?

Nicola Costea
Nicola Costea: Bună, Alina! De fiecare dată când am ocazia citesc JURIDICE.ro cu plăcere, iar acum interpretez interviul solicitat ca pe o onoare, motiv pentru care îți mulțumesc ție și echipei tale. De ASD cred că am aflat prima dată pe 1 octombrie 2012, în prima zi de facultate din anul I, din două surse.
Prima dintre ele a fost Ghidul Bobocului, creație de marcă a ASD, care mi-a fost distribuit încă de la primii pași în Palatul Facultății de Drept. Colegii mai mari care, am aflat eu atunci, erau organizați într-o structură studențească, s-au ocupat ca fiecare boboc să aibă, prin intermediul acelei utile reviste, măcar mici puncte de reper în viața total diferită ce i se așternea la picioare: viața de facultate. L-am citit cu plăcere și, având în vedere că layoutul era foarte prietenos – la fiecare articol apărea numele și grupa redactorului, precum și o poză cu acesta – primul gând care mi-a străbătut mintea a fost vreau și eu să scriu anul viitor în Ghidul Bobocului.
A doua mențiune despre ASD am auzit-o în cadrul festivității de deschidere a anului universitar, tot pe 1 octombrie 2012, când președinții ASD și ELSA de la vremea accea au fost invitați să țină o cuvântare pentru proaspeții lor colegi (printre care și eu).
Alina Matei: Cu ce gânduri te-ai înscris în ASD?
Nicola Costea: Țin minte că implicarea în activitățile extracurriculare nu era o noutate pentru mine, în liceu cea mai proeminentă activitate de acest gen fiind desfășurarea unei munci de actor junior în Trupa de teatru AS a Colegiului Național “Gheorghe Lazăr” din București.
În primul rând, voiam să continui activitățile extracurriculare pentru că experiența din timpul liceului a fost una plăcută. Am avut prilejul să cunosc colegi din alte clase și din alți ani, lucru care m-a bucurat, astfel încât m-am gândit că și în ASD pot intra în contact cu colegi de la alte grupe, serii și de la alți ani cu care să pot, în principal, lega prietenii (lucru care s-a întâmplat).
În al doilea rând, a fost printre primele dăți când auzeam vehiculându-se cu atâta pasiune și recurență cuvântul voluntariat. În mintea mea, pe lângă posbilitatea de a îți ocupa timpul liber și de a îți consuma energia (în cazul meu, excesivă), găseam și o conotație nobilă în rezonanța acestui cuvânt. Simțeam că am ocazia să particip la o activitate nobilă implicându-mă în ASD.
Nu în ultimul rând, în Ghidul Bobocului citisem despre reprezentantul de serie, reprezentant care se alege din rândul studenților unei serii, în urma unei campanii care, tradițional, se compune din discursuri, afișe, flyere și alte asemenea. Când am auzit că aș avea ocazia să vorbesc în fața celor 200 de studenți din seria mea, convingându-i să mă aleagă, precum și că eu voi stabili examenele și voi colabora cu șefii de grupe pentru ca studenții să își vadă liniștiți de pregătirea academică, mi-am zis că asta este clar funcția pentru care voi candida. Funcție pe care am și obținut-o și care m-a făcut membru în Consiliul Director al ASD încă de la începuturile mele în această asociație.
Alina Matei: Și spre ELSA de ce nu te-ai îndreptat? A fost o opțiune și ELSA?
Nicola Costea: Când am auzit că am posiblitatea să mă implic într-o asociație studențească, am fost foarte entuziasmat și, într-adevăr, mi-am dorit să fac parte din una imediat.
Din ce îmi amintesc, am mers la prezentarea ASD care a avut loc la foarte scurt timp de la deschiderea anului universitar și cineva a întrebat De ce ASD, iar nu ELSA?. Când am fost la prezentarea ASD auzisem de ELSA o singură dată și, oricum, eram placut impresionat de carisma prezentatorilor și modul de expunere a asociației, încât am știut ce vreau din prima clipă. Probabil va părea exagerat, dar, din perspectiva calității mele de voluntar, pentru mine, ASD a fost dragoste la prima vedere.
Rememorând începutul vieții de student, pot spune că nici nu știam că ELSA era cealaltă asociație de la nivelul Faculății de Drept atunci când m-am înscris în ASD. Știam doar că există, nu știam ce face și de unde vine. Probabil nu a fost promovată destul.
Alina Matei: Mi-a plăcut foarte mult concluzia de pe site-ul ASD la secțiunea Despre noi: ASD există pentru a fi alături de studenții Facultății de Drept. În ce fel alături?
Nicola Costea: Din punctul meu de vedere, ASD este alături studenților Facultății de Drept, Universitatea din București, sub mai mult aspecte.
Cel mai important cantitativ este aspectul legat de proiectele ASD. De la conferințe pe teme juridice sau extrajuridice, procese simulate, stagii de practică juridică, prezentarea opțiunilor de carieră, până la schimburi de experiență cu studenți de la alte facultăți sau petreceri, ASD organizează în fiecare an universitar proiecte la care participă mii de studenți (literalmente mii de studenți). Unele dintre ele permit, prin natura lor, participarea câtorva sute de studenți, altele permit participarea câtorva zeci, însă datorită numărului mare, suma studenților care se bucură de proiectele noastre este de aproximativ 2.000-2.500. Ca să exemplific, am avut conferințe cu 200-300 de participanți, la stagiile de practică organizate de ASD primesc locuri de practică 700-800 de studenți, iar la petreceri numărul depășește 1.000, culminând cu balul bobocilor care atrage anual peste 2.000 de studenți, aceasta în numai o seară.
De asemenea, ASD este alături de studenții facultății și prin reprezentarea studențească realizată la nivel de serii, la nivelul Consiliului Facultății, precum și la nivelul Senatului Universității din București. Toți studenții reprezentanți fac parte din structura de conducere ASD, astfel încât interesele studenților identificate de către reprezentanți la nivelele lor sunt centralizate și se încearcă unificarea mesajului transmis în vederea unei eficientizări a comunicării. Atunci când se întâmplă ca studenții să nu fie mulțumiți de un aspect sau să aibă nevoie de ajutor într-o privință (desfășurarea unui curs sau seminar, repartizarea locurilor la cămine, primirea de informații privind bursele acordate de către Universitate și de către Facultate, modalitatea de soluționare a constestațiilor formulate, diverse sponsorizări etc.), reprezentanții acționează de îndată în ceea ce privește informarea studenților și a forurilor de conducere din care fac parte. De asemenea, ei propun soluții sau militează pentru unele.
Alina Matei: Ești președintele Consiliului Director al ASD. Ce înseamnă aceasta pentru tine? Ce ți-ai propus să faci alături de echipă?
Nicola Costea: Cu certitudine că cel mai mare efect al președinției ASD este o responsabilitate incomensurabilă. Având în vedere că este cea mai expusă funcție a asociației, președintele este răspunzător de tot ceea ce înseamnă mersul asociației, de ceea ce înseamnă relațiile asociației cu terții, precum și, cel mai important, de o mare parte a relațiilor ASD cu cadrele didactice din conducerea facultății.
Țin să precizez că, indiferent de sarcina care nu este dusă la îndeplinire sau care este dusă la îndeplinire în mod necorespunzător și care implică imaginea sau activitatea asociației, președintele este cel răspunzător în exteriorul asociației. Chiar dacă în interior, mâna de oameni care se ocupă de organizarea acelei activități poate identifica autorul sarcinii neîndeplinite, din exterior nu există, în ochii terților, de obicei, o altă persoană determinată căreia să i te poți adresa în afară de președinte.
La începutul activității mele ca președinte, în noiembrie 2014, mi-am propus să mențin ascensiunea calitativă și cantitativă a asociației, atât din punctul de vedere al proiectelor, cât și din punctul de vedere al membrilor. Cu alte cuvinte, am vrut să creștem, nu cu foare mult, ce-i drept, numărul membrilor, cât și numărul proiectelor, însă mi-am dorit să se simtă și o îmbunătățire calitativă a celor două coordonate definitorii pentru ASD, în special, și pentru orice asociație, în general.
Spre deosebire de ceea ce bine și-a propus în principal noul președinte ales, și anume o creștere intensivă a asociației, eu mi-am asumat și o creștere extensivă a acesteia în anul universitar anterior, lucru care, până la un punct, ne-a ajutat.
În final, cel mai important aspect pentru mine, unul dintre cele asupra cărora m-am concentrat, a fost coeziunea Consiliului Director, pentru că eu am considerat că o asociație arată și funcționează bine numai dacă și conducerea acesteia este pe măsură. Am considerat, de asemenea, mereu structura de conducere drept oglinda întregii asociații. Având în vedere împrejurările care s-au ivit pe parcurs, numai membrii fostului Consiliu Director pot analiza dacă acest obiectiv a fost, în tot sau în parte, atins.
Alina Matei: Dacă la începuturile ei, activitatea principală a ASD era organizarea balului bobocilor, al celui de absolvire, treptat, ASD a virat spre o latură științifică, incluzând organizarea de conferințe, înființarea unei reviste, organizarea Hexagonului în București sau crearea unui website, fiind în continuare organizatoarea balurilor. Cu ce proiecte noi se duce ASD spre studenți?
Nicola Costea: Țin minte că încă din anul meu I se dorea o intensificare a activității asociației pe latura academică, președintele de atunci, Dan Petrache, ținând mereu să ne orienteze privirea către aceste activități. Lucrurile au luat o turnură agreabilă, așa că, în ultimul timp, portofoliul ASD-ului s-a îmbogățit mult în ceea ce privește proiectele academice și/sau științifice.
Astfel, profitând de libertatea de exprimare și afirmare pe care o au membrii ASD, ei au prezentat diferite idei de proiecte care au ajuns să fie acum activități cu care să ne mândrim. Exemplificativ, doar în anul universitar 2014/2015, am avut două proiecte mari, Grow in Law și De umbrae justitiae, ai căror participanți au fost mai mult decât mulțumiți. Primul proiect a fost unul complex, dar care, pe scurt, poate fi catalogat drept unul de personal branding al studentului la drept, viitor jurist, iar al doilea le-a oferit studenților participanți posibilitatea să fie umbra unui practician al dreptului pentru o zi, urmându-l în toate activitățile cotidiene care până acum erau descoperite numai după absolvirea facultății și după încadrarea într-una dintre profesiile juridice.
De altfel, acum se lucrează la un alt proiect mare, Speak Up, proiect de public speaking care promovează antrenarea și exhibarea talentului oratoric al studenților noștri.
După cum se poate observa, ASD lucrează la proiecte care dezvoltă viitorul jurist complementar dezvoltării oferite de facultate, axată pe cunștințele juridice, de specialitate.
Vorbind de cunoștințele juridice, ASD nu ratează nicio ocazie să le dea studenților șansa să utilizeze cunoștințele de drept cu care ne îmbogățește facultatea. Am organizat procese simulate și concursuri de eseuri în ramuri felurite de drept, și anume drept civil, drept penal, drept financiar public, drept administrativ, dreptul proprietății intelectuale, dreptul muncii, dreptul familiei și altele. La aceste concursuri, membrii ASD încearcă și obținerea de sponsorizări și premii care merg direct către câștigători.
Alina Matei: Pentru ASD atragerea unui număr cât mai mare de membri este un scop în sine? Sau importante sunt proiectele, studenții, calitatea membrilor, evoluția lor ulterioară în profesie?
Nicola Costea: Ne-am transformat în anul universitar 2014/2015 dintr-o asociație uriașă într-o asociație-mamut, astfel încât, înainte ca prima promoție numeroasă a ASD-ului să ne părăsească în mai 2015, promoția 2011-2015, asociația avea în jur de 370 de membri.
Asociația a crescut exponențial cu fiecare semestru și, sub mandatul meu, a atins cel mai mare număr de membri de până acum. Eu sesizasem chiar înainte să o preiau că se ajunsese aproape de saturație, însă numărul mare de proiecte care promiteau în anul universitar 2014/2015, precum și numărul mare de doritori din promoția 2014/2018, ne-au făcut să acceptăm încă două valuri mari de membri. Mulți, ce-i drept, s-au implicat și au ajuns să ocupe chiar și funcții-cheie în Consiliul Director după numai un an, iar pe această cale țin să felicit noul Consiliu Director al asociaței, ales în această lună, în frunte cu noul președinte, Daniel Stăncescu, dar altora entuziasmul li s-a evaporat destul de repede, ajungând să își lase amprenta asupra asociației doar în grafice.
Din păcate, de cele mai multe ori, unde-s mulți, nu puterea crește, ci celălalt trebuia să îndeplinească sarcina, așa că începând de anul acesta, modalitatea de admitere, evaluare și păstrare a membrilor se va schimba radical, după o manieră admirabilă, din punctul meu de vedere, modalitate care va fi prezentată în curând și care, sperăm noi, se va aplica în cel mai scurt timp.
Astfel se va ajunge la creșterea intensivă de care aminteam mai sus.
Alina Matei: Asociația dă impresia unei structuri mari, bine organizate. Departamente câte sunt acum nu au fost niciodată. E într-o continuă creștere. Anul trecut vi s-au alăturat mulți studenți – 120. Cum explici această avalanșă de membri? E efectul Facebook-ului, al promovării puternice pe care o faceți?
Nicola Costea: ASD a impresionat prin calitatea evenimentelor sale, precum și prin calitatea organizării. Da, studenții beneficiari au fost aproape întotdeauna multumiți de proiectele ASD.
Însă asta nu este tot. În ASD se leagă prietenii veritabile, pentru că în ASD se lucrează mult cu creierul, dar se lucrează și cu inima. Iar atunci când voluntarii trag cu pasiune în aceeași direcție, este clar că se vor înțelege bine și că vor lega prietenii. Nu de puține ori s-a întâmplat ca, după o ședință eficientă sau după un proiect finalizat, de multe ori, peste așteptările membrilor ASD, organizatorii să iasă la un suc unde să se detașeze de lucrurile care țin de facultate sau de asociație și să glumească, să povestească, să danseze sau, pur și simplu, să se bucure de alte asemenea lucruri specifice vârstei noastre.
Iar din exterior, toate aceste lucruri (care, de acord, de multe ori sunt afișate pe Facebook prin intermediul pozelor și al check-inurilor) atrag și mai mult studenții.
Cine nu vrea să facă parte dintr-o echipă de oameni serioși, dar care se apropie de tine imediat și cu care te poți și distra ulterior?
Alina Matei: Studenții care se înscriu în ASD ce așteptări au? Pentru ce vin ei? Să lege prietenii, să cunoască oameni, să capete experiență, să aibă contact cu profesiile juridice, să obțină un loc bun într-un intership sau o bursă în străinătate?
Nicola Costea: Motivele pentru care se înscriu studenții în ASD sunt, cum era firesc, variate.
La început de facultate, mulți studenți din anul I sunt entuziasmați. Nu au așteptări concrete, vor doar să profite de orice ocazie care se ivește și care pare tentantă. Dintre aceștia, mulți își augmentează entuziasmul, capătă dragoste față de ASD și experiență, aceștia fiind, din punctul meu de vedere, pilonii principali ai ASD-ului pe termen lung. Alții își pierd entuziasmul, întrucât era, în esență, generat de calitatea de student, nu de oportunitățile ivite, iar ușor, ușor se retrag.
Alții sunt aduși în asociație fie de atmosfera pe care o văd și de care aud, fie pentru că au prieteni foarte implicați în ASD.
Bineînțeles, toți intră în ASD cu o dorință puternică de autocunoaștere și de dezvoltare personală. Însă, numai prin faptul că își doresc să se dezvolte ajutându-i pe ceilalți, primesc cu adevărat ceea ce ASD le oferă și, la rândul lor, oferă ASD-ului implicare eficientă și impulsuri de creștere.
Concluzionând, se poate spune că studenții vor să intre în ASD pentru prietenii, pentru experiență și pentru a avea un contact suplimentar cu lumea juridică.
Alina Matei: Câteva cuvinte, te rog, despre proiectul Șuete culturale la Facultatea de Drept. Eu însămi am fost în amfiteatru la personalități importante.
Nicola Costea: Șuetele culturale sunt un proiect al Facultății de Drept, Universitatea din București, la care Asociația Studenților în Drept a aderat ca partener și în cadrul căruia, sub îndrumarea doamnei asist. univ. dr Andra-Roxana Trandafir, ASD se implică mult și facilitează latura administrativă și de promovare (înscrierile participanților, asigurarea mijloacelor tehnice și a materialelor de promovare etc.).
Alina Matei: Ca membru în Consiliul Facultății de Drept, proiectele propuse de tine sau de ceilalți reprezentanți ai studenților, masteranzilor și doctoranzilor cum au fost întâmpinate de profesorii membri în Consiliu?
Nicola Costea: Chiar dacă, poate la prima vedere, nu pare așa, și chiar dacă nu este universal valabil, profesorii au în vedere interesele studenților și multe dintre activitățile întreprinse de domniile lor sunt în interesul studenților.
Așadar, dacă studentul reprezentant înțelege să își fundamenteze solicitările pe prevederile actelor normative și pe nevoile reale ale studenților (argumentate și/sau demonstrate), nu există împotrivire din partea cadrelor didactice.
Alina Matei: M-am uitat pe lista partenerilor. Doar firme de avocați. Sunt mai deschiși spre studenți sau disponibilitatea financiară e mai mare în rândul acestora decât judecătorii, procurorii, notarii, consilierii juridici, profesorii sau executorii judecătorești?
Nicola Costea: În ceea ce îi privește pe judecători și procurori, nu știu cum ar putea deveni parteneri ai ASD-ului. Ce-i drept, noi organizăm stagii de practică inclusiv la instanțe și parchete, însă parteneriatele efective pe care le încheie ASD par mai degrabă incompatibile cu regimul acestor instituții.
Cât privește celelalte parteneriate, ASD nu se limitează doar la societăți de avocați, cele observate pe site fiind parteneriatele pe care le-am avut în anul universitar 2014/2015.
ASD a colaborat și va colabora fructuos și cu birouri notariale sau de executori judecătorești.
După cum se poate observa și pe site, lista partenerilor este în curs de actualizare, pentru că acum noua conducere executivă ASD lucrează de zor la încheierea unor noi parteneriate, aș putea spune mult evoluate celor de până acum.
Prin urmare, lista partenerilor rămâne deschisă.
Alina Matei: Ce vei face după terminarea Facultății? Încotro?
Nicola Costea: Principalul meu plan este ca în acest ultim an de facultate să îmi consolidez bazele cu care voi păși în practica dreptului, căci studiile de licență, din punctul meu de vedere, reprezintă cei șapte ani de acasă ai carierei, iar în 2016 plănuiesc să susțin examenul de admitere în profesia de avocat.
Alina Matei: Cătălin Oroviceanu și Vlad Peligrad, fără de care azi nu vorbeam de ASD, crezi că sunt mulțumiți de cum arată azi ASD?
Nicola Costea: Ca să apreciez cum văd fondatorii ASD-ul astăzi, a trebuit să fac un exercițiu de imaginație să mă detașez de postura mea de, încă, membru ASD și să privesc asociația exclusiv prin ochii unui fost președinte.
Concluzia fericită la care ajung este că generațiile de studenți sunt din ce în ce mai bune, așa cum, îmi place mie să cred, am fost noi mai buni decât generațiile anterioare, așa și tinerii membri ASD sunt mai buni decât noi, cei care am început facultatea în 2012, ceea ce face ca ASD să aibă o evoluție continuă.
Prin urmare, în lumina celor de mai sus, da, Cătălin Oroviceanu și Vlad Peligrad au toate motivele să fie mulțumiți de stejarul pe care l-au plantat în 1999.
Alina Matei: Un mesaj, te rog, pentru utilizatorii JURIDICE.ro.
Nicola Costea: Vă mulțumesc pentru timpul afectat citirii acestui interviu, mă simt onorat să pot împărtăși din experiența mea ca președinte ASD cu persoane remarcabile cum sunt cititorii JURIDICE.ro!
Alina Matei: Mulțumesc pentru că ai stat de vorbă cu mine.
Nicola Costea: Și eu îți mulțumesc ție și întregii echipe JURIDICE.ro!
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro