Secţiuni » Arii de practică » Business » Banking
Banking
DezbateriCărţiProfesionişti

Simona Petrișor: Aplicarea impreviziunii în contractele de credit bancar
27.10.2015 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Banking, Drept civil, Revista revistelor juridice
JURIDICE - In Law We Trust

Avocat Simona Petrisor a publicat, in Revista Romana de Drept al Afacerilor nr. 8/2015, articolul intitulat „Aplicarea impreviziunii in contractele de credit bancar”.

Articolul are in vedere o trecere in revista sumara a regimului juridic al impreviziunii in cadrul dreptului romanesc, cu evocarea unor elemente de drept comparat, si o analiza a masurii in care aceasta institutie juridica este aplicabila contractului de credit bancar (prin raportare la regimul juridic al acestuia si jurisprudenta relevanta identificata pe subiect). Analiza respectiva are ca punct de pornire dezbaterile aprinse din doctrina si practica din Romania cu privire la acest subiect si continutul principiului nominalismului in dreptul romanesc, in contextul asa numitei „crize a francilor elvetieni” generate de cresterea accelerata a valorii CHF fata de moneda nationala de la inceputul acestui an.

Conform autoarei, din analiza prevederilor legale aplicabile, precum si a doctrinei si jurisprudentei identificate pe subiect, principiul nominalismului monetar aplicabil si in materia contractelor de credit bancar nu se opune in mod absolut aplicarii teoriei impreviziunii, acest principiu avand o natura supletiva, partile putand elimina expres aplicarea sa prin introducerea in contracte a unei clauze de indexare. Se subliniaza in acelasi timp ca, in conformitate cu jurisprudenta relevanta franceza identificata pe subiect, ratiunea de a fi a acestui principiu este insa „ca, in absenta unei clauze exprese a partilor, sa inlature o revizuire judiciara a conditiilor de rambursare a imprumutului de catre parti”. Pe de alta parte, autoarea subliniaza ca in cazul contractelor de credit in valuta nu se poate considera in mod rezonabil ca acestea includ per se, prin simpla denominare in valuta, implicit clauze de indexare agreate de parti pentru a deroga de la principiul nominalismului monetar, prin raportare la prevederile Regulamentului valutar care permit desfasurarea in mod liber a activitatilor de creditare in valuta. Astfel, consideratii de genul celor avute in vedere de jurisprudenta franceza in materie de creditare in valuta si conditiile aplicabile clauzelor relevante de indexare nu sunt aplicabile mutatis mutandis in dreptul romanesc.

In final, autoarea mentioneaza ca, desi s-ar putea sustine la nivel teoretic in anumite conditii aplicarea teoriei impreviziunii contractelor de credit (atat cele incheiate dupa 1 octombrie 2011 sub regimul Noului Cod Civil, cat si cele incheiate inainte de aceasta data), aceasta ramane o exceptie de la principiul fortei obligatorii a contractului, principiu de baza al sistemului de drept romanesc si trebuie folosita cu moderatie de catre parti si de catre instante pentru a nu afecta acest principiu. Astfel, in cazul in care ar aprecia ca sunt indeplinite conditiile aplicarii sale, instantele competente ar putea cel mult sa oblige partile la renegocierea contractului in baza principiului bunei credinte in executarea contractelor, fara a se putea substitui acestora in determinarea drepturilor si obligatiilor rezultate din contract.

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti